Hlavní obsah

Většina starých mobilních telefonů leží doma v šuplíku, prokazují statistiky

Novinky, Miloslav Fišer

Podle globálního zákaznického průzkumu pouze 3 % lidí recyklují své mobilní telefony navzdory faktu, že většina z nich má doma staré přístroje, které již nechce používat. Tři ze čtyř respondentů dodali, že o recyklaci svých přístrojů neuvažuje a téměř polovina nevěděla, že něco takového je vůbec možné.

Článek

Základem průzkumu byly rozhovory s 6 500 lidmi ze 13 zemí, mezi něž patří Finsko, Německo, Itálie, Rusko, Švédsko, Velká Británie, Spojené arabské emiráty, USA, Nigérie, Indie, Čína, Indonésie a Brazílie.

Nokia průzkum uskutečnila se záměrem zjistit více o postojích a způsobech chování týkajících se recyklace a s úmyslem informovat o svých programech zpětného odběru a snahách o zvýšení míry recyklace nepoužívaných mobilních zařízení.

Markus Terho, ředitel pro ekologické záležitosti a trh společnosti Nokia, uvedl: „Z tohoto průzkumu je jasně patrné, že jakmile skončí životnost mobilních zařízení, velmi málo z nich je recyklováno. Mnoho lidí jednoduše neví, že tyto staré a nepoužívané mobily povalující se v zásuvkách mohou být recyklovány nebo netuší, jak to udělat. Nokia se usilovně snaží recyklaci usnadnit tím, že poskytuje více informací a rozšiřuje své globální programy zpětného odběru“.

„Kdyby každý ze tří miliard lidí, kteří po celém světě vlastní mobilní telefony, přinesl pouze jeden nepoužívaný přístroj, ušetřili bychom 240 000 tun surovin a snížili bychom objem skleníkových plynů v míře odpovídající stažení čtyř miliónů aut ze silnic. Drobným přispěním každého jednotlivce by tak v součtu mohlo být dosaženo velkého úspěchu,“ dodal Terho.

Každý člověk vlastnil zhruba pět mobilů

Nejdůležitějším zjištěním je skutečnost, že ačkoli každý člověk v průměru vlastnil přibližně pět mobilů, velmi málo z těchto přístrojů bylo po skončení životnosti recyklováno. Pouze 3 % respondentů uvedla, že svůj starý telefon recyklovala. Na skládce přitom končí pouze 4 % vysloužilých přístrojů.

Většina (44 %) je místo toho ponechána v domácnosti, aniž by ještě někdy byla použita. Někteří lidé svým mobilům různými způsoby prodlužují životnost; jedna čtvrtina daruje své staré telefony přátelům nebo členům rodiny a 16 % lidí své nepoužívané přístroje prodává, zejména na nově se rozvíjejících trzích.

Celosvětově 74 % spotřebitelů uvedlo, že o recyklaci svých telefonů neuvažuje navzdory skutečnosti, že přibližně stejný počet lidí, 72 %, si myslí, že recyklace pomáhá životnímu prostředí. Situace je podobná v mnoha rozdílných zemích – 88 % obyvatel Indonésie neuvažuje o recyklaci nepotřebných přístrojů, stejně smýšlí 84 % lidí v Indii a 78 % v Brazílii, Švédsku, Německu a Finsku.

Lidé nevědí, že je možné telefony recyklovat

Průzkum odhalil, že jedním z hlavních důvodů toho, proč tak málo lidí recykluje své mobilní telefony, je skutečnost, že jednoduše nevědí, že je možné tak učinit.

Až 80 % přístrojů Nokia je recyklovatelných a obsažené drahé materiály mohou být znovu použity k výrobě nových produktů jako jsou hrnce na vaření, lavičky do parků, zubní výplně nebo dokonce saxofony a jiné kovové hudební nástroje.

Polovina všech respondentů nevěděla, že telefony lze tímto způsobem recyklovat. Nejmenší povědomí o recyklaci měli lidé v Indii (17 %), v Indonésii (29 %) a nejvyšší ve Velké Británii (80 %), Finsku a Švédsku (66 %).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám