Hlavní obsah

Vodafone v části Prahy spustil rychlou mobilní síť 3G

PRAHA

Mobilní operátor Vodafone v pondělí v Praze 9 a 10 spustil v testovacím provozu síť třetí generace (3G). Uvedl to mluvčí Miroslav Čepický s tím, že ostrý provoz firma plánuje do konce měsíce. Uživatelé, kteří mají telefon s možností připojení přes 3G a aktivovaný datový tarif, tak mohou v části Prahy využívat například rychlejší internet.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Při budování nové rychlejší síě pomáhal Vodafonu i vrtulník.

Článek

"Postupná výstavba sítě 3G odráží současnou poptávku zákazníků po mobilním internetu a garantuje nejlepší zákaznickou zkušenost s ohledem na cenu a kvalitu,“ sdělila generální ředitelka Vodafonu Muriel Antonová.

Síť UMTS Vodafonu je založena na platformě Nokia Siemens Networks a bude obsahovat nadstavbu HSDPA, která umožňuje teoretickou rychlost až 3,6 Mbit/s. V budoucnu operátor počítá s rychlejší technologií LTE. Po spuštění sítě v celé Praze, bude Vodafone postupně svoje služby rozšiřovat v rámci metropole i do dalších měst.

Konkurenční operátoři Telefónica a T-Mobile spustili 3G sítě již v předešlých letech. Za licence pro UMTS operátoři dohromady zaplatili přes 9,3 miliardy korun.

O technologii LTE (Long Term Evolution) se hovoří jako o plnohodnotné síti čtvrté generace, která umožní dosahovat rychlosti stahování dat přes 300 Mbit/s. Naproti tomu u UMTS se rychlost datových přenosů zatím pohybuje maximálně v jednotkách Mbit/s.

Reklama

Výběr článků

Načítám