Hlavní obsah

VIDEO: iPhone 3G v prodeji, po celém světě se stojí fronty

Aktualizováno

V pátek se objevila po více než roce v obchodech nová verze iPhonu. Rychlejší internet, levnější cena a GPS navigace jsou jen některé přednosti, které vyhnaly lidi po celém světě do ulic. Komunikátor byl představen ve více než 20 zemích. Na nový přístroj se stojí dlouhé fronty, lidi šílí. Zájemci o nový iPhone v Česku se již mohou registrovat.

Článek

Proti svému předchůdci má nový iPhone některé funkce navíc, umožňuje rychlejší surfování po internetu a jeho pořízení je levnější. Přesto se neočekává, že nový iPhone 3G vyvolá v USA takovou "iPhonemánii" jako loňská novinka.

Dílem proto, že už o převratnou novinku nejde, dílem proto, že provozní náklady vzrostou, a dílem proto, že přes veškeré inovace některé žádané funkce přístroj stále nenabízí. Ve světě ovšem zájem před pátečním startem napovídá, že cíl Apple prodat do konce roku deset miliónů iPhonů může být splněn.

Mobilní telefon Apple iPhonefoto: Apple

Odhady se opírají nejen o Evropu a USA, ale i o nové trhy, jako je Hongkong, Japonsko nebo Nový Zéland, kde nadšení z očekávané novinky překračuje meze. Na Novém Zélandu, kde se kvůli časovému posunu začne iPhone 3G prodávat nejdříve, například stojí zájemci ve frontách už od úterý. Na velkých trzích v Číně a Rusku budou ovšem přístroje stále k dostání jen pod rukou.

V České republice slibují iPhony všichni tři operátoři

Čeští operátoři prodej iPhonů v pátek nezahájí. Podle neoficiálních informací nabídnou přístroj zřejmě v druhé vlně všichni současně. Důvěryhodné zdroje hovoří o září nebo říjnu. O2 a Vodafone již nabízí nedočkavcům možnost se registrovat a dostávat od operátorů veškeré dostupné informace o telefonu.

Prodej zřejmě podpoří snížení ceny na polovinu, tedy na 200 dolarů (asi 3 000 korun) za přístroj s kapacitou osm gigabajtů a na 300 dolarů (asi 4 500 korun) za dvojnásobnou paměť. Jde ovšem o dotované ceny s podmínkou uzavření smlouvy s partnerským operátorem.

Společnost AT, exkluzivní partner Apple v USA, pro nové iPhony zvyšuje ceny měsíčního paušálu na nejméně 70 dolarů (asi 1000 korun), což je o deset dolarů více než dosud. Při povinné dvouleté smlouvě se tak ve skutečnosti nový model prodraží.

iPhonu 3G nabídne hlavně rychlejší internet

Recenze v americkém tisku se shodují, že hlavní výhodou iPhonu 3G je rychlejší internet využívající sítě třetí generace. Stahování stránek je údajně dvakrát rychlejší než u původního modelu. Tuto funkci ale uvítají spíš majitelé iPhonů v 70 zemích, kde se začnou během roku prodávat, než Američané, protože 3G sítě nejsou v USA zdaleka tak rozšířené jako jinde ve světě. Základní technické charakteristiky, vzhled i způsob ovládání pomocí dotykové obrazovky zůstávají u nového iPhonu zachované.

Do řádu kosmetických změn patří jen o málo větší rozměry a hmotnost či zadní kryt z plastu. Výrobce zřejmě vyslyšel nářky uživatelů a nový model vybavil standardní zásuvkou na připojení vnějších sluchátek a zmenšil adaptér na nabíjení baterií. Nespornou novinkou je funkce pro příjem signálu GPS nahrazující dosavadní "pseudonavigaci" pomocí buněk mobilní sítě.

Uživatele potěší drobná softwarová vylepšení

Někteří recenzenti ale upozorňují, že interní anténa GPS je příliš malá na to, aby přístroj spolehlivě naváděl například při jízdě autem ve městě s výškovými budovami. Radost jistě přinese dokonalejší zvuk a řada drobných softwarových vylepšení. Patří k nim například vícefunkční kalkulačka, lepší vyhledávání v adresáři kontaktů, rodičovský zámek na některé internetové stránky či rychlé přecházení do jiného jazyka.

Podle informací Apple nyní iPhone lépe pracuje s firemními systémy, jako jsou například Microsoft Exchange a ActiveSync, což přístroj posouvá blíže k firemní klientele. Nové funkce si budou moci od pátku zdarma stáhnout i majitelé všech šesti milionů iPhonů první generace. Tento softwarový upgrade nazvaný iPhone 2.0 bude od stejného data k dispozici za deset dolarů (asi 150 korun) i pro majitele přehrávače iPod Touch.

Nový iPhone stále postrádá některé funkce

Zahájení prodeje iPhonu 3G provází otevření internetového katalogu programů. V pátek, kdy se iPhone App Store otevírá, jich má nabízet stovky a další tisíce prý budou následovat. Přístup má být jednoduchý se stažením rovnou do iPhonu, tedy bez nutnosti připojení k počítači. Většina programů prý bude zdarma nebo za přijatelnou částku.

Navzdory řadě novinek ale novému modelu stále schází žádané funkce, jako jsou natáčení videa, odesílání fotografií na jiný telefon nebo funkce kopírovat/vložit. Chybí i místo pro zasunutí paměťové karty. Odborníci očekávají, že po příchodu nového iPhonu se objeví novinky i od dalších výrobců, kteří se snaží Apple následovat.

Na americkém trhu k nim patří především společnost Samsung, která konkuruje přístrojem Instinct. Je o poznání levnější, nabízí některé funkce, které iPhone nemá, ale naopak postrádá rychlý internet. Recenzenti se kloní k názoru, že zatím jediným přístrojem, který spojuje telefon, zábavu i kancelář takřka na úrovni počítače, zůstává iPhone.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám