Hlavní obsah

Nová automobilová GPS navigace od Garminu umí dokonce i telefonovat

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé chytré telefony je možné v dnešní době využívat v automobilu jako náhražku navigačního systému GPS. Co to ale zkusit obráceně? Společnost Garmin vytvořila ve spolupráci s firmou Asus novou GPS navigaci, se kterou je možné telefonovat jako z běžného mobilu. Zařízení navíc díky nejnovějšímu operačnímu systému Windows Mobile dokáže směle konkurovat nejednomu mobilnímu telefonu.

Článek

Novinka Garmin-Asus Nüvifone M20 se představila na barcelonském veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC 2009).

Navigační komunikátor, jak výrobce zařízení nazývá, je postaven na platformě Windows Mobile 6.1.

Nejen díky novému operačnímu systému Windows dokáže toto zařízení nahradit navigační přístroj, mobilní telefon a PDA (osobní digitální asistent).

Navigace v autě, mobil v ruce

V automobilu je možné Nüvifone M20 uchytit do stojánku s přísavkou na okno a využít GPS navigaci. Navigovat se můžete nechat hlasem i zobrazením trasy na mapce.

Při chůzi stačí změnit profil z automobilové na pěší navigaci a přístroj změní trasu tak, aby využil pohyb v pěších zónách, nadchodech, nebo třeba i podchodech.

:. V autě je Nüvifone M20 na první pohled k nerozeznání od běžné navigace. Foto: Archiv

Ve všech navigačních režimech jsou k dispozici předinstalované mapové podklady Navteq pro Severní Ameriku nebo Východní a Západní Evropu.

Nüvfone M20 jako mobil

Další funkcí Nüvifone M20 je telefonování, při kterém komunikátor dokáže pracovat ve všech současných GSM sítích, k dispozici je také rychlé připojení k internetu HDSPA.

V telefonním seznamu mohou být ke každému jménu a adrese přiřazeny souřadnice využitelné pro rychlou navigaci na cílové místo.

Funkce geotagging je dostupná i pro krátké textové a obrazové zprávy, lze ji použít v elektronické komunikaci a může být přidána k fotografiím pořízeným vestavěným fotoaparátem s 3megapixelovým čipem.

Díky operačnímu systému Windows Mobile 6.1 dokáže novinka pracovat s dokumenty MS Office, spravovat svoji elektronickou poštu, surfovat po internetu, zobrazovat na celém dotykovém displeji fotografie nebo přehrávat širokoúhlá videa.

:. Díky operačnímu systému Windows Mobile dokáže novinka konkurovat i chytrým mobilním telefonům. Foto: Archiv

Pro uživatelská data je připraveno 4 nebo 8 GB paměti. Tu je možné dále rozšířit o paměťové karty typu microSD (SDHC) s kapacitou až 16 GB.

Barevný dotykový displej má úhlopříčku 2,8 palce a rozlišení 480 x 640 obrazových bodů. Grafické rozhraní lze ovládat prstem nebo pomocí dotykového pera, displej zobrazuje aplikace na šířku i na výšku.

Cena Garmin-Asus Nüvifone M20 dosud nebyla stanovena. Novinka by se přesto měla objevit na pultech obchodů v prvním pololetí letošního roku.

Technické parametry

  • Operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
  • Procesor: Qualcomm MSM7200A, 528 MHz
  • Operační paměť: 128 MB
  • Interní paměť: 4 GB nebo 8 GB
  • Paměťový slot: podpora karet microSD (SDHC) až 16 GB
  • Podporované sítě: GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900, HSDPA 3.6 Mbps
  • Funkce a vlastnosti: Satelitní navigace; Wi-Fi 802.11 b/g; Bluetooth verze 2.0; EDR, A2DP; Digitální fotoaparát 3.0 MPix; Geotagging; Akcelerometr (automatické otočení displeje)
  • Baterie: 920 mAh (navigace až 3 hodiny, hovory až 8 hodin)
  • Rozměry: 52,5 x 95,3 x 12,8 mm
  • Hmotnost: 99 g

O dalších novinkách, které byly představeny na veletrhu MWC 2009 se dočtete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám