Hlavní obsah

EK se zaměří na weby s vyzváněním pro mobily, mnohé prý podvádějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise si hodlá zaměřit na servery nabízející vyzváněcí tóny pro mobilní telefony. Řada z nich totiž podle jejích zjištění, která představila eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kunevová, klame či podvádí zákazníky. Těmi přitom velmi často bývají děti či mladiství.

Článek

Komise ke svým závěrům dospěla na základě šetření, které se uskutečnilo počátkem června. Zkontrolováno při něm v zemích unie a v Norsku a na Islandu bylo zhruba 560 internetových stránek nabízejících nejrůznější druhy vyzvánění pro mobily či tapety pro jejich displeje. Aktivity čtyř z pěti těchto stránek je pak podle výkonného orgánu unie třeba dál prošetřit kvůli podezření z klamání zákazníků.

V Česku bylo zkontrolováno 43 stránek - spolu s Británií vůbec nejvíce ze všech zemí. Nesrovnalosti byly v ČR zjištěny ve 30 případech. Na Slovensku bylo prověřeno 15 serverů, ale ani v jednom případě není třeba v kontrole dál pokračovat. Slovensko je v tom ojedinělým příkladem, protože ve všech ostatních zemích je třeba alespoň některé zkoumané internetové stránky podrobit dalším šetřením.

Některé portály třeba spotřebitele svedly k nákladným předplatným, ačkoli si lidé mysleli, že si stahují zdarma jedno vyzvánění. Jiné zase mají problémy s tím, že na nich nejsou uvedeny adekvátní kontaktní údaje nebo podávají zavádějící či nejasné informace o cenách. Například klíčové pasáže jsou napsané velmi malým písmem, či ceny nezapočítávají daně.

Kontroly jsou důsledkem stovek stížností

"Tyto kroky v rámci celé EU jsou přímou odpovědí na stovky stížností ze strany spotřebitelů, které vnitrostátní orgány obdržely," uvedla dnes eurokomisařka. "Nepřiměřeně velký počet lidí se stává obětí nákladných překvapení v podobě záhadných účtovaných poplatků a objednávek vyzváněcích tónů, o kterých se poprvé dovídají až v okamžiku, kdy mají před očima účet za mobilní telefon," dodala.

"Musíme vyslat jasnou zprávu zejména mládeži a dětem: Buďte obezřetní!" varovala eurokomisařka. Reagovala tak na to, že více než polovina prověřovaných stránek měla mladé za hlavní cílovou skupinu. Evropané vlastní přes 495 miliónů mobilních telefonů. Podle komise se odhaduje, že vyzváněcí tóny loni představovaly necelou třetinu celkového evropského trhu s doplňkovými službami pro mobily.

Tržby za vyzvánění podle odhadů dosáhly v loňském roce výše 691 miliónů eur (16 miliard Kč). Názvy serverů, u nichž byly zjištěny nesrovnalosti, zveřejnilo sedm zemí. Česko mezi nimi nicméně není. Celoplošný zátah, k němuž komise při kontrolování serverů přistoupila, je novým druhem vyšetřování a prosazování právních předpisů v rámci EU. Podobným způsobem už nedávno komise zasahovala proti webům prodávajícím letenky.

Reklama

Související články

Pavel Šrut: Mark Twain v červenci 2008

Na žádost některých nevrlých řidičů mají prý cestující některých autobusových linek zakázáno používat mobil. Žádnou takovou jsem pohříchu necestoval a nevím,...

Výběr článků

Načítám