Hlavní obsah

Čeští operátoři lákají uživatele internetu na výrazné slevy

Mobilní operátoři lákají na jaře nové uživatele internetu na výrazné slevy. Zájemci o rychlé mobilní připojení nyní mohou ušetřit až 300 korun měsíčně. Vyplývá to z nabídek jednotlivých firem.

Foto: archív výrobce

Vysokorychlostní mobilní internet ocení především majitelé notebooků a chytrých mobilních telefonů.

Článek

Velkou měsíční slevu nabízí U:fon, u kterého lze nyní získat přípojku Fofr internetu za 297 korun, což je polovina proti běžné ceně. "Jen za prvních 14 dní jsme zaznamenali dvojnásobný nárůst poptávky po službě U:fonův fofr internet oproti stejnému období v roce 2008," uvedl marketingový ředitel U:fonu Lukáš Antoš.

Vodafone do konce března nabízí novým klientům internet do mobilu na půl roku bez měsíčního paušálu a rychlejší připojení UMTS v části Prahy za cenu pomalejšího GPRS. Telefónica podporuje rozšíření sítě UMTS do Plzně slevou z běžných 832 korun na 600 korun měsíčně.

T-Mobile vsadil na nabídku rychlého připojení v kombinaci nabídkou dotovaných notebooků. Ty lze při závazku využívání internetového tarifu po dobu dvou let pořídit od 999 korun. Růst počtu uživatelů rychlého internetu se loni podle Českého telekomunikačního úřadu zpomalil.

Mobilní připojení versus vysokorychlostní internet

Mobilní připojení pracuje na jiném principu než vysokorychlostní internet a v současné době nabízí jako svou největší přednost dostupnost kdekoliv v ČR (99 % populace) a nevyžaduje dodatečné náklady (mobil se jednoduše spojí s počítačem).

Vysokorychlostní připojení je oproti tomu statické. To znamená, že internetová přípojka je pevně vázána k jednomu místu, potažmo počítačové sestavě. Výhodou je ovšem mnohonásobně vyšší rychlost, kterou vysokorychlostní internet oproti mobilnímu nabídne.

Pravidelný paušál za mobilní internet platí většinou lidé, kteří potřebují být se svým notebookem připojeni k internetu i na cestách. Výjimkou nejsou ale ani případy malých měst a vesnic, kde uživatel nemůže u stolního počítače kvůli dostupnosti využít jiné než mobilní připojení.

Jak se na cestách připojit na internet

Na cestách se k internetu můžete připojit buď z notebooku prostřednictvím mobilního telefonu či modemu nebo přímo z vašeho mobilního telefonu. Přestože se oba způsoby připojení zdají velice podobné, za internet v mobilu i notebooku si operátoři účtují různé poplatky.

Připojení je zpoplatněno buď pevným měsíčním paušálním poplatkem, nebo částkou odpovídající přenesenému počtu dat – případně času strávenému na internetu. Rozdíl v ceně můžeme vysledovat i u různých paušálních tarifů a předplacenek u jednoho operátora.

Na konci roku bylo na trhu kolem 300 000 uživatelů rychlého mobilního připojení. ADSL přes pevnou linku používalo kolem 700 000 uživatelů a 400 000 zákazníků mělo internet přes kabelovou televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám