Hlavní obsah

Americký student vynalezl kabelku, která dobíjí mobily

Americký student vynalezl kabelku, která s využitím sluneční energie umožní dobíjení mobilních telefonů a další drobné elektroniky. Informuje o tom britský deník The Daily Telegraph. Osobní zavazadlo s názvem Power Purse za pomoci malých solárních destiček na svém povrchu využívá slunečních paprsků, které mění na elektrickou energii.

Článek

Energie se kumuluje v bateriích uvnitř kabelky, k nimž je možné se připojit přes USB rozhraní. Student Joe Hynek z Iowské státní univerzity dobíjecí kabelku vymyslel v rámci školní soutěže. Jeho vynález vítají především ekologicky uvědomělí módní nadšenci.

"Spustí se to pokaždé, když uživatel chodí venku. Lidem se to velmi líbí, protože to vyjadřuje ekologická a environmentální témata, zatímco se dobíjí váš mobil nebo iPod," uvedl devětadvacetiletý student Hynek.

K dobití mobilu je zapotřebí dvou hodin slunečního záření. Dobíječky je možné využít i pro další menší spotřebiče, jako jsou videokamery či osobní organizéry. Plně nabitá baterie by podle Hynka měla vydržet zhruba měsíc. Power Purse lze dobíjet i na okenním parapetu a je odolná proti poškrábání a proražení.

"Všechny drátky jsou kryty," dodal Hynek. Podle něj může uživatel po příchodu do práce položit kabelku na okenní parapet a nechat ji "pracovat". Dobíjecí kabelka by měla stát kolem 150 dolarů (2 300 korun) a měla by se začít prodávat na internetu na konci tohoto roku.

Reklama

Související články

Muži začal v kapse hořet přehrávač iPod

Přehrávače rodiny iPod jsou zbožím, které se díky velkému zájmu kupujících na pultech obchodů příliš neohřeje. V kapse amerického dělníka se však přehrávač...

Výběr článků

Načítám