Hlavní obsah

Internet v mobilu využívají už dva milióny Čechů

Přístup na internet prostřednictvím mobilního telefonu nebo stahování elektronické pošty do mobilu je v Česku podle operátorů stále populárnější. Nyní jej využívá kolem 2,2 miliónu Čechů. Vyplývá to z údajů mobilních operátorů.

Foto: Profimedia.cz

V Česku je registrováno přes 13 miliónů aktivních mobilních čísel.

Článek

Největší nárůst uživatelů internetu zaznamenal Vodafone, který začal v listopadu nabízet aktivaci služby Internet v mobilu na půl roku bezplatně. Od té doby si ji aktivovalo přes 400 000 uživatelů.

"Zájem o mobilní internet dokládá i fakt, že objem dat stažených při brouzdání v mobilu se od podzimu 2008 zvýšil čtyřnásobně," dodal mluvčí Miroslav Čepický. Polovina uživatelů využívá službu čtyři a více dnů v týdnu.

U konkurenční Telefóniky využívá některý ze speciálních datových tarifů téměř 250 000 zákazníků. Celkově ale podle mluvčího Vlastimila Sršně využívá připojení v rámci svých standardních tarifů kolem jednoho miliónu zákazníků.

"Zákazníci využívají k připojení své standardní tarify, ať už v podobě takzvaného internetu v mobilu, pro stahování e-mailů do mobilního telefonu anebo blackberry, přístup na WAP a podobně," uvedl Vlastimil Sršeň.

T-Mobile v současnosti eviduje kolem 800 000 internetových uživatelů. Z toho deset až 15 procent využívá mobilní internet pro připojení notebooku nebo počítače prostřednictvím technologie TDD či EDGE, zbytek chodí na internet přímo z mobilního přístroje přes EDGE nebo GPRS, sdělila mluvčí Martina Kemrová.

Celkem je v Česku přes 13 miliónů aktivních mobilních čísel. Tzv. pevné připojení přes ADSL využívá více než 610 000 uživatelů, přes kabelovou televizi se připojuje více než 350 000 zákazníků a a dalších několik set tisíc uživatelů využívá bezdrátové Wi-Fi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám