Hlavní obsah

Nokia bude ovládat Symbian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská Nokia, převezme majoritu v britské společnosti Symbian, která do mobilů dodává operační systém. Nokia oznámila, že od ostatních akcionářů Symbianu odkoupí jejich podíly. Zároveň uvedla, že software otevře volnému použití bez licenčních poplatků jako odpověď na novou konkurenci.

Článek

Nokia vykoupí přibližně 52 procent Symbianu, která zatím nevlastní, a přijde ji to zhruba na 264 miliónů eur (zhruba 6,3 miliardy Kč). Nokia uvedla, že na její nabídku přistoupily společnosti Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic a Siemens. U korejské skupiny Samsung Electronics Nokia předpokládá, že na její návrh přistoupí také.

Nokia také oznámila, že vytvořila Symbian Foundation společně s operátory AT, NTT DoCoMo a Vodafone a čipovými výrobci Texas Instruments a STMicroelectronics. Povede to k vývoji nových softwarových aplikací dostupných na internetu, uvedl generální ředitel Nokie Olli-Pekka Kallasvuo.

Symbian má přibližně dvoutřetinový podíl na trhu se softwarem pro takzvané chytré telefony s funkcemi podobnými počítačům. Jeho dominantní pozici v této oblasti ale do budoucna otestují noví hráči na trhu, například operační systém Android od internetového gigantu Google.

Na celkovém trhu s mobily má Symbian podíl šest procent. Jeho největším rivalem je operační systém Windows Mobile od Microsoftu. Analytička Gartneru Carolina Milanesiová proto podotkla, že otevřením zdrojového kódu Nokia vyvolá tlak na právní politiku amerického softwarového obra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám