Hlavní obsah

Nový mobil od HP s Windows nabídne dotykový displej a výsuvnou klávesnici

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Hewlett-Packard uvedla na český trh nový komunikátor s operačním systémem Windows, pomocí kterého plánuje konkurovat nejvýkonnějším chytrým mobilům. Novinka nabídne velký barevný dotykový displej, integrovanou satelitní GPS navigaci i plnohodnotnou klávesnici, jakou mají běžné notebooky. Za množství funkcí si ale zákazníci pěkně připlatí, cena 14 500 neosloví každého.

Článek

Nový komunikátor HP iPAQ Data Messenger je možné ovládat pomocí dotykového displeje s úhlopříčkou 2,8 palce a rozlišením 320 x 240 obrazových bodů.

Na telefonu můžete psát nejen na dotykovém displeji, ale také pomocí výklopné 20 tlačítkové klávesnice s rozložením QWERTY.

Svým konceptem klávesnice vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty však kvůli drobným rozměrům tlačítek možné nebude.

Výkonný procesor je základ

Zařízení je vybaveno procesorem Qualcomm s frekvencí 528 MHz. Pro pracovní data je k dispozici 128 MB SDRAM a 256 MB ROM paměti. Paměť komunikátoru je možné rozšířit díky slotu na microSD karty, a to až do velikosti 8 GB.

Na zadní straně zařízení je umístěn integrovaný fotoaparát s rozlišením tři megapixely a výkonným bleskem. Ten nabídne pětinásobný digitální zoom a auto focus. Samozřejmostí je režim natáčení videa.

Nejen v automobilu je možné novinku využít jako satelitní GPS navigaci. Díky operačnímu systému Windows Mobile 6.1 Professional od Microsoftu je možné do zařízení nahrát libovolné mapové podklady od společností TomTom, Dynavix, nebo třeba iGo.

:. HP iPAQ Data Messenge. Foto: Archiv

Díky integrovaným A-GPS senzorům a elektronickému kompasu mobilní počítač intuitivně ví, kde se nachází. S vaším souhlasem umožňuje přátelům aktualizaci vašeho statu a sdílení nejen vaší lokace, ale i souvisejících obrázků a videa.

Novinka dokáže pracovat v sítích GSM, HSDPA, HSUPA, EDGE, GPRS. K internetu se připojíte také díky bezdrátovému rozhraní Wi-Fi. Nechybí ani technologie Bluetooth 2.0, pomocí kterého si například k telefonu připojíte handsfree nebo bezdrátová stereofonní sluchátka.

Komunikátor HP iPAQ Data Messenger má rozměry 114,5 x 57 x 17,4 milimetrů a hmotnost 160 gramů. Již v současné době je dostupný na českém trhu za cenu 14 500 korun.

HTC bude pro novinku silnou konkurencí

Asi největší konkurencí novému komunikátoru bude chytrý mobil Touch Pro2, který byl v únoru představen na barcelonském kongresu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC 2009).

Svým konceptem HTC Touch Pro2 přímo vychází z populární první verze. Touch Pro2 se pochlubí 3,6palcovým širokoúhlým VGA displejem pro lepší přehlednost a velkou snadno ovladatelnou QWERTY klávesnicí. GPS navigace je samozřejmostí, stejně jako všechny myslitelné bezdrátové technologie pro přenos dat.

:. HTC Touch Pro2. Foto: Archiv

Hlavní předností zařízení od HTC jsou ale nové technologie Push interet a Straight Talk. Nová funkce Push Internet pomáhá při pomalém stahování a zobrazení webových stránek na mobilním telefonu. Uživatelé mohou předvolit oblíbené webové stránky a získat k nim okamžitý přístup, když potřebují.

Technologie HTC Straight Talk integruje e-mail, volání a hlasitý odposlech. Uživatelé mohou hladce přejít z e-mailu na konferenční hovor s jedním nebo více účastníky a proměnit jakékoli místo na konferenční místnost. Při vysunutí klávesnice se Touch Pro2 automaticky přepne na hlasitý odposlech.

Komunikátor HTC Touch Pro2 by měl být na evropském trhu dostupný až v létě. Cena zařízení prozatím nebyla stanovena, ale měla by se pohybovat okolo 15 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám