Hlavní obsah

Apple odtajnil nejnovější iPhone, v Česku se začne prodávat v červenci

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všemi fanoušky dlouho očekávané tajemství je odhaleno. Americká společnost Apple představila v pondělí večer na své každoroční konferenci nejnovější verzi komunikátoru iPhone. Přestože se novinka na první pohled nijak zásadně neliší od oblíbené první verze, nabídne podporu MMS zpráv a videa, kvalitnější fotoaparát a rychlejší odezvu celého operačního systému. Tím výčet novinek ale rozhodně nekončí.

Foto: Novinky

Nový Apple iPhone 3GS

Článek

Nejnovější verze iPhonu se jmenuje 3GS. Stejně jako u starší verze zkratka představuje podporu rychlého 3G internetu. Přídomek S je zkratkou anglického slova Speed, čímž chtěl výrobce upozornit na rychlost odezvy systému, která je podle informací Applu až dvakrát vyšší.

Nový iPhone 3GS bude nabízen ve svou základních variantách, které se budou lišit pouze ve velikosti vestavěné paměti pro uložení dat. Zákazníci budou moci vybírat z variant s kapacitou 16 GB a 32 GB.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Díky výkonnější baterii vydrží nový iPhone na jedno nabití 1,5krát tolik než varianta 3G. Bez elektrické zásuvky by měl iPhone dokázat pracovat až 300 hodin. Hovorový čas činí 12 hodin. Video můžete na přístroji bez přerušení přehrávat 10 hodin a hudbu neskutečných 30 hodin.

Novinka nahradí i videokameru

Vylepšení se dočkal také integrovaný fotoaparát, který byl u předchozí verze u uživatelů často terčem kritiky. Fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpix nabídne automatické ostření.

To oceníte především při natáčení videa, kdy v záběru jednoduše kliknete na dotykovém displeji na objekt, který vás zajímá, a iPhone na něj automaticky zaostří.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Díky novým multimediálním funkcím je navíc možné natočené video přímo v telefonu editovat. Výsledné dílo poté můžete velice jednoduše poslat pomocí MMS zprávy, se kterou si nově iPhone také poradí.

iPhone už umí česky
Během konference společnost Apple také představila také nový firmware 3.0, který mimo jiné přináší do komunikátoru i češtinu a slovenštinu, ale také desítky dalších vylepšení. Nově tak bude možné psát zprávy a e-maily na displeji i v horizontální poloze. Klávesnice tak sice bude zabírat větší část displeje, ale psaní na dotykovém displeji by mělo být o poznání pohodlnější.Mezi další vylepšení patří například podpora MMS zpráv, multimediální funkce na editaci videa, jednoduché kopírování, vyjímání a vkládání textu, možnost přeposílání zpráv, lupa na obrazovce, vestavěný správce hesel pro přihlášení na vybraných internetových stránkách, nebo rozšířené možnosti rodičovské ochrany. Firmware 3.0 není výsadou pouze nejnovějšího iPhonu. Budou na něj moci zdarma přejít i uživatelé starších variant komunikátoru. Pouze majitelé iPodů Touch při upgradu zaplatí necelých deset dolarů. Nový firmware bude k dispozici až od 17. června.

Novinkou je i hlasové ovládání iPhonu. Kromě tradičního vytáčení kontaktů můžete hlasem ovládat i hudební přehrávač, což oceníte především v autě. Aniž byste museli do komunikátoru složitě nahrávat jakékoliv slovní povely, jednoduše stačí vyslovit název skladby a ona začne hrát.

Nevíte, která skladba zrovna hraje? Jednoduše se telefonu zeptáte a on vám nahlas odpoví. Pokud se vám navíc styl právě hrané hudby bude líbit, jednoduše můžete přístroji říct, aby vám přehrával podobné písničky.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Jako drobnost se už potom jeví vylepšení, jako je kompas při navigaci nebo svítící logo Applu na zadní straně komunikátoru, podobně jako je tomu u laptopů této firmy.

Displej nového iPhonu s úhlopříčkou 3,5 palce nabídne tradiční rozlišení 320 x 480 obrazových bodů. Stejně jako předchůdce novinka podporuje také multidotykové ovládání dvěma a více prsty. Pomocí něj je možné na displeji například jednoduše roztažením zvětšovat a zmenšovat fotografie.

V Česku se nový iPhone objeví již v červenci

Nový iPhone 3GS se nejprve začne oficiálně prodávat v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Německu, Španělsku a Švýcarsku od 19. června. V zahraničí se bude 16 GB varianta prodávat za 399 USD a 32 GB za 499 USD, tedy v přepočtu přibližně za 7600 Kč a 9500 Kč. S uvedením nové verze zároveň zlevní starší iPhone 3G na 299 USD (5700 Kč).

V Česku a dalších 80 zemích světa by se pak novinka měla objevit již na začátku července. Cena novinky pro český trh prozatím nebyla stanovena, podle odhadů by se ale měla pohybovat okolo 16 tisíc korun.

Při představení v pořadí již třetí verze iPhonu společnost Apple v podstatě potvrdila všechny technické informace, které již dříve unikly na internet. Jak jsme vás informovali již na konci května. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám