Hlavní obsah

T-mobile začal dětem v mobilech blokovat nevhodný obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost T-Mobile zprovoznila službu Dětský zámek, která bezplatně blokuje nevhodný obsah v mobilním telefonu. Rodiče tak mají získat nástroj, který dětem omezí přístup k nevhodnému obsahu například s erotickou tématikou či násilím.

Foto: Profimedia.cz

Podle výkonného orgánu unie má 50 procent desetiletých a 87 procent třináctiletých dětí v unii mobilní telefon.

Článek

"Zprovoznění Dětského zámku je dalším krokem v našem úsilí o co nejvyšší ochranu dětí při používání mobilu. Tuto snahu považujeme za zcela zásadní součást programu společenské odpovědnosti," uvedla Jitka Chocová z T-Mobile.

Díky službě je možné zamezit z konkrétní SIM karty přístup ke službám či obsahu, které jsou nevhodné pro děti a mladistvé do 18 let. Nastavení Dětského zámku lze provést prostřednictvím infolinky, zasláním SMS, přes samoobslužný internetový portál Můj T-Mobile nebo přímo na značkové prodejně T-Mobile.

Dětský zámek je aktivní i při roamingu a kromě blokování obsahu jsou u daného čísla zablokovány také takzvané Premium SMS a na dané číslo nebudou zasílány ani nevhodné propagační SMS či MMS zprávy.

Vodafone zavedl podobnou službu již loni

"Ochrana dětí na internetu je pro nás velkou prioritou, proto jsme v červnu 2008 spustili službu Dětský profil. Tu mohou zdarma aktivovat rodiče svým dětem, aby je uchránili například před internetovými stránkami o drogách, násilí, alkoholu, od erotických seznamek a dalších pro děti nevhodných stránek. Zákazníci Vodafonu mají o službu velký zájem, každý měsíc ji svým dětem aktivují tisíce rodičů," řekl Novinkám mluvčí Vodafonu Mirek Čepický.

Telefónica na rozdíl od konkurence jde jiným směrem a místo blokování, které nepovažuje za dostatečné, se hodlá se zaměřit na osvětu jak u dětí, tak u dospělých.

Bezpečnost dětí na internetu zajistí Pražská deklarace

Zajistit bezpečnější internet pro děti si dali za úkol zástupci evropských zemí a nejrůznějších nestátních organizací. V čele s ministrem vnitra Ivanem Langerem proto v letos v dubnu představili takzvanou Pražskou deklaraci.

„Mezinárodní ochrana dětí je jednou z klíčových priorit ministerstva vnitra během předsednictví. Věnujeme jí maximální pozornost. Důkazem, že to myslíme skutečně vážně, je i Pražská deklarace, kterou jsme vytvořili a dnes přijali. Ta přináší spolupráci institucí v rámci celé Evropy. Měla by vést k vytvoření podmínek pro bezpečnější internet pro děti,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

„Naším společným cílem je vytvořit bezpečný prostor na internetu a minimalizovat možnost zneužití tohoto komunikačního prostředku k páchání trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident Oldřich Martinů.

S tím souhlasil také Pierre Reuland z INTERPOLU, který představil databázi ICAD (INTERPOL Child Abuse Image Database). Ta podle něj od roku 2001 pomohla zachránit před dalším sexuálním vykořisťováním již přes 750 dětí z 35 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám