Hlavní obsah

Toshiba NB550D: stylový netbook nadchne výborným zvukem

Novinky, Tomáš Hort

Toshiba NB550D je stylový 10,1“ netbook založený na nové mobilní platformě AMD Brazos. Na první pohled zaujme limetkovou barvou krytu a výborným materiálovým zpracováním. Po otevření se od konkurence odlišuje dvěma zvýrazněnými reproduktory z dílny známého audio výrobce Harman Kardon.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Netbook Toshiba NB550D

Článek

Toshiba NB550D je jedním z nových netbooků, které dorazily na trh po vydání platformy AMD Brazos. Tato nová platforma je první konkurencí společnosti AMD k malým počítačům s procesory Intel Atom.

Rozdíl mezi procesory Intel Atom a AMD Brazos je v tom, že v případě AMD se již nejedná o samotné procesory (CPU), ale o APU, což je spojení procesorového a grafického čipu do jednoho. U stolních počítačů je podobným případem Intel Sandy Bridge.

Vyšší cena je ospravedlnitelná

Toshiba stanovila cenu svého nového modelu NB550D o něco výše než ostatní. Průměrně se pohybuje okolo 7750 korun. Konkurenční modely od Asusu stojí o přibližně 500 korun méně, v případě Aceru je to i o více než tisíc korun méně. Podle mého názoru však Toshiba v tomto případě zvolila velmi dobře.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Celý netbook je stylizován v limetkově zelené barvě.

Oproti konkurenci totiž NB550D nabízí kvalitnější materiály, vylepšené reproduktory a pro někoho i atraktivnější vzhled. Hardwarová stránka je naopak u všech modelů zatím stejná. V případě osazení 2GB RAM místo 1GB při stejné ceně by však byl netbook od Toshiby ještě atraktivnější.

Kvalitní materiály a zpracování 

Pokud máte možnost porovnání s aktuálními levnějšími modely notebooků, překvapí vás hned po osahání tohoto modelu kvalita materiálů. Celé tělo je totiž z opravdu pevného plastu. Okolo konektorů ho nelze nijak ohnout, stejně jako celý netbook.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Kvalita zpracování je na vysoké úrovni. Plasty jsou velmi pevné, vše lícuje, jak má.

Limetkový povrch vrchního krytu je z měkkého plastu. Klouby displeje jsou po stranách. Škoda je lesklého okraje okolo displeje. Nad displejem je šířka rámečku poněkud větší, což i přes osazení webkamery není nutné. Klávesnice je redukovaná, ale podrobná se snahou o zakomponování co nejvíce tlačítek.

Na netbook výborné reproduktory

O tom, že Toshiba rozhodně nechtěla vyrobit nejlevnější netbook, se můžeme přesvědčit u reproduktorů. Ty jsou dva a nachází se v opěrkové části pod klávesnicí. Mohou se pyšnit značkou Harman Kardon, což je pojem v oblasti audio techniky. V reprodukci hudby jsou na netbook výborné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Specialitou netbooku jsou reproduktory Harman Kardon, ze kterých jde vzhledem k typu zařízení velmi dobrý zvuk.

Toshiba nabízí zajímavou funkci, kdy pomocí audio kabelu typu "samec-samec" můžeme použít repro i přehrávání hudby například z mp3 přehrávače, i když je netbook vypnutý. To samé platí i o dobíjení přes USB. Energii v obou případech zajišťuje šestičlánková baterie.

Konektory v čele s HDMI

Konektorové osazení je velmi dobré. U všech nových modelů je v podstatě totožné: 3x USB 2.0, 1x RJ-45 (LAN), dva audio jack konektory a nakonec obrazový výstup HDMI. Zde je vidět posun kupředu, neb u starších modelů byl stále D-Sub (VGA) obrazový konektor, který dnes už uplatnění hledá těžko.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Konektorové osazení je na netbook velmi slušné, nechybí ani HDMI konektor pro výstup obrazu.

U takto malého zařízení samozřejmě chybí optická mechanika. Pod příjemným hrubým touchpadem a jeho dvěma limetkovými tlačítky se nachází čtečka SD karet. Rychlý přísun fotek z foťáku či kamery tak není problém.

Displej s rozlišením „jen“ 1024x600

Konkurenční a levnější modely Acer mají rozlišení desetipalcové obrazovky 1280x720, tedy HD. Je tedy zde použitých 1024x600 bodů nedostatkem? Hodnocení je v tomto směru subjektivní. U HD rozlišení se výborně prohlíží internet a práce je jednodušší, jenže některá písmenka a znaky jsou opravdu hodně malé.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dlouhou výdrž zajišťuje baterie s kapacitou 5300mAh.

Menší jemnost u rozlišení 1024x600 je vzhledem k velikosti displeje mnohem lepší pro čtení. Námitkou by mohlo být to, že mobilní telefony mají také malé displeje a velké rozlišení, jenže software v telefonu je na takové rozlišení dělán, připraven. V případě použitých Windows 7 tomu však moc není.

Velká výdrž, ale malá paměť RAM 

Výhodou netbooku NB550D je baterie. Osazena je Li-Ion o kapacitě 5300 mAh, což je opravdu hodně. Vzhledem k tomu, že platforma AMD Brazos s osazeným dvoujádrovým procesorem Ontario C-50 je přibližně stejně úsporná jako konkurenční Intel Atom, je výdrž na baterii hodně velká. Při psaní ve wordu a občasném kouknutí na internet vydrží netbook i přes sedm hodin bez nabíjení.

Netbook Toshiba NB550D
ProcesorAMD Ontario C-50 1.0GHz
Paměť1GB DDR3 1066MHz CL7
Pevný diskToshiba 250GB 5400rpm
Grafická kartaAMD HD 6250 v procesoru
Velikost netbooku10.1"
Rozlišení displeje1024x600 bodů
Komunikacesíťový port, bluetooth 3.0, Wi-Fi
Vstupy a výstupy3x USB 2.0, HDMI, RJ-45, 2x audio, čtečka SD karet
Rozměry262 x 16 - 35 x 190 mm
Hmotnost1,27 kg
Typ bateriešestičlánková Li-Ion 5300mAh
Operační systémWindows 7 Starter

Práci ovšem stěžuje fakt, že je osazeno pouze 1GB RAM. Operační paměť je navíc ještě zmenšena o 256 MB, které si zabere grafická karta ATI Radeon HD 6250 spojená s procesorem v APU čipu. Každé spuštění programu či prohlížeče se tak hodně vleče. Paměťový modul se sice dá vyměnit za 2GB verzi, ale to už je investice navíc.

Testy 

Abychom si porovnali aktuální konkurenci s platformou Intel Atom, zvolil jsem jednoduché testy na porovnání s netbookem HP Mini 5103. Ten používá dvoujádrový procesor Intel Atom N550, má také 1GB RAM, ale 250GB disk s rychlostí otáčení 7200rpm. Integrovaná grafická karta je Intel GMA 3150.

Toshiba NB550DHP Mini 5103
Cinebench R10 1 CPU621 bodů506 bodů
Cinebench R10 X CPU1164 bodů1435 bodů
SuperPi 2MB172 s195 s
CrystalDiskMark (čtení/zápis)71,2/74,0 MB/s105,4/106,7 MB/s
Cinebench R10 OpenGL1224 bodů241 bodů

Při testování se komponenty nešetřily. Teploty však byly nízké, protože celková spotřeba APU Ontario C-50 je v zátěži lehce přes 10 W. Co se týká výkonu procesorové části, zde je i přes frekvenci pouhý 1 GHz o něco lepší AMD. V oblasti grafické karty se pak srovnávat Intel GMA 3150 a AMD HD 6250 nedají. Na prvně jmenované nejdou ani benchmarky typu 3DMark 2006 spustit a funguje tak pouze na zobrazení plochy.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili jeden z netbooků s novou platformou AMD Brazos. Toshiba NB550D je netbook, který je o něco málo dražší než konkurenční modely, přináší však něco navíc. Bohužel to není větší operační paměť, která je brzdou u všech aktuálních modelů na trhu. NB550D má velmi kvalitní zpracování a použité materiály – netbook je pevný.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Netbook Toshiba NB550D

Nabízí velmi slušně hrající reproduktory Herman Kardon a baterii s velkou výdrží. Na jedno nabití při kancelářské práci a prohlížení internetu vydrží i přes sedm hodin. Pokud bychom chtěli mít při práci větší pohodlí, můžeme přes HDMI kabel vyvést obraz do většího monitoru. Hezké stylové zpracování limetkové barvy potěší také. Celkově se jedná o jeden z kvalitnějších modelů v dané kategorii. Pro mnohem lepší komfort při práci je však určitě lepší počítat i s investicí do minimálně 2GB operační paměti (cca 500 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám