Hlavní obsah

Xiaomi Mi Note 10 v testu: 108 megapixelů není všechno

Novinky, mif

Krátce před Vánocemi se v tuzemsku začal prodávat první chytrý telefon na světě, který je vybaven fotoaparátem s rozlišením 108 megapixelů. Zaujmout nicméně může model Xiaomi Mi Note 10 i celou řadou dalších prvků, jak si ukážeme v podrobné recenzi.

Foto: mif, Novinky

Xiaomi Mi Note 10

Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že Mi Note 10 není vlajkovou lodí společnosti Xiaomi, i když líbivý vzhled a prémiové materiály by tomu napovídaly.

Po designové stránce patří totiž novinka k těm nejhezčím telefonům, které jsou aktuálně na pultech obchodů k dispozici. Obzvláště to platí o zeleném provedení, které jsme měli možnost testovat. Zamrzí snad jen absence zvýšené odolnosti proti vodě a prachu.

Dotykový displej nabízí úhlopříčku 6,47″, jemnost 398 ppi a velmi široké pokrytí barevného prostoru DCI-P3 s podporou HDR. Rozlišení Full HD+, tedy 2340 x 1080 pixelů, může přijít některým uživatelům příliš nízké, ale na hry a většinu pracovních úkonů se hodí akorát.

A ani na takto velké obrazovce není při pohledu zblízka vidět jakýkoliv rastr. Kvalitě obrazovky není co vytýkat, nabízí věrné barevné podání a bezchybné pozorovací úhly.

Foto: mif, Novinky

Xiaomi Mi Note 10

Foto: mif, Novinky

V pase má telefon 9,7 mm.

Foto: mif, Novinky

Displej testovaného telefonu

Výkon neurazí

V těle se ukrývá procesor Snapdragon 730G od společnosti Qualcomm. Ten sice není etalonem současné třídy, ale o výkon rozhodně nouzi nemá. Osm jader je rozděleno na dvě skupiny, dvě jádra tepou při frekvenci 2,2 GHz a dalších šest pak při taktu 1,8 GHz.

Přístroj má dále k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Vše pracuje pod operačním systémem Android 9.0 a grafickou nadstavbou MIUI 11. Benchmarková utilita AnTuTu udělila tomuto hardwaru skóre přesahující 260 tisíc bodů. Pro úplnost dodejme, že cena tohoto modelu je 14 990 Kč.

Mi Note 10 nabízí jeden hlasitý reproduktor na spodní straně, kvalita reprodukce neurazí, ale je spíše průměrná. Nechybí ani sluchátkový konektor jack 3,5 mm, který se jinak u prémiových chytrých telefonů postupně vytrácí.

Telefon nabízí 5260mAh akumulátor, díky čemuž zvládne hravě dvoudenní výdrž. Při náročnějším vytížení ale není problém přístroj vybít už za jeden den. Samozřejmostí je rychlé nabíjení, z nuly na 100 % se tak přístroj dostane za pouhých 65 minut.

Foto: mif, Novinky

Kompletní konektorová výbava je vespod.

Foto: mif, Novinky

Na pravé straně se nacházejí ovládací tlačítka.

Fotoaparáty v akci

Tím nejlákavějším jsou u modelu Mi Note 10 pochopitelně fotoaparáty. Vepředu je klasicky jeden fotoaparát s rozlišením 13 megapixelů, na zadní straně je ale objektivů hned pět.

Hlavní snímač nabízí jen těžko uvěřitelné rozlišení 108 MPx – takovou hodnotu totiž nenabízí často ani profesionální fotoaparáty. Takto vysoké rozlišení by mělo stačit na detailní výřezy při zachování velmi vysoké obrazové kvality.

Sestava dalších objektivů je následující: úplně nahoře je 5Mpx teleobjektiv s desetinásobným hybridním zoomem (125 mm). Ten je doplněn o další teleobjektiv, který však má již rozlišení 12 MPx a nabízí dvojnásobný optický zoom (50 mm).

Čtvrtým v pořadí – po 108MPx snímači – je 20MPx ultraširokoúhlá kamera s ohniskovou vzdáleností 13 mm. Tato kamera má úhel záběru 117°, což je v praxi širší pohled než v případě celé řady akčních kamer. Pátým v řadě je miniaturní objektiv úplně dole, který s rozlišením 2 MPx zachycuje makro snímky.

Kvalitě fotoaparátů se Novinky.cz věnovaly již v samostatném článku. Alespoň v rychlosti připomeňme, že přístroj využívá technologii skládání pixelů do jednoho, což přináší jasné snímky i za horších světelných podmínek.

Velmi dobrých výsledků mimochodem fotoaparát dosahuje také v noci. Jak se sestava fotoaparátů osvědčila v praxi, se můžete přesvědčit na snímcích níže.

Foto: mif, Novinky

Sestava fotoaparátů na zadní straně

Foto: mif, Novinky

Čelní fotoaparát

Foto: mif, Novinky

Snímek z hlavního fotoaparátu

Foto: mif, Novinky

Širokoúhlý režim

Foto: mif, Novinky

Dvojnásobný zoom

Foto: mif, Novinky

Pětinásobný zoom

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Foto: mif, Novinky

Fotografie pořízená testovaným smartphonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám