Hlavní obsah

Mobilní operátoři se předhánějí v letních akcích, těžit z toho bude zákazník

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se nezadržitelně blíží a mobilní operátori se předhánějí, který zákazníkům poskytne výhodnější nabídku. T-Mobile od července zlevní datové přenosy při cestách do zemí Evropské unie a dále na Island, Lichtenštejnska a Norska na úroveň cen, které účtuje klientům v Česku. Pozadu však nezůstává ani Vodafone, který rozšíří roamingový Passport a zlevní data ze zahraničí a O2 láká na telefonování v letadle.

Článek

Konkurenční O2 chce v létě na některých linkách nabídnout telefonování v letadle a zavede prázdninovou nabídku roamingu, v jejímž rámci nabízí ve 14 zemích odchozí hovory za 11,78 Kč/min.

Stejně jako loni budou moci zákazníci T-Mobilu využít roamingový tarif Cestovatel. Ten se již v červnu rozšíří kvůli fotbalovému mistrovství Evropy i na Švýcarsko. S Cestovatelem je možné volat v 11 zemích za 4,76 koruny za minutu a sestavovací poplatek 34,51 Kč a posílat MMS za deset korun.

Zlevňovat se bude v létě i v Česku

Cena za přenosy dat pro firmy a Blackberry zlevní až o 79 procent na 0,06 Kč za kB. V Česku přístup na internet zlevní o jeden haléř na pět haléřů za kB. V rámci těchto změn bude zlevněn i přístupu na internet v tuzemsku na 0,05 Kč/kB bez DPH (doposud 0,06 Kč/kB). Cena pro Twist zákazníky včetně DPH je 0,06 Kč/kB za přístup na internet a 0,6 Kč/kB za WAP.

Další novinkou má být možnost sledování výše datového roamingového účtu. Volání bez přerušení hovoru nabídne T-Mobile na devíti hraničních přechodech s Rakouskem, a to při cestách v obou směrech. Hovor se lidem i po přejezdu hranic bude účtovat za cenu platnou v zemi, kde začal.

Pozadu nezůstává ani Vodafone

Mobilní operátor Vodafone rozšíří od 9. června před letní turistickou sezónou svou zvýhodněnou roamingovou nabídku Passport ze současných 33 převážně evropských zemí na všechny země světa a všechny operátory v těchto zemích. Vedle toho firma zlevnila datový roaming zhruba o třetinu.

Vodafone Passport umožňuje volání ze zahraničí za cenu domácího tarifu. Vedle toho ale zákazník zaplatí jednorázový poplatek od 22 do 80 korun podle toho, z jaké země uživatel volá. Do nejlevnější zóny přitom patří většina evropských zemí. Dosud bylo možné výhodněji volat jen z partnerských sítí Vodafonu, nyní nabídka zahrnuje všechny operátory.

Datový roaming GPRS ve většině Evropy zlevní z 26 na 17 haléřů za kB. Konkurenční T-Mobile od července zlevní datové přenosy při cestách do EU a dále na Island, Lichtenštejnska a Norska na úroveň cen, které účtuje klientům v Česku. Další novinkou má být možnost volání bez přerušení při překročení hranic.

O2: dva se perou, třetí se směje

O2 chce v létě na některých linkách nabídnout telefonování v letadle a zavede prázdninovou nabídku roamingu, v jejímž rámci nabízí ve 14 zemích odchozí hovory za 11,78 Kč/min.

Vedle toho nabídne Vodafone příchozí hovory v Rakousku a Švýcarsku v červnu během fotbalového mistrovství bezplatně. Jinak zákazníci za příchozí hovory platí jednorázový poplatek stejný jako u odchozích hovorů. Službu Passport mohou využívat za stejných podmínek zákazníci s tarifem i s předplacenou kartou.

Pro využívání služby si zákazníci musejí aktivovat také službu Vodafone World. Aktivace služby je zdarma. Ceny roamingového volání loni znatelně snížilo nařízení Evropské komise, podle kterého musí každý operátor nabídnout tarif s voláním maximálně kolem 14 Kč za minutu. Letos komise zvažovala rozšíření regulace i na SMS a data, proto většina operátorů datové tarify snížila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám