Hlavní obsah

iPhone 3G údajně sužuje množství vážných nedostatků

Novinky, Jakub Kynčl, Novinky, ABC News

Světem se šíří stále hlasitější stížnosti na podivné služby a zejména potencionální hardwarové chyby nového mobilního telefonu iPhone 3G. Apple však překvapivě nechce stížnosti uživatelů vůbec komentovat. Mluvčí společnosti Apple dokonce odmítá ohledně této problematiky komunikovat s americkými médii.

Článek

Hlavními problémy nového iPhone 3G mají být: časté vypadávání hovorů, pomalý přístup na web, špatná stabilita 3G sítě a časté restartování telefonu. Dle mnoha specializovaných webů navíc není obal telefonu příliš kvalitní. Již po několika dnech se na telefonu objevují praskliny, častěji o tomto problému informují majitelé bílého modelu.

Telefon byl v USA uváděn sloganem "Dvakrát tak rychlý, dvakrát levnější." Stížnosti se však v posledních týdnech doslova kupí a to dokonce i na oficiálním webu společnosti Apple. Mnoho uživatelům vadí i to, že iPhone stále nemá vyměnitelné baterie, či že fotoaparát stále nemá blesk. To ovšem nejsou problémy v pravém slova smyslu.

Diskuze o problémech našla velkou odezvu

Když na stránkách společnosti Apple založil 48letý počítačový odborník a dlouholetý fanda této firmy Doug Clements diskuzi zaměřující se na problémy s novou verzí telefonu, tak se nestačil divit, jakou našla odezvu. Tisíce lidí do diskuze psaly příspěvky typu: "Problémy s iPhonem 3G? Tak to nejste sám."

"Byl jsem v šoku z toho, kolik lidí reagovalo. Jsem fanoušek firmy Apple, takže to není o pošpinění jejich jména. Myslím si ale, že by měl Apple vyjít na světlo a lidem upřímně říci o problémech, které tento telefon provází," uvedl Clements.

Časté přerušování hovorů

Ambar Kulkami a jeho manželka mají se svými novými telefony také věčný problém - přerušují se jim hovory.

"Často mi hovory jen tak spadnou a to se třeba ani o píď nepohnu," tvrdí Kulkami a dodává: "Někdy se jen kousek posunu na židli a už je hovor fuč, je to divné." Muž dodává, že s iPhonem první generace tento problém neměl. Zmiňuje ale také, že rychlost stahování dat z webu se u nového typu telefonu opravdu zvýšila.

"Bohužel má iPhone 3G mírně jiný tvar, a tak i novou dokovací stanici. Všechna vaše audio zařízení, která jste si pořídili ke starému iPhonu, vám tedy teď jsou k ničemu, do nové dokovací stanice nepasují. Nezbývá než doufat, že někdo vytvoří převaděč mezi těmito dokovacími stanicemi, aby nebyly zmíněné audio systémy na nic," stěžuje si na serveru bindapple.com jeden uživatel.

:. Mobilní telefon Apple iPhone má velké množství příznivců i odpůrců.foto: Apple

Anglický vlastník nového iPhonu však problému s dokovací stanicí oponuje: "Mám Bose dokovací stanici a iPhone 3G do toho bez potíží pasuje, takže to jistě není otázka všech dokovacích stanic. Horší je otázka životnosti baterie, absence MMS zpráv a funkce kopírovat/vložit," píše Marc.

3G připojení způsobuje další trable

"Pokud uvedete funkci využívání sítě 3G na zapnuto, tak signál telefonu okamžitě spadne přinejmenším na chvíli na nulu. AT (americká síť) z toho obviňuje Apple, Apple zase AT," stěžuje si další uživatel. Jiný poukazuje na to, že 3G připojení tak neuvěřitelně vybíjí baterii, že ho nemůže mít dlouho zapnuté.

Člověk s přezdívkou New2AppleIphone3G na serveru bindapple.com píše, že svůj iPhone 3G již vrátil, protože měl velké potíže s 3G sítí, telefon někdy sám přijímal hovory a to i když k němu nebyl připojen žádný headset. Dále se prý často sám vypínal a zapínal (to byl problém i u některých starých iPhonů) a životnost baterie byla opravdu nedostatečná.

"Brouzdáte po internetu, uděláte pár hovorů a za osm hodin jste zcela vybití," souhlasí další diskutující.

"Stačí když vejdete do budovy, která má pevnější střechu a máte po 3G signálu," stěžuje si další uživatel nového mobilu od Applu.

"Jak je možné, že podobný telefon nemá žádný flash přehrávač? Stránky se nahrávají hezky rychle a najednou se mi tam objeví černá kostka s otazníkem uprostřed. Flash vám prostě iPhone 3G stále nezobrazí," zlobí se uživatel Yrjan.

Problémů je mimo USA, zdá se, méně

Vlastník iPhonu 3G z Nového Zélandu je zcela spokojený a tvrdí, že vyjma absence funkce kopírovat/vložit mu vlastně na telefonu nic nevadí. Další oceňuje rychlost dobíjení telefonu, který je do hodiny opět zcela nabitý. Navíc prý telefon snese 5,5 hodiny telefonního hovoru, než se zcela vybije. Když si prý člověk pečlivě přečte návod, tak přijde na to, jak baterii rozumně šetřit, aby vydržela co nejdéle.

"I přes mnoho chyb jsem zaregistroval vylepšení," píše Frank. "Za prvé telefon vibruje daleko silněji, dále jsou reproduktory kvalitnější a hlasitější, tvar telefonu je v ruce příjemnější a když už síť 3G pracuje, tak pracuje velmi dobře."

Případné problémy s 3G sítí u nás budou moci vyhodnotit jen ti, kteří budou telefon využívat u operátora O2, ten jediný totiž v ČR nabízí 3G síť. T-Mobile a Vodafone umožní připojení pouze přes pomalejší EDGE.

Reklama

Související témata:

Související články

Revoluční iPhone 3G vtrhne do Česka 22. srpna

Fenomén mezi mobilními telefony se začne prodávat měsíc po světové premiéře i v Česku. Mobilní operátoři T-Mobile, vodafone i Telefónica O2 začnou telefon...

Výběr článků

Načítám