Hlavní obsah

Digitální televize pro mobily je zatím v nedohlednu, zákazníci o ni nemají zájem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci v Česku v současnosti nemají zájem o televizní vysílání v digitální kvalitě pro mobilní telefony. Uvedl to předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák s tím, že prozatím není připravován žádný tendr, ve kterém by operátoři mohli získat potřebné kmitočty k provozu digitálního televizního vysílání pro mobily.

Foto: Archiv, Novinky

Koncept mobilního telefonu s dotykovým displejem, který umí přijímat digitální televizní vysílání DVB-H pro mobily.

Článek

„V současnosti je zájem o mobilní televizní vysílání mezi zákazníky nulový a tomu pochopitelně odpovídá také zájem operátorů,“ uvedl Dvořák. „Původně jsme přitom plánovali, že tendr na provozovatele sítě DVB-H bude vypsán již v minulém roce,“ dodal.

Lidé, kteří budou chtít sledovat televizní vysílání i v mobilu, tak budou v Česku zatím odkázáni na unikátní třídu mobilních telefonů, jež mají integrovaný DVB-T tuner. Takovým zařízením je například telefon LG HB620T. Existují také zařízení, která dokážou přijímat skomírající analogový signál. [celá zpráva]

Na rozdíl od analogového signálu si u digitálního vysílání může každý vybrat z několika různých druhů příjmu. Krom zmiňované digitální televize pro mobilní telefony DVB-H tedy existuje řada dalších možností příjmu. V následující tabulce uvádíme, jaké.

Druhy digitálního televizního vysílání
Pozemní digitální televize DVB-T
Zemský digitální příjem je nejlevnějším způsobem, jak se dostat k digitální televizi. Představuje také jediný nezpoplatněný příjem televize, nepočítáme-li sledování nekódovaných satelitních programů. V České republice je zemský příjem televize také zdaleka nejoblíbenějším, takže se týká největšího počtu domácností.
Satelitní příjem DVB-S
Satelitní televize má oproti rozšířenějšímu zemskému příjmu televizního signálu mnoho výhod, například v tom, že divák nemusí čekat, kdy v jeho regionu začne vysílat digitální vysílač. Na druhou stranu existuje i několik nevýhod, z nichž asi největší je fakt, že mnoho televizních programů musí svůj signál ze satelitu kódovat a bez přístupové karty se k němu divák nedostane.
Digitální kabelová televize DVB-C
Kabelovou televizi můžete přijímat buď v analogové podobě nebo digitálně. Vypínání analogových televizních vysílačů se analogové kabelové televize netýká a záleží čistě na poskytovateli kabelové televize, zda a kdy se rozhodne analogové vysílání ukončit a plně se soustředit na provozování digitální kabelové televize.
Příjem přes internet IPTV
Digitální vysílání přes pevnou linku (IPTV) skýtá všechny možnosti doplňkových služeb, s nimiž si diváci obecně spojovali digitální televizi. Je plně interaktivní, zákazník si může prostřednictvím zpětného kanálu objednávat filmy v domácí videotéce nebo konkrétní televizní přenosy sportovních zápasů. IPTV je také dostupnější než další podobná služba, kabelová televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám