Hlavní obsah

TEST: Notebook od VBI nabídne srovnatelný výkon se stolním PC

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s notebooky je zaplaven nepřeberným množstvím nejrůznějších modelů. Abychom si situaci alespoň trochu zjednodušili, rozdělujeme laptopy do nejrůznějších kategorií, podle způsobu využití. Často tak můžete slýchávat označení kancelářský notebook, multimediální laptop atd. Testovaný notebook VBI ASmobile S96SP spadá do kategorie multimediálních laptopů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

15,4" notebook nabídne ideální poměr mobility a pracovní ergonomie.

Článek

Notebook je malý přenosný osobní počítač s integrovaným displejem, klávesnicí a ovladačem kurzoru, který má obvykle hmotnost od 1 do 3 kilogramů. Klasický notebook má display o velikosti 13" - 17", váhu okolo 2,5 kg a má zabudovaný zdroj energie - akumulátor.

Notebook s displejem 17" je označovaný jako "velký", tento notebook je na hranici vhodnosti rozměrů a hmotnosti použitelných pro přenášení. Notebook s obrazovkou menší než 12", s váhou okolo 1 kg se nazývá subnotebook. Je nejvhodnější variantou na časté přenášení.

Počítače podobné notebookům, ale bez akumulátoru nazýváme desknote (desktop/notebook). Někdy je u nich možné připojení externího akumulátoru. Desknote pracuje pouze na externí zdroj elektrické energie.

Počítače do jedné ruky - PDA

Notebooky bez klávesnice s dotykovým displejem nazýváme tablet PC. Někdy jsou kombinované klasické notebooky s dotykovým displejem. Display se dá otočit tak, že tvoří vrchní kryt notebooku, a je možné na něj psát rukou pomocí stylusu.

Notebooky s displejem větším než 17" nazýváme deskbook. Do této kategorie patří velké notebooky, které jsou určené jen k práci v kanceláři. K pravidelnému přenášení se nehodí. Díky kvalitnímu hardwaru a velkému displeji je využívají hlavně grafici a architekti na prezentace. Standardním displejem je 20".

Počítače do jedné ruky nazýváme PDA (Personal Digital Assistant). Obvyklý je u nich dotykový displej a kombinace s telefonem a fotoaparátem. Z druhé strany se k nim přibližují mobilní telefony s operačním systémem. PDA s operačním systémem Palm OS nazýváme palmtop. Mezi nejmenšími subnotebooky a největšími PDA je tenká hranice.

VBI a Dell proti zbytku světa

Značka VBI je zkratkou anglických slovíček Verified by Intel. Hlavní předností značek Dell a VBI je prodej konfigurovatelných notebooků. Zpravidla tak obě značky budete v obchodech hledat jen velice těžko.

Prodej těchto notebooků je povětšinou řešen pomocí internetu, kdy si zákazník vybere přesné komponenty, které by měl jeho stroj obsahovat, a potom si nechá laptop na míru sestavit.

Nedávno však Dell ohlásil prodej notebooků i v kamenných prodejnách. Začal se tak řadit k značkám, jako je například Umax. U kterých jsou nabízeny pevné konfigurace počítačů v obchodech a „notebooky na míru“ můžete koupit přes internet.

ASmobile S96SP vzhledem nezaujme

Pozornější čtenáři si jistě všimli podobnosti názvu testovaného notebooku ASmobile se známou značkou Asus. ASmobile je totiž nedávno založená dceřiná společnost Asusu. Podobnost nezůstala jen u názvu.

:. Touchpad notebooku by mohl být větší, nicméně k rychlému použití stačí.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Notebook jakoby z oka vypadnul ASmobile S96SP notebookům od Asusu. Šedé a černé plasty laptopu určitě nikoho nenadchnou vzhledem, ale všechny určitě potěší, že jsou dostatečně pevné, takže se notebook nikde neprohýbá, ani nevrže.

Laptop nabídne procesor Intel Penryn

Uvnitř tohoto notebooku tepe srdce procesoru Intel T9300 s jádrem Penryn 45 nm na 2,5 GHz se dvěma jádry, 6MB L2 cache a 800MHz FSB. O grafický výkon se stará nový dedikovaný čip nVidia GeForce 8600 GS s 256MB pamětí.

Pod plastovou krytkou na spodní straně notebooku nalezneme také dvě operační paměti Kingston 2GB 667MHz PC2-5300 DDR. Dohromady má tedy notebook k dispozici hned 4 GB operační paměti.

:. Vedle samotné klávesnice jsou umístěny ještě reproduktory. foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Přestože většina notebooků od jakéhokoliv výrobce nabízí standardně disk s 5 400 otáčkami za minutu, díky konfigurátoru obsahoval notebook rychlejší disk s 7 200 otáčkami za minutu. Takto rychlé pevné disky nalezneme i v našich stolních počítačích. A rozdíl v rychlosti oproti běžnému notebooku je opravdu znát. Disk může dosahovat kapacity až 250 GB. Testovaný laptop však nabídnul "pouze" 200 GB disk.

Čím více příslušenství, tím lépe

Samozřejmostí byla běžná výbava, jako je Wi-Fi síťová karta IntelR Next-Gen 4965 (802.11a/b/g/Draft-n), 2.0MPx webová kamera, nebo Bluetooth. Zájemce o koupi jistě potěší i doprovodná výbava, čítající bezdrátovou myšku, podložku pod myš a právě v těchto dnech i akční počítačovou hru Halo 2, kterou dostanete k notebooku zdarma.

Notebook disponuje porty FireWire, SPD/IF Out, 4x USB, CRT a S-Video výstup, v notebooku je integrován modem, gigabitová síťová karta a čtečka paměťových karet SD/MC/MS Pro.

Až doposud jsme se nezmínili o displeji notebooku. Použit byl 15,4“ širokoúhlý leštěný panel s rozlišením 1280 x 800 pixelů. Škoda, že výrobce nepoužil vyšší rozlišení. To je naštěstí dostupné u jiných modelů. Notebook dosahuje rozměrů 28,5 x 36,2 x 26,8 cm a hmotnosti 2,93 kg.

Porovnání s konkurencí:

ASmobile S96SPAsus M50SV
3Dmark0539076764
3Dmark0623783775
Sandra CPU [MIPS]23 09522140
Sandra FPU [MFLOPS]16 82217640
dat. propustnost RAM2696 MB/s2557 MB/s
disk avrg. Read53,1 MB/s50,2 MB/s
rychlost přístupu disku14,5 ms16,3 ms
Crysis16,8 fps29,4 fps
Call of Duty 432,5 fps55,5 fps
Unreal Tournament 335,3 fps39,9 fps
Orientační cena24 000 Kč26 000 Kč

Na jedno nabití vydrží testovaný notebook ASmobile S96SP s šestičlánkovou baterií pracovat dvě hodiny a 47 minut při nízké zátěži. Při běžné práci však baterka dovolí pracovat jen po dobu dvou hodin a pěti minut. Tento výsledek je na danou kategorii notebooků spíše průměrný.

Konkurenční ASUS M50SV vydržel na jedno nabití pracovat tři hodiny a 26 minut. Pokud jsme však na laptopu běžně pracovali, výdrž klesla až k hranici jedné hodiny a 40 minut.

Koupit nebo nekoupit?

Notebook ASmobile S96SP je zajímavou volbou ke koupi ve vyšší střední třídě, přičemž nabídne dobrý poměr cena/výkon. Silnou zbraní tohoto stroje je možnost konfigurace, kdy si každý zákazník vybere přesně takový hardware, který mu bude vyhovovat. V testované konfiguraci bylo největší slabinou notebooku nízké rozlišení displeje, které je na 15,4“ přeci jen trochu zastaralé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám