Hlavní obsah

Čeští operátoři prudce zlevní SMS zprávy ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mobilní operátor Vodafone od 19. června sníží cenu SMS posílaných z EU a dalších zemí včetně Chorvatska ze současných 8,33 Kč na 3,45 Kč. Firma tak zareagovala na nařízení Evropské komise. Uvedl to mluvčí Miroslav Čepický. Změnu cen chystá i Telefónica O2 a T-Mobile.

Foto: Profimedia.cz

Podle Vodafonu budou hitem letošního léta jednoznačně SMS ze zahraničí.

Článek

Vodafone vedle levnějších SMS z 35 zemí sníží v zahraničí cenu jednoho megabytu stahovaných dat ze 170 na 60 korun. Zároveň o 20 haléřů na šest korun klesne poplatek za příchozí hovor a změní se účtování z minutového na vteřinové po první půlminutě u tarifu Vodafone World, respektive po minutě u služby Passport.

Podle Martina Žabky, mluvčího konkurenčního operátora Telefónica O2, bude firma od začátku července za SMS klientům účtovat 3,40 Kč proti nynějším deseti korunám. Odchozí hovor do EU bude stát 13,10 Kč za minutu, což je stejně jako nyní v rámci tzv. Eurotarifu. Za příchozí hovor cena klesne na šest Kč za minutu z nynějších 6,25 Kč.

U T-mobilu klesne cena zprávy z 9,52 Kč na 3,46 Kč. Společnost také zavede novou cenu v rámci roamingového zvýhodnění EU, uživatelé předplacených karet jej získají automaticky. Hovorné v rámci roamingu zůstane na 12,98 Kč za minutu, cena za příchozí hovor klesne o 13 haléřů na 6,06 Kč.

SMS do zahraničí podražily

Mobilní operátor T-Mobile od začátku května sjednotil ceny posílání SMS do zahraničí na pět korun. Pro zákazníky to znamenalo zdražení, protože dosud platili mezi 1,19 a 3,50 Kč za zprávu. Zatímco mezinárodní hovory firma účtuje speciální sazbou, mezinárodní SMS byly dosud účtovány podle vnitrostátního ceníku, přestože jde o službu poskytovanou mimo hranice ČR.

Kvůli zdražení SMS chtělo několik desítek zákazníků T-Mobilu firmě vypovědět smlouvu. Firma jejich požadavek neuznala, protože podle jejího výkladu nejde o podstatné zhoršení smluvních podmínek. Někteří z nich si proto na postup operátora stěžovali u Českého telekomunikačního úřadu.

Ke stejnému kroku přistoupila již v loňském roce konkurenční Telefónica O2, která si také účtuje pět korun. Nejlevnější SMS do zahraničí tak bude mít Vodafone, který si podle vyjádření firmy bude i nadále účtovat od 1,19 Kč dle zvoleného tarifu.

Reklama

Výběr článků

Načítám