Hlavní obsah

Firmy nehodlají snižovat ceny SMS v zahraničí, jak chce Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telekomunikační operátoři v Evropské unii tvrdí, že se nehodlají podrobit výzvám Evropské komise, aby do července snížili ceny za zasílání SMS či surfování po internetu v zahraničí. Uvedl to dnes server EurActiv. Ten se odvolává na stanovisko sdružení ETNO, podle něhož zasahování komise brání zdravé konkurenci v sektoru a podporuje "stanovování cen".

Článek

ETNO je obchodním sdružením, které zahrnuje telekomunikační firmy jako Deutsche Telekom či Telefónica, pod níž spadá česká Telefónica O2. Eurokomisařka Viviane Redingová telekomunikačním firmám vyslala v únoru varování, že pokud operátoři nesníží do 1. července ceny, pak komise zváží zavedení maximálních cenových stropů pro tyto služby.

Komise tehdy uvedla, že zaslání textové zprávy stojí v rámci domácí sítě běžně od pěti (1,30 koruny) do deseti (2,60 koruny) eurocentů. V rámci různých zákaznických balíčků to však může být ještě méně. Pokud se posílá SMS ze zahraničí, cena přesahuje i 50 eurocentů, tedy asi 13 korun. Za stahování dat jsou ceny nejméně čtyřikrát až šestkrát vyšší v zahraničí než v domovské sítě.

Komentáře představitelů ETNO přišly v době, kdy komise zahájila veřejné konzultace, zda by neměla provést změny v nařízení týkajícím se roamingu; to loni stanovilo cenové stropy na volání v zahraničí. Tyto zatím nezávazné debaty mohou otevřít cestu k tomu, aby do této legislativy mohly být zařazeny i zasílání SMS či využívání internetu v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám