Hlavní obsah

O2 spustila v Plzni rychlou mobilní síť UTMS, letos chce pokrýt dalších 15 měst

Plzeň

Po Praze a Brně rozšířila ve čtvrtek Telefónica O2 pokrytí mobilní sítí nové generace založené na technologii UMTS/HSDPA i na Plzeň. Letos bude mít signál dalších 15 měst, do pololetí Ostrava, Olomouc, České Budějovice a Ústí nad Labem.

Článek

"Do dvou let chceme pokrýt 70 procent české populace," řekl Jan Karas z firmy. Podle něj jde o nejrychlejší mobilní připojení k internetu v ČR. Služba má název osobní mobilní internet, který se má používat i nosit jako mobilní telefon.

Služba je založena na jednoduchosti aplikace i instalace. Uživatel potřebuje jen firemní USB konektor, tedy malý modem, který zasune do přenosného počítače. Právě složitost připojení byla největší bariérou těchto služeb.

Telefónica O2 přináší údajně jako jediný operátor v ČR mobilní připojení s nejvyšší přenosovou rychlostí až 3,6 Mbit/s. Do dvou let se má navýšit až na 7,2 Mbit/s. Díky mobilní síti nové generace se tak uživatelé mohou připojit k internetu a prohlížet webové stránky, stahovat a posílat emaily či "streamovat" rychleji než v jiných sítích.

Vodafone sází na 3G, zatím ale jenom v Praze

Mobilní operátor Vodafone spustil v březnu v Praze 9 a 10 v testovacím provozu síť třetí generace (3G). Síť UMTS Vodafonu je založena na platformě Nokia Siemens Networks a bude obsahovat nadstavbu HSDPA, která umožňuje teoretickou rychlost až 3,6 Mbit/s. V budoucnu operátor počítá s rychlejší technologií LTE. Po spuštění sítě v celé Praze, bude Vodafone postupně svoje služby rozšiřovat v rámci metropole i do dalších měst.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Vodafone začal s výstavbou 3G sítě již v úterý.

:. Vodafone začal s výstavbou 3G sítě letos v březnu.

FOTO: Eva Kořínková, ČTK

O technologii LTE (Long Term Evolution) se hovoří jako o plnohodnotné síti čtvrté generace, která umožní dosahovat rychlosti stahování dat přes 300 Mbit/s. Naproti tomu u UMTS se rychlost datových přenosů zatím pohybuje maximálně v jednotkách Mbit/s.

Jak se připojit k internetu na cestách

Na cestách se k internetu můžete připojit buď z notebooku prostřednictvím mobilního telefonu či modemu nebo přímo z vašeho mobilního telefonu. Přestože se oba způsoby připojení zdají velice podobné, za internet v mobilu i notebooku si operátoři účtují různé poplatky.

Připojení je zpoplatněno buď pevným měsíčním paušálním poplatkem, nebo částkou odpovídající přenesenému počtu dat – případně času strávenému na internetu. Rozdíl v ceně můžeme vysledovat i u různých paušálních tarifů a předplacenek u jednoho operátora. Více se o mobilním připojení dozvíte zde.

Konkurenční T-mobile spustil datovou síť UTMS již v předešlých letech. Nyní se soustředí na vybudování klasické hlasové sítě UTMS, jak jsme vás informovali již dříve. V první fázi, která potrvá zřejmě do konce roku 2009, chce společnost novou sítí pokrýt pět největších českých měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám