Hlavní obsah

TomTom naučil iPhone konečně navigovat

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple odtajnila v pondělí svůj nejnovější komunikátor iPhone 3GS. Společně s ním byl ale také představen nový operační systém 3.0, který bude možné zdarma nainstalovat i do starších iPhonů. Speciálně pro něj připravila společnost TomTom software, aby mohl být oblíbený přístroj využíván také jako plnohodnotná navigace.

Článek

Na místě je otázka, proč takový software nebyl připraven i pro starší iPhone 3G, který již od počátku obsahoval integrovaný GPS přijímač. Apple totiž tehdy vývojářům zakazoval, aby pro komunikátor programovali jakýkoliv software, který by umožňoval proměnit iPhone v plnohodnotnou navigaci.

To se ale změní s příchodem firmwaru 3.0, který mimo jiné přináší do komunikátoru i češtinu a slovenštinu, ale také desítky dalších vylepšení. S novým systémem bude kompatibilní také první speciální navigace od TomTomu od iPhonu.

Foto: Novinky

iPhone jako navigace

Cenu ani datum zahájení oficiálního prodeje navigačního systému pro iPhone TomTom zatím neprozradil. Očekávat ale můžeme, že k dispozici bude společně s uvolněním nového firmwaru, tedy 17. června.

TomTom není jediná společnost, která se pro iPhone rozhodla vyrábět navigační software. Spolupracovat na navigačním řešení se společností Apple se rozhodly také firmy Navigon nebo Sygic. Samozřejmě není ani vyloučeno, že postupně začnou vytvářet navigační software i jiné společnosti.

Co přinese nový systém pro iPhone

Díky novému firmwaru 3.0 pro iPhone bude například možné psát zprávy a e-maily na displeji i v horizontální poloze. Klávesnice tak sice bude zabírat větší část displeje, ale psaní na dotykovém displeji by mělo být o poznání pohodlnější.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Mezi další vylepšení patří například podpora MMS zpráv, multimediální funkce na editaci videa, jednoduché kopírování, vyjímání a vkládání textu, možnost přeposílání zpráv, lupa na obrazovce, vestavěný správce hesel pro přihlášení na vybraných internetových stránkách, nebo rozšířené možnosti rodičovské ochrany.

Firmware 3.0 není výsadou pouze nejnovějšího iPhonu. Budou na něj moci zdarma přejít i uživatelé starších variant komunikátoru. Pouze majitelé iPodů Touch při upgradu zaplatí necelých deset dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám