Hlavní obsah

Sony Ericsson představil tři nové mobily, které se objeví na vánočním trhu

Londýn

Společnost Sony Ericsson představila tři nové modely, které pustí do prodeje na začátku posledního čtvrtletí roku. Modely Aino a Yari spojují komunikace a zábavu. Třetí z modelů, Satio, je takzvaný chytrý mobil a přejmenovanou verzí typu Idou.

Foto: Archiv, Novinky

Sony Ericsson Aino

Článek

Satio má fotoaparát s 12 megapixely, bezplatný přístup k hollywoodským filmům a dotykovou klávesnici na displeji.

Foto: Archiv, Novinky

Sony Ericsson Yari

Yari je nový telefon se zaměřením na hry a umí reagovat na pohyby hráče podobně jako Wii od Nintenda. Aino se soustředí na hudbu a video a je vybaven dálkovým ovládáním ke konzole PlayStation 3.

Foto: Archiv, Novinky

Sony Ericsson Idou

Sony Ericsson je čtvrtý největší výrobce mobilů na světě a zápasí s obecným poklesem na trhu telefony.

O nové mobily není zájem

Během prvních tří měsíců letošního roku prodej mobilních telefonů v meziročním srovnání poklesl o 13 procent na 245 miliónů zařízení. Analytici odhadují, že všem pěti největším výrobcům telefonů spadly prodeje. Jen iPhonu od Applu se dařilo, polepšil si meziročně o 123 procent.

Krize také zamíchala s rozsahem jednotlivých společností na trhu. Například největší Nokia si pohoršila o tři procenta, přičemž drží 38procetní podíl na trhu. Zájem o mobily finské společnosti spadl o 19 procent na 115,5 miliónu prodaných zařízení.

Americký student vynalezl kabelku, která dobíjí mobily

Americký student vynalezl kabelku, která s využitím sluneční energie umožní dobíjení mobilních telefonů a další drobné elektroniky. Informuje o tom britský deník The Daily Telegraph. Osobní zavazadlo s názvem Power Purse za pomoci malých solárních destiček na svém povrchu využívá slunečních paprsků, které mění na elektrickou energii.

Energie se kumuluje v bateriích uvnitř kabelky, k nimž je možné se připojit přes USB rozhraní. Student Joe Hynek z Iowské státní univerzity dobíjecí kabelku vymyslel v rámci školní soutěže. Jeho vynález vítají především ekologicky uvědomělí módní nadšenci.

K dobití mobilu je zapotřebí dvou hodin slunečního záření. Dobíječky je možné využít i pro další menší spotřebiče, jako jsou videokamery či osobní organizéry. Plně nabitá baterie by podle Hynka měla vydržet zhruba měsíc. Power Purse lze dobíjet i na okenním parapetu a je odolná proti poškrábání a proražení.

Vůbec nejhůře však dopadla Motorola a Sony Ericsson. Motorola si pohoršila o 46 procent na 14,7 miliónu prodaných mobilů. Hned za ní je Sony Ericsson, který zbrzdil o 40 procent. Jeho zařízení si koupilo 14,5 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám