Hlavní obsah

Jak vybrat chytrý telefon, který nahradí i počítač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrali jsme několik nejvychytanějších zástupců nových mobilů. Jejich funkce i vzhled bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co nabízí dnešní trh. Hranice, které oddělovaly kapesní počítače a moderní chytré telefony, jsou už nadobro pryč.

Článek

První mobily, které by dnes měly na krku více než 25 křížků, připomínaly spíše těžký cestovní kufřík. Hodily se proto spíš do auta než do ruky. Dnes to už samozřejmě neplatí. Telefony nejen výrazně zeštíhlely, ale také dostaly navíc mnoho funkcí. Přes mobil se tak snadno připojíme k internetu, odešleme e-mail, okamžitě pořídíme fotografii i kratší video.

Tyto funkce už nikoho nepřekvapí a bereme je jako naprostou samozřejmost. Kromě fotoaparátu a kamery se v nových přístrojích ukazují také GPS navigace. Ty komunikují se satelity na oběžné dráze kolem Země a mobil tak může díky nim určovat svou polohu s přesností na několik metrů.

Pokud se do světa moderních telefonů ponoříme ještě hlouběji, všimneme si, že začínají postupně ztrácet klasická tlačítka. Ta se přesouvají do virtuálních nabídek, dostupných jedině přes dotekovou obrazovku. Díky tomu se mobily stávají skutečnými designovými skvosty. Jejich povrch neruší žádné výstupky. Zaplakal ale uživatel, který ztrácí přehled, co zrovna zmáčkl.

TIP Novinek: Připojte k mobilnímu telefonu projektor

Představte si, že chcete známým ukázat video nebo fotku, kterou máte v mobilu. Dívat se na ni přes nepatrný displej není ničím příjemným. Mobil jde navíc z ruky do ruky a kdo ví, jestli se k vám nakonec vrátí. Problém má koncem roku vyřešit nový Pico Handheld projektor s hmotností 120 gramů, který se vejde do vaší kapsy.

Foto: Archiv

Domácí kino z mobilu

Počátkem srpna se v Česku začal prodávat první telefon s příjmem televizního vysílání. Můžete jej mít za sedm tisíc korun. Do vnitřností mobilů se ale tlačí další technologická novinka – na pořad dne se dostávají miniaturní projektory.

V současnosti jsou sice velké jako průměrný telefon. Nebude ale dlouho trvat a i projektory se skryjí ve vnitřnostech mobilů podobně, jako to dokázaly fotoaparáty, videokamery a navigace. První výrobek tohoto druhu si jako první užijí Angličané. Na jejich trhu se ukáže za pár měsíců. Zbytek světa si musí počkat na počátek příštího roku.

Co přístroj umí? Snímky nebo video uložené v mobilu dokáže promítnout na zeď s úhlopříčkou až 153 cm. Obraz tak má 100krát větší úhlopříčku než na displeji zdrojového zařízení. Projektor zatím neznámé ceny promítá fotografie a videa ze vzdálenosti 0,25 až 2,6 metru. Vnitřní baterie jej udrží dvě hodiny při životě. Zdá se, že éra několikakilogramových stolních projektorů pomalu končí.

Apple iPhone 3G

Mobil iPhone je snad nejdiskutovanějším telefonem světa. Novinka s dodatkem 3G přidala podporu rychlých bezdrátových 3G sítí. Ty zatím využijete pouze v Praze a Brně (ne se všemi českými operátory). Nový iPhone je ze strany výrobce neustále obohacovaný o nové funkce.

:. Apple iPhonefoto: Apple

Fanda moderních technologií jistě ocení integrovanou GPS navigaci a zachovaný výborný přehrávač multimédií. V Česku se mobil oficiálně objeví až na podzim. Cena dotovaného přístroje bude začínat už na jedné koruně.

Kladylevnější než předchůdce, podpora 3G sítí
Záporychybí kamera pro videokonference
VýrobceApple
Cenainformace o ceně naleznete zde

HTC TyTN II

Máte dost peněz a chcete unikátní mobil s výsuvnou klávesnicí? TyTN je vaším ideálem. Oceníte snadné psaní zpráv i e-mailů a výbornou ovladatelnost. Zaráží jen menší displej s úhlopříčkou 2,8 palce. Na druhou stranu nemůžeme chtít všechno. V mobilu se dokonce skrývá i GPS navigace.

:. HTC TyTN IIfoto: Novinky

Podpora 3G sítí a slot na paměťové karty je u takto vybaveného přístroje samozřejmostí. Potěšil nás také poměrně zdařilý třímegapixelový fotoaparát. Komu se nelíbí TyTN II, ten se může poohlédnout také směrem ke komunikátoru Touch Pro.

Kladynaklápěcí obrazovka
Záporycena
VýrobceHTC
Cena14 000 Kč

LG KU990 Viewty

Apple iPhone byl natolik přelomový, že rozpoutal závody mezi výrobci mobilů o to, kdo vyrobí další elegantní přístroj. Lidé z LG Electronics v bitvě uspěli. Jejich želízkem se stal mobil Viewty s třípalcovým dotekovým displejem a velmi kvalitní 5Mpix videokamerou. Stejně jako jsme byli u Sony na pochybách, zda vyrobil walkman nebo mobil, nevíme ani u LG, zda prodává kvalitní fotoaparát či výborný telefon.

:. LG KU990 Viewty. Zdroj: Archiv

Kladyperfektní fotoaparát a design
Záporyv ruce je těžkopádný
VýrobceLG
Cena6300 Kč

Sony Ericsson W980i

Rodina walkman mobilů dostala dalšího člena – model W980i. Přístroj véčkové konstrukce je hlavně výborným hudebním přehrávačem. Zajímavostí je funkce Shake control pro ovládání hudebního přehrávače razantním pohybem přístroje. W980i ukládá hudbu do vlastní 8GB paměti.

:. Sony Ericsson W980i. Zdroj: Archiv

V těle walkmanu zůstalo také místo pro FM rádio s RDS. Součástí mobilu je i FM vysílač. Ten umožňuje přehrávat hudbu uloženou v telefonu například přes hi-fisystémy nebo rádio v autě. Stačí jen naladit FM frekvenci telefonu.

Kladyskvělý přehrávač
Záporykupujeme mobil nebo walkman?
VýrobceSony
Cena10 500 Kč

Samsung SGH U900

Samsung staví nevšední mobily. U900 zapouzdřil do kovového těla s tloušťkou necelých 13 milimetrů. O fotografie se postaral výborný 5 Mpx fotoaparát. Hudbu si vychutnáte nejen u MP3 přehrávače, ale i díky FM rádiu s podporou RDS. Klávesnice s dotykovou navigací mění ikony podle výběru.

:.Samsung SGH U900. Zdroj: Archiv

SGH-U900, přezdívaný Soul, se tak při doteku mění a neustále přizpůsobuje. Připojení k internetu počítá s plným využitím standardu 3G a HSPDA s rychlostí až 7,2 Mb/s.

Kladypřijatelná cena, vzhled
Záporyklasická tlačítka jsou pryč
VýrobceSamsung
Cena8500 Kč

Reklama

Související články

Seznam rozšiřuje svoji nabídku do mobilů

Nejrozšířenější portál Seznam.cz je opět o něco dostupnější. Po Vodafonu i další mobilní operátor T-Mobile umožňuje svým zákazníkům služby Seznamu přímo...

Výběr článků

Načítám