Hlavní obsah

iPhone 3G přispěl ke zvýšení prodeje chytrých telefonů

Prodej "chytrých" mobilních telefonů s operačním systémem vzrostl v letošním druhém čtvrtletí o 16 procent na 32,2 miliónu přístrojů. Smartphony tvořily 11 procent celkového prodeje mobilních telefonů. Uvedla to analytická firma Gartner.

Článek

"Ačkoliv celosvětový prodej smartphonů koncovým zákazníkům v první polovině roku vzrostl o 22 procent a dosáhl 64 miliónů kusů, růst trhu byl pomalejší než v loňském roce," uvedla analytička Gartneru Roberta Cozzová.

Vyššímu růstu ve třetím čtvrtletí by podle ní měla pomoci širší dostupnost přístrojů s dotykovým displejem a rovněž představení nového iPhonu 3G.

Nejprodávanější značkou byla Nokia, které patřil tržní podíl 47,5 procenta. Její prodej však rostl jen o osm procent, tedy zhruba polovičním tempem oproti celému trhu. Druhá příčka patřila firmě RIM, která vyrábí přístroje BlackBerry, s růstem o 126 procent na 5,6 miliónu kusů.

:. Komunikátor HTC Touch Diamond je přímou odpovědí na úspěšnost iPhonu od Apple.

Třetí skončila HTC s růstem o 120 procent na 1,3 miliónu prodaných zařízení. Společnosti Apple, která nepatří do první pětky, klesl tržní podíl z 5,3 na 2,8 procenta, což podle odborníků souviselo s přípravou na uvedení nové generace iPhonu na začátku třetího čtvrtletí.

Nejrozšířenějším operačním systémem v telefonech byl Symbian s podílem 57 procent, následuje software pro BlackBerry s podílem 17,4 procenta a platforma Microsoftu Windows Mobile s 12 procenty trhu.

Prodeji smartphonů se dařilo především v Severní Americe, která zaznamenala růst o 79 procent, a tvořila tak čtvrtinu celosvětového trhu. Region Evropy, středního východu a Afriky rostl o 21 procent, samotná západní Evropa pak o 29 procent. Naopak asijský trh se propadl o pět procent a japonský o 24 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám