Hlavní obsah

T-Mobile mění plány, příští rok zprovozní v Česku síť UMTS

Společnost T-Mobile příští rok v České republice zprovozní klasickou hlasovou síť UMTS s označením FDD, na kterou před sedmi lety získala licenci. Uvedl to šéf společnosti Roland Mahler. Hlasovou i datovou síť UMTS (FDD) v Česku provozuje zatím pouze Telefónica O2.

Článek

T-Mobile donedávna odmítal spuštění UMTS (FDD) s poukazem na vysoké náklady. Firma nyní provozuje výhradně datovou verzi UMTS (TDD). "Vidíme, že je po tom poptávka, navíc cena této technologie klesla," vysvětlil změnu Mahler.

V první fázi, která potrvá zřejmě do konce příštího roku, chce společnost novou sítí pokrýt pět největších českých měst. T-Mobile chce příští rok "zásadně" zvýšit investice do rozvoje sítí. Kromě UMTS chce společnost zmodernizovat stávající síť druhé generace GSM a páteřní síť optických kabelů pro přenos velkých objemů dat.

"Abychom měli základnu pro budoucí technologie a služby," vysvětlil Mahler. Po UMTS podle něj přijde do tří až čtyř let čtvrtá generace sítí. Hlasovou i datovou síť UMTS (FDD) v Česku provozuje zatím pouze Telefónica O2.

Ta nedávno v souvislosti s uvedením nového iPhonu 3G oznámila, že během dvou let rozšíří pokrytí z Prahy a Brna na zhruba 20 až 30 velkých tuzemských měst. Třetí operátor Vodafone získal licenci na UMTS později a letošní lednový start, který mu ukládala licence, o rok odložil.

Za licence pro UMTS operátoři dohromady zaplatili přes 9,3 miliardy korun. T-Mobile je s 5,3 miliónu zákazníků největší tuzemský mobilní operátor. Celkově je na trhu přes 13 miliónů mobilních čísel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám