Hlavní obsah

Na světě je první ohebný mobil s dotykovým displejem, funguje i bez baterie

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technici japonské společnosti Kyocera představili koncept mobilního telefonu, který nebude potřebovat ke svému chodu žádnou baterii. Navíc jej velice jednoduše složíte přesně na rozměr vaší kapsy, a když budete potřebovat telefonovat, jednoduše jej zase rozložíte. Na novinku upozornil zahraniční IT server Ubergizmo.com.

Článek

Hlavní výhodou nového mobilního telefonu s názvem EOS je jeho ohebné tělo, které má po celé vnitřní straně velký dotykový OLED displej.

„Pokud budete s mobilem telefonovat, jednoduše jej necháte částečně složený. V plně rozloženém stavu dokáže novinka nahradit díky dotykovému displeji klidně i notebook. Nabídne stejně prostorný displej jako většina laptopů,“ uvedli zástupci firmy při představení konceptu.

Mobilní telefon je možné ovládat pomocí dotykového displeje nebo QWERTY klávesnice.

FOTO: dvice.com

Výrobní materiál telefonu působí na první pohled jako obyčejný plast, má ale jednu velice zajímavou vlastnost. V případě, že chcete na přístroji psát SMS zprávu nebo email, vystoupí z těla běžná QWERTY klávesnice, jako na notebooku. Když už ji nepotřebujete, tlačítka se jednoduše opět zasunou do tenkého těla přístroje.

Velice zajímavým způsobem se technici z japonské Kyocery vypořádali s napájením mobilu. Telefon totiž nemusíte nikdy nabíjet. Energii získává automaticky z pohybů, které s ním děláte při skládání a rozkládání. Tvůrci nevylučují ani možnost využití solární energie, nebo jiných alternativních zdrojů.

Rozložený mobil by měl díky velkému displeji nahradit i notebook.

FOTO: dvice.com

Odvážný koncept je prozatím pouhou vizí budoucnosti výrobce. Kyocera se zatím ani neodvažuje odhadovat, kdy by se podobný telefon mohl objevit v prodeji, ani jaká by byla jeho cena. Pro jistotu si však společnost celý koncept mobilní budoucnosti nechala patentovat.

Mobilohodinky: LG sází na miniaturizaci
Nové mobilohodinky LG GD910, jak LG mobilní telefon nazývá, se ovládají pomocí čtyřcentimetrového dotykového displeje, který nahradil tradiční hodinkový ciferník. Pro příjem a položení hovoru jsou na boku zařízení umístěna tři ovládací tlačítka. Displej je chráněn sklem odolným proti poškrábání. Stejně odolné by mělo být i kovové pouzdro, do kterého jsou mobilohodinky usazeny. Telefonovat je s hodinkami možné díky zabudovanému reproduktoru s mikrofonem. Voláte podobně, jako s hlasitým odposlechem na běžném mobilním telefonu. Případně také pomocí bezdrátového handsfree, které se jednoduše připojí pomocí technologie bluetooth. Nový mobil od LG je na první pohled k nerozeznání od obyčejných hodinek. FOTO: Archiv  Čtení SMS zpráv není kvůli malému displeji nijak příjemné. S tímto problémem se LG vypořádalo pomocí funkce Text-to-Speech. Díky tomu je možné si doručené SMS zprávy nechat nahlas přečíst. Pro přístup na internet využívají mobilohodinky sítě třetí generace 3G skrze technologii HDSPA. Rychlý internet ale není určen na prohlížení webových stránek, jako je tomu u většiny dnešních mobilních telefonů. Kvůli drobnému displeji rychlý internet využijete především pro videohovory

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám