Hlavní obsah

Xiaomi Redmi Note 8T v testu: Fotomobil za pět tisíc korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlubí se nejlepším fotoaparátem s cenovkou pod pět tisíc korun. Smartphone Xiaomi Redmi Note 8T má na zadní straně hned čtyři objektivy, pátý je pak umístěn na čelní straně. Novinky otestovaly, co mohou případní zájemci od tohoto zajímavého chytrého telefonu čekat v praxi.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Note 8T

Článek

I velmi slušně vybavené telefony lze v dnešní době zakoupit za pár tisíc korun. Co však levné přístroje mohly prémiovému segmentu trhu pouze závidět, byly kvalitní fotoaparáty. Na ty byly cenově dostupné přístroje krátké – kdo chtěl skutečně s mobilem fotit, musel zpravidla sáhnout hluboko do kapsy.

Společnost Xiaomi však před letošními Vánocemi ukázala, že i nefalšovaný fotomobil se může pochlubit cenovkou nižší než pět tisíc korun. Právě kvalita fotoaparátů je totiž jedním z největších lákadel modelu Redmi Note 8T, jehož cenovka se v tuzemských obchodech pohybuje těsně pod hranicí pěti tisíc korun.

Foto: mif, Novinky

Xiaomi Redmi Note 8T

Foto: mif, Novinky

Na zadní straně jsou čtyři objektivy.

Fotoaparáty v hlavní roli

Fotoaparát má na zadní straně čtyři objektivy. Hlavní kamera je osazena snímačem Samsung s rozlišením 48 Mpx, který ve standardním režimu využívá technologii skládání 4 pixelů do jednoho, což přináší jasné 12Mpx snímky i za horších světelných podmínek. Velmi dobrých výsledků mimochodem fotoaparát dosahuje také v noci, alespoň na danou cenovou kategorii.

V případě potřeby ale uživatelé mohou přepnout do plných 48 MPx a mít tak detailnější momentky, než jaké nabízí v dnešní době drtivá většina fotoaparátů. Dále je k dispozici sekundární 8Mpx snímač s širokoúhlým objektivem s úhlem záběru 120°. Ten je doplněn o 2Mpx makro kameru pro záběry ze 2 cm a 2Mpx asistentem hloubky ostrosti – právě to je onen čtvrtý objektiv na zadní straně.

Unikátní koncept od Xiaomi ukazuje budoucnost mobilů

Mobil

Telefon nabízí zároveň celou řadu režimů umělé inteligence, které dovedou automaticky detekovat scénu a zvolit nejvhodnější nastavení jednotlivých parametrů fotoaparátu. Jak se to daří přístroji v praxi, se můžete přesvědčit na ukázkových snímcích níže a zároveň na konci článku v galerii.

Samozřejmostí je v dnešní době i možnost natáčení videí. Tento telefon konkrétně zvládá záznam 4K videa rychlostí 30 fps, 1080p při až 120 fps a ultra zpomaleného videa 720p s rychlostí až 240fps.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Ukázkové video ze smartphonu Xiaomi Redmi Note 8TVideo: Novinky

Dělá se i výkonnější verze

Ani v ostatních parametrech telefon za konkurencí nezaostává, spíše právě naopak. Srdcem telefonu je 8jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 665, který udává pracovní tempo až při frekvenci 2 GHz. Model Redmi Note 8T dostal dále do vínku 3 GB operační paměti a 32GB interní úložiště.

Práce s tímto železem je pod taktovkou operačního systému Android s uživatelským rozhraním MIUI až překvapivě svižná. Na běžnou práci má přístroj výkonu více než dost, což dokládá také benchmarková utilita AnTuTu svým hodnocením přesahujícím 156 000 bodů.

Pro náročnější uživatele se vyrábí dokonce i výkonnější verze, která disponuje hned 4 GB operační paměti a 128GB úložištěm. U ní je však cena již o tisícovku vyšší. Základní i výkonnější provedení má samozřejmě k dispozici slot pro paměťovou kartu, ten může být případně využit také druhou SIM.

Foto: mif, Novinky

Prostředí operačního systému Android.

Foto: mif, Novinky

Prostředí operačního systému Android.

Velký displej, líbivý vzhled

Telefon nabízí 6,3palcový displej s vykrojením nahoře, ve kterém se ukrývá čelní kamera. Rozlišení tohoto panelu s poměrem stran 19,5:9 je 2340 x 1080 obrazových bodů. Displej je v praxi krásně jasný a zobrazuje všechny barvy přesně tak, jak jsou ve skutečnosti. Bez chyby jsou také pozorovací úhly u tohoto panelu.

Upřít se testovanému přístroji rozhodně nedá ani líbivý vzhled, obzvláště to platí o barevné variantě Starscape Blue, která je zbarvena do odstínů modré a fialové barvy. Konstrukce je mimochodem vyrobena ze skla a plastu. Škoda jen, že na zadní straně tolik ulpívají otisky prstů. Zvýšenou odolnost proti vodě a prachu v dané cenové třídě snad nemůže nikdo očekávat.

Ve výbavě telefonu nechybí ani čtečka otisků prstů, klasický sluchátkový konektor jack 3,5 mm či hlasitý reproduktor Super Linear Speaker, který je vybaven zesilovačem SmartPA pro lepší kvalitu zvuku. Měřit se s telefony, které mají skutečně stereofonní reproduktory, se ale pochopitelně tento přístroj nemůže.

Solidní je kapacita akumulátoru - 4000 mAh. Díky tomu je nutné telefon dobíjet jen jednou za dva dny. V balení je navíc praktická 18W nabíječka, která dobije telefon velmi rychle – zhruba za hodinu.

Foto: mif, Novinky

Displej testovaného telefonu.

Foto: mif, Novinky

Čelní fotoaparát se ukrývá ve výřezu nad displejem.

Závěrečné hodnocení

Chytrý telefon Redmi Note 8T působí mezi levnými přístroji tak trochu jako zjevení. Má fotoaparát, který se klidně může měřit s citelně dražšími přístroji, solidní výkon a zároveň nabízí i líbivý vzhled. Nedostatků se samozřejmě pár také najde, ale většina zájemců je tomuto telefonu s ohledem na velmi příjemnou cenovku odpustí.

Největším konkurentem pro testovaný smartphone tak paradoxně bude on sám – respektive jeho výkonnější varianta, která především díky vyšší kapacitě operační paměti může některé uživatele zaujmout.

Parametry chytrého telefonu Xiaomi Redmi Note 8T:
Displej: 6,3“ IPS displej s Full HD+ rozlišením (2340 x 1080 bodů)
Procesor: 8 jader; Qualcomm Snapdragon 665 s až 2GHz
Operační paměť: 3 GB
Úložiště: 32GB interní paměti, slot pro paměťové karty:
Zadní fotoaparáty: 48 Mpx (f/1.75), 8 Mpx (ultraširokoúhlý 120°, f/2.2), 2 Mpx (makro objektiv, f/2.4) a 2 Mpx (bokeh, f/2.4)
Přední kamera: 13 Mpx f/2.0
Konektivita: LTE, Bluetooth 4.2, NFC, WiFi ac, GPS/ Glonass/ BeiDou, USB Type-C
Baterie: 4000 mAh a rychlé nabíjení 18W
Platforma: Android s uživatelským rozhraním MIUI
Rozměry: 161,3 × 76,4 × 8,4 mm
Hmotnost: 200 g
Cena: 4990 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám