Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na letní dovolenou

Novinky, mif

Letní prázdniny již začaly. Řada šikovných technických vychytávek dokáže cestu na dovolenou výrazně zpříjemnit a v některých případech dokonce i usnadnit.

Foto: Profimedia.cz

Řada šikovných technických vychytávek dokáže cestu na dovolenou výrazně zpříjemnit a v některých případech dokonce i usnadnit.

Článek

Ideálním společníkem na cesty jsou satelitní GPS navigace. Kromě klasických automobilových modelů stojí za povšimnutí také kompaktní turistické přístroje. Ty mají zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na lesních cestách.

Funkce GPS navigací dokážou do značné míry nahradit chytré telefony, byť se uživatelé často musí smířit s menším displejem.

V dnešní době není problém vzít si na dovolenou ani počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě počítačové tablety. Ty nejlevnější s operačním systémem Android se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Modely postavené na tradiční platformě Windows se prodávají za dvoj- až trojnásobek.

Nezapomenutelné momenty

Zachytit nezapomenutelné momenty dovedou na cestách digitální fotoaparáty. Prim hrají kompakty, a to díky svým drobným rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy.

Přijít vhod některým uživatelům mohou i videokamery. Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu, o čemž rozhoduje především typ snímače. Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá natáčení při horších světelných podmínkách. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem, který nabízí věrnější podání barev.

Vedle klasických modelů se vyrábějí také odolné modely, kterým nevadí písek ani prach. Aniž by se poškodily, je možné je používat na plážích, horách i v poušti. Některé přístroje dokonce dokážou pořizovat momentky nebo videa i pod vodou.

Olympus VR-370: šikovný kompakt

Olympus VR-370 byl na trh uveden v druhé polovině loňského roku. Jasně ukazuje, že schopný kompakt nemusí stát horentní sumy. Základem tohoto modelu je CCD snímač s rozlišením 16 megapixelů, který spolupracuje s 12,5násobným optickým zoomem.

Foto: archív výrobce

Olympus VR-370

To je hodnota, za kterou by se nemusely stydět ani řádově dražší fotoaparáty. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Objektiv má navíc na tuto cenovou kategorii velice slušnou světelnost f/3.

I přes poměrně příznivou cenu, která startuje na hranici dvou tisíc korun, nabízí Olympus VR-370 zajímavé funkce. Řeč je například o řadě filtrů, které jsou k dispozici, nebo o možnosti upravovat pořízené momentky přímo ve fotoaparátu.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: při horší světelnosti je na snímcích patrný šum
  • Cena: 2700 Kč

Beats Executive: skládačka na cesty

Audiosystémy od společnosti Beats se zaměřují především na náročnější uživatele a profesionální muzikanty. Příkladem toho je i vrcholný model Executive, který se vyznačuje čistým zvukem bez známek zkreslení.

Foto: archív výrobce

Beats Executive

Vhod mohou přijít sluchátka ale i cestovatelům. K dispozici je totiž speciální technologie pro tlumení okolního zvuku, díky které je možné poslouchat hudbu i v rušnějších lokalitách. Nutné je však k využití této technologie vložit do sluchátek dvě mikrotužkové baterie.

Na dovolené přijde vhod i další vychytávka. Díky ohebné konstrukci se sluchátka snadno složí do malého „klubka“, vejdou se tak prakticky do jakékoliv tašky nebo baťohu. Při připojení k mobilnímu telefonu je možné ovládat přehrávač díky voliči umístěnému na kabelu.

  • Klady: kvalita reprodukce
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 6800 Kč

Panasonic HX-A100E: pro nadšené sportovce

Menší videokameru, než je Panasonic HX-A100E, byste na trhu hledali jen velice těžko. To díky tomu, že je rozdělena na dvě části. Samotný objektiv je pro vyšší variabilitu ke kameře připojen pomocí datového kabelu. Díky tomu se dá kamera snadno připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Rozměry modelu Panasonic HXA100E jsou 59,5 x 94 x 25 mm a hmotnost činí 167 g.

Foto: Panasonic

Panasonic HX-A100E

Uvnitř kamery je BSI MOS snímač s rozlišením 2,8 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu. K dispozici je několik kreativních filtrů a přístroj si dokáže poradit i s horšími světelnými podmínkami.

Praktická je i přítomnost wi-fi adaptéru, díky kterému je možné kameru spárovat s tabletem nebo chytrým telefonem. Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Panasonic HX-A100E pouze ovládacími tlačítky.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: absence displeje
  • Cena: 4400 Kč

Nokia X: levnější než GPS navigace

K modelu Nokia X zákazník stejně jako k dalším chytrým telefonům tohoto výrobce získá bezplatnou automobilovou navigaci s hlasovými povely, pokrytím celého světa a garancí doživotních bezplatných aktualizací. Mobil tak poslouží stejně dobře jako GPS navigace, přitom ale vyjde ještě levněji – ceny startují na 2500 Kč.

Foto: archív výrobce

Nokia X

Nokia X je vybavena čtyřpalcovým dotykovým displejem (480 x 800 obrazových bodů) a třímegapixelovým fotoaparátem. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Ten je možné ještě dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD. Nokia X je prvním chytrým telefonem tohoto výrobce, který pracuje se systémem Android.

  • Klady: bezplatná off-line navigace
  • Zápory: nízký výkon telefonu
  • Cena: 2500 Kč

Toshiba Encore WT8: malý, ale šikovný

Příliš místa v batohu nebo kufru nezabere ani počítačový tablet Toshiba Encore WT8. Jeho displej má úhlopříčku osm palců a rozlišení 1280 x 800 pixelů. Pracovní tempo udává procesor Intel Atom Z3740D při frekvenci 1,33 GHz, k dispozici má tablet 2 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Toshiba Encore WT8

Flashové úložiště s kapacitou 32 GB nahradilo klasický pevný disk. Úložný prostor je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Ve výbavě nechybějí ani dvě webkamery (8 Mpx + 2 Mpx) či bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth. Samozřejmostí je i vestavěný GPS senzor.

Toshiba Encore WT8 patří aktuálně k těm nejlevnějším tabletům s plnohodnotným operačním systémem Windows 8 na trhu. S trochou nadsázky se dá tedy říci, že zvládne i přes své kompaktní rozměry a nízkou hmotnost prakticky vše co klasické počítače. Samozřejmě výkon je proti stolním počítačům nebo notebookům nižší, v kategorii tabletů je však poměrně slušný.

  • Klady: kompaktní rozměry, cena
  • Zápory: jemné rozlišení displeje nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 6800 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám