Hlavní obsah

Špičkové tablety konkurují notebookům

Novinky, mif

Jak má vypadat blízká budoucnost přenosných počítačů, minulý týden jasně naznačila společnost Microsoft na tiskové konferenci v New Yorku. Na neohrabané notebooky vážící několik kilogramů zapomeňte, nahradí je daleko lehčí a přitom stejně výkonné tablety.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Microsoft Surface Pro 3

Článek

Právě takový má být Surface Pro 3. Místo malého tabletu vsadil Microsoft na větší obrazovku s úhlopříčkou 12 palců – předchůdce měl přitom displej o velikosti 10,6 palce. Tím se přístroj daleko více přibližuje klasickým notebookům, přesněji ultrabookům, u nichž jsou aktuálně nejrozšířenější 13palcové monitory.

Surface Pro 3 pracuje pod operačním systémem Windows 8.1. S ultrabooky se třetí generace tabletu od amerického softwarového gigantu může měřit také v otázce výdrže – bez elektrické zásuvky se obejde klidně i devět hodin, tedy celý pracovní den.

Třetí generace tabletu od Microsoftu se bude prodávat od 799 USD (16 000 Kč), za nejvybavenější verzi pak zájemci zaplatí 1949 USD (39 000 Kč). Zda bude k dostání i v České republice, zástupci firmy zatím nepotvrdili, předchozí dvě generace se však na tuzemském trhu oficiálně nenabízejí.

Microsoft Surface Pro 3: výkon hraje prim

Třetí generace tabletu Surface je tím nejlepším, co americký softwarový gigant kdy vyrobil, alespoň tedy, co se výkonu týče. Stejně jako většina ultrabooků se novinka bude nabízet se základními procesory Core i3 i výkonnými čipy Core i7. V portfoliu nebude samozřejmě chybět ani zlatá střední cesta – Core i5. Na výběr budou modely se 4 a 8 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 3

Displej Surfacu Pro 3 má úhlopříčku rovných 12 palců. Pozornost si zaslouží také vysoké rozlišení dotykového panelu. Zatímco většina notebooků, a nutno podotknout, že i řada konkurenčních tabletů má ve dnešní době rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), novinka nabídne 2160 x 1440 obrazových bodů.

Zvolit si případní zájemci budou moci také kapacitu úložného prostoru, k dispozici bude až 512GB disk. Všechny modely včetně základního 64GB nabídnou navíc slot na paměťové karty, který kapacitu rozšíří až o dalších 64 GB.

  • Klady: vysoký výkon, odnímatelná klávesnice
  • Zápory: dostupnost v Česku je zatím nejistá
  • Cena: od 16 000 Kč

Asus Transformer Book trio: nahradí i stolní PC

Základem modelu Transformer Book Trio od společnosti Asus je displej s úhlopříčkou 11,6 palce a rozlišením 1920 x 1080. Samotný tablet je vybaven 1,6GHz procesorem Intel Atom a k dispozici má až 16 GB úložného prostoru.

Foto: Asus

Transformer Book Trio

K monitoru je navíc možné připojit speciální dokovací stanici ve tvaru klávesnice, která je vybavena vlastním procesorem Intel Core i5 čtvrté generace (k dispozici je i výkonnější verze s Core i7) a 500GB pevným diskem.

S externím displejem pak tato dokovací stanice dokáže fungovat i jako stolní PC a tablet je stále k dispozici jako další zařízení. Displej je však nutné dokoupit zvlášť.

Transformer Book Trio je schopen pracovat se dvěma operačními systémy. Pokud novinku používáte jako tablet, pracuje s šetrným Androidem. Notebook a stolní PC však využívají Windows 8. Uložená data jsou přitom přístupná z obou systémů.

  • Klady: univerzálnost zařízení
  • Zápory: kvůli integraci dvou baterií je zařízení o něco těžší
  • Cena: 23 700 Kč

Toshiba Encore WT8: malý, ale šikovný

Toshiba Encore WT8 patří aktuálně k těm nejlevnějším tabletům s plnohodnotným operačním systémem Windows 8 na trhu. S trochou nadsázky se dá tedy říci, že zvládne i přes své kompaktní rozměry a nízkou hmotnost prakticky vše co klasické počítače.

Foto: archív výrobce

Toshiba Encore WT8

Samozřejmě výkon je proti stolním počítačům nebo notebookům nižší, v kategorii tabletů je však poměrně slušný. To je zásluha především čtyřjádrového procesoru Intel Atom Z3740D a dostatku operační paměti – 2 GB totiž ve dnešní době nenabízí ani řada výrazně dražších přístrojů.

Flashové úložiště s kapacitou 32 GB nahradilo klasický pevný disk. Úložný prostor je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Displej tabletu má úhlopříčku osm palců a rozlišení 1280 x 800 pixelů. Ve výbavě nechybějí ani dvě webkamery (8 Mpx + 2 Mpx) či bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth. Samozřejmostí je i vestavěný GPS senzor.

  • Klady: kompaktní rozměry, cena
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 7000 Kč

Lenovo IdeaPad Flex 10: mezi notebookem a tabletem

Do kategorie takzvaných hybridů spadá Lenovo IdeaPad Flex 10. Použít jej je možné totiž jako klasický notebook i jako tablet. 10,1palcový displej s rozlišením 1366 x 768 bodů je totiž dotykový.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Flex 10

Na první pohled tento stroj vypadá jako obyčejný notebook, díky uchycujícím pantům je možné dotykový monitor vyklopit o více než 180°. V takovém případě pak začne klávesnice sloužit jako podstavec tabletu.

Tento notebook pracuje pod operačním systémem Windows 8, a i přes své drobné rozměry nabízí stejný výkon jako model HP 250 G2. Procesor Intel Celeron N2810 tedy doplňují 2 GB operační paměti, grafický čip Intel HD Graphics a 500GB datové úložiště.

  • Klady: nahradí tablet i notebook
  • Zápory: kvůli menšímu displeji je drobnější i klávesnice
  • Cena: 8000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám