Hlavní obsah

V mobilech se rozšíří linux, tvrdí odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia předpokládá, že využití operačního systému Linux v mobilní elektronice poroste. Podle firmy ale ještě nějakou dobu bude trvat, než se Linux v mobilech stane běžnou věcí. Linux zatím v mobilech příliš úspěšný nebyl. Na trh přichází ale více nových modelů, které operační systém s otevřeným kódem využívají.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Systém Linux, ať už od jakéhokoli prodejce, ještě není zcela zralý na to, aby se běžně rozšířil," řekl nicméně viceprezident Nokie Anssi Vanjoki. Na trhu operačních systémů pro mobilní telefony vede S60 od Nokie pracující s operačním systémem Symbian a za ním je Windows Mobile od amerického Microsoftu.

Nokia ale například použila Linux pro své internetové prohlížeče, takzvané tablety. Linux je nejrozšířenějším operačním systémem s otevřeným kódem, který je volně přístupný a upravitelný. Má proto kolem sebe velkou komunitu lidí, kteří s ním pracují, a výsledkem bývají zajímavé programy za nízké náklady.

Finanční ředitel Nokie Rick Simonson proto minulý měsíc vyzdvihl Linux před investory a dodal, že firma na další generaci produktů stojících na Linuxu pracuje. Nokia dnes také oznámila, že ve třetím čtvrtletí uvede na trh nové telefony řady E a multimediální zařízení N96.

Podnik se k novým modelům odmítl blíže vyjádřit. Podle zdrojů z odvětví ale Nokia příští týden představí modely E66 a E71. Údajně budou mít navigaci GPS, fotoaparát s rozlišením 3,2 megapixelu a 128 megabajtů paměti, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám