Hlavní obsah

S novými mobily se roztrhl pytel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá řada výrobců odhalila v minulých dnech a týdnech nové chytré telefony. Vedle vlajkových lodí se špičkovým výkonem a prémiovými fotoaparáty se ukázaly také základní modely s atraktivnější cenovkou.

Foto: archív výrobce

Xperia L4

Článek

Na konci února se měl ve španělské Barceloně konat největší mobilní veletrh Mobile World Congress (MWC), kvůli hrozbě koronaviru 2019-nCoV byl ale zrušen. O novinky však uživatelé nepřišli, neboť výrobci se je rozhodli ukázat i tak – zpravidla formou on-line prezentací.

Další novinky se chystají

Tímto způsobem představily své novinky například společnosti Realme, Sony či Xiaomi. Další podniky se chystají chytré telefony odhalit v nadcházejících týdnech. Řeč je o společnostech Huawei či Honor.

Štěstí měla společnost Samsung, která stihla hned několik mobilů ukázat světu na vlastní akci ještě před masivním rozšířením koronaviru v Evropě. Vedle cenově dostupnějších áček se tak ukázalo například stylové véčko Galaxy Z Flip s ohebným displejem nebo celá řada prémiových modelů z rodiny Galaxy S20.

Přijde dříve, než se čekalo. S mobilem od Microsoftu se počítá už v létě

Mobil

Microsoft se vrací

Jednou ze společností, která svou prodejní premiéru teprve plánuje, je americký Microsoft. S modelem Surface Duo se výrobce vrací do segmentu chytrých telefonů, který před lety opustil. Konkurovat bude smartphonům s ohebnou obrazovkou.

Jak již samotný název napovídá, Surface Duo má totiž hned dvě obrazovky. Majitel telefon jednoduše rozevře jako knížku a bude mít obrazovku rozdělenou tenkým rámečkem uprostřed.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Duo

Dotyková plocha každé obrazovky má 5,6 palce, což dohromady tvoří dotykovou plochu s poměrem stran 3:2. To je již dostatečně velká pracovní plocha. Navíc díky dvěma samostatným obrazovkám budou uživatelé moci pohodlněji pracovat s více aplikacemi najednou, podobně jako u klasického stolního počítače, ke kterému jsou připojeny dva monitory.

Asi největší překvapení u Surface Dua je ovšem použitý operační systém. Microsoft se tentokrát nebude snažit prosadit vlastní platformu Windows, ale telefon nechá pracovat pod Androidem.

Podle původních plánů si měl totiž smartphone Surface Duo odbýt prodejní premiéru až letos před Vánocemi. Microsoft si to ale údajně rozmyslel a podle zdroje Windows Centralu nakonec telefon přijde již v průběhu léta.

Xiaomi Mi 10 Pro: špičkový fotomobil

Srdcem telefonu Xiaomi Mi 10 Pro je procesor Snapdragon 865, což je zatím nejvýkonnější model od výrobce Qualcomm. Jde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz. Grafické jádro Adreno 650 slibuje až o 20 % vyšší výkon než v případě předchůdce.

Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 108 megapixelů. Vysoké rozlišení by mělo stačit na detailní výřezy při zachování velmi vysoké obrazové kvality. Zejména se ale hodí při využití technologie skládání čtyř pixelů do jednoho. Při nižším rozlišení tak lze pořizovat jasné snímky i za horších světelných podmínek. Především díky této vychytávce byl fotoaparát oceněn tak vysokým skóre.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Pro

Na zadní straně nalezneme také dva objektivy s větším přiblížením, s dvojnásobným a čtyřnásobným ohniskem. První má rozlišení 12 megapixelů, druhý pak 8 megapixelů. Čtvrtým objektivem na zadní straně je pak širokoúhlý fotoaparát s rozlišením 20 megapixelů. Stejné rozlišení pak nabízí také senzor na čelní straně telefonu.

Přístroj může být vybaven 8, nebo 12 GB operační paměti, nabízet se budou zároveň provedení s úložištěm o kapacitě 256 i 512 GB. Paměťové karty nepodporuje. Displej má úhlopříčku 6,67 palce, je zakřivený a staví na technologii AMOLED. Jeho rozlišení je 2340 x 1080 obrazových bodů, jde tedy o standard Full HD+.

Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 108 megapixelů. Vysoké rozlišení by mělo stačit na detailní výřezy při zachování velmi vysoké obrazové kvality. Zejména se ale hodí při využití technologie skládání čtyř pixelů do jednoho. Při nižším rozlišení tak lze pořizovat jasné snímky i za horších světelných podmínek. Především díky této vychytávce byl fotoaparát oceněn tak vysokým skóre.

  • Dostupnost a cena: S dostupností se počítá až na přelom dubna a května. Základní model by měl stát méně než 20 000 Kč, cena nejlepšího provedení se ale vyšplhá klidně až k hranici třiceti tisíc.

Samsung Galaxy A71 a Galaxy A51: dva cenově atraktivní modely

Dvě cenově dostupné novinky si pro začátek letošního roku přichystala společnost Samsung. Tím levnějším v nabídce je Galaxy A51, nabízí 6,5palcový Super AMOLED displej s rozlišením Full HD+ tedy 1080 x 2400 pixelů.

Displej Infinity-O zakrývá prakticky celou čelní stranu, v horní části je pouze průstřel pro čelní fotoaparát. Přímo v obrazovce je pak po vzoru prémiových modelů od tohoto jihokorejského výrobce integrována čtečka otisků prstů.

Foto: archív výrobce

Galaxy A51

Foto: archív výrobce

Galaxy A71

V útrobách modelu Galaxy A51 se ukrývá osmijádrový čip, jehož jádra jsou rozdělena na dvě skupiny. Čtyři pracují při frekvenci 2,3 GHz a další čtyři pak při taktu 1,7 GHz. Do vínku dostal přístroj také 4 GB operační paměti a 128GB úložiště.

Větším z představených modelů je s cenovkou 12 000 Kč Galaxy A71, neboť nabízí 6,7palcovou obrazovku. Použitá technologie zůstala stejná, což platí i v případě displejové technologie. Pracovní tempo u jednasedmdesátky udává osmijádrový čipset při taktu až 2,2 GHz. K dispozici má přístroj 6 GB operační paměti a 128 GB úložiště.

Telefony Galaxy A71 a Galaxy A51 disponují čtyřmi fotoaparáty na zadní straně. U jednasedmdesátky má hlavní snímač rozlišení 64 Mpx, zatímco u menšího bratříčka 48 Mpx, oba modely by přitom měly podle výrobce vynikat i při focení v horších světelných podmínkách.

Ultraširokoúhlý fotoaparát je vybaven objektivem se zorným úhlem 123°, což odpovídá perifernímu vidění lidského oka. Pokud to záběr vyžaduje, inteligentní funkce doporučí širokoúhlý režim a automaticky na něj přepne. Makroobjektiv dovede zaostřit na předměty i z velmi malé vzdálenosti. Plejádu fotoaparátů na zadní straně pak uzavírá objektiv se selektivní hloubkou ostrosti. Pro úplnost dodejme, že oba telefony mají vepředu 32MPx selfie kameru.

  • Dostupnost a cena: Obě novinky se již prodávají v obchodech, Galaxy A71 vyjde na 12 000 Kč, model Galaxy A51 pak na 9500 Kč.

LG V60 ThinQ 5G: tři displeje

LG V60 ThinQ 5G nabízí tradiční rovnou konstrukci s velkou 6,8palcovou obrazovkou. Ve chvíli, kdy potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše nacvaknete speciální kryt, který má v sobě integrovanou druhou obrazovku se stejnou velikostí a parametry. Jde tedy o 6,8palcový panel s rozlišením 2460 x 1080 obrazových bodů.

Aby toho nebylo málo, z venkovní strany je ještě jeden malý informační displej. To abyste nemuseli telefon neustále rozkládat a zase skládat jen kvůli tomu, abyste se podívali, kolik je hodin, nebo kdo vám volá. Dohromady má tedy s nasazeným pouzdrem telefon hned tři obrazovky.

Foto: archív výrobce

LG V60 ThinQ 5G

Jak již samotný název napovídá, telefon bude podporovat také rychlé mobilní sítě páté generace. I když se 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

LG V60 ThinQ 5G bude navíc poměrně odolný, neboť nabídne certifikaci IP68 a armádní normu MIL-STD 810G. Vadit by tak telefonu neměly prach, voda ani pády z menších výšek. V útrobách se ukrývá Snapdragon 865, což je aktuálně nejrychlejší mobilní čipset. Ten má k dispozici 8 GB operační paměti, 128GB úložiště a 5000mAh baterii.

Fotoaparáty budou k dispozici tři. Vzadu se bude pyšnit hlavní 64MPx kamera, která bude doplněna o 13MPx objektiv. Selfie fotoaparát vepředu pak nabídne rozlišení 10 MPx.

  • Dostupnost a cena: Prodej novinky by měl začít v Severní Americe a Asii ještě v průběhu března. Kdy se tato zajímavá novinka dostane na pulty tuzemských obchodů, není zatím jasné.

Sony Xperia L4: zaujme cenou

Telefon nabízí vcelku líbivý design, kdy prakticky celou čelní stranu pokrývá displej s úhlopříčkou 6,2 palce. Obrazová plocha má nicméně rozlišení pouze HD+. U celé řady přístrojů v této cenové kategorii se přitom již setkáváme s Full HD+ rozlišením.

Také pracovní tempo novinky je spíše průměrné. Srdcem telefonu je procesor MediaTek MT6762, který má k dispozici 3 GB operační paměti. Jde o osmijádrový čip, u nějž dovedou jádra pracovat až při frekvenci 2 GHz. Úložiště nabízí kapacitu 64 GB a je možné jej rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Xperia L4

Kladné body sbírá novinka především v oblasti multimediální výbavy. Dohromady má telefon čtyři fotoaparáty. Ve výřezu displeje na čelní straně se nachází osmimegapixelová kamera, vzadu jsou pak tři objektivy. Konkrétně se jedná o hlavní 13megapixelový senzor, který doplňuje pětimegapixelová ultraširokoúhlá kamera a také dvoumegapixelový senzor pro práci s hloubkou ostrosti.

Potěší i přítomnost klasického konektoru jack 3,5mm pro připojení sluchátek či NFC čip, díky kterému lze telefon použít například jako platební kartu. Přístroj má akumulátor s kapacitou 3580 mAh, konektor USB-C a pracuje pod operačním systémem Android 9.0.

  • Dostupnost a cena: Na pultech obchodů by se měl model Xperia L4 objevit až v průběhu dubna. Výrobce nicméně již nyní prozradil, že v Česku se bude nabízet za méně než 5000 Kč. To je velmi atraktivní cenovka, díky které někteří lidé odpustí tomuto modelu i drobné neduhy.

Realme X50 Pro: vstupenka mezi elitu

Značka Realme se doposud soustředila především na levnější mobily, X50 Pro bude ale jedním z nejvýkonnějších smartphonů na trhu. Jeho srdce totiž bude aktuální etalon třídy Snapdragon 865. Půjde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz.

Polepšit by si telefon měl také v oblasti mobilní grafiky. Snapdragon 865 totiž nabídne nové grafické jádro Adreno 650, které slibuje až o 20 % vyšší výkon. K tomu by měla dopomoci mimo jiné podpora rychlejších pamětí LPDDR5.

Foto: archív výrobce

Realme X50 Pro

Realme X50 Pro nabídne 12 GB operační paměti a 128 nebo 256 GB úložiště. Půjde přitom o paměť s technologiemi GB UFS 3.0 s TurboWrite a Host Performance Booster, díky čemuž by měla být velmi rychlá.

Dotyková obrazovka typu Super AMOLED nabídne úhlopříčku 6,4 palce a rozlišení Full HD+. Mimochodem přímo v displeji, který je chráněn odolným sklem Gorilla Glass 5, se ukrývá integrovaná čtečka otisků prstů.

Dohromady má telefon k dispozici šest fotoaparátů, přičemž vepředu jsou dva. Vedle klasické čelní kamery je totiž k dispozici také speciální bokeh senzor pro vytvoření rozmazaného pozadí, jaké zvládají digitální zrcadlovky.

Vzadu pak budou čtyři další objektivy. Hlavní senzor s rozlišením 64 MPx a světelností F/1.8 dodala společnost Samsung. Přístroj mimochodem podobně jako někteří konkurenti zvládne kromě plného rozlišení také skládat čtyři pixely do jednoho, v takovém případě pak momenty nabídnou více detailů. Počítat je ale nutné logicky s nižším rozlišením, konkrétně s 16 MPx.

Na zadní straně je pak ještě širokoúhlý objektiv se záběrem 119° a rozlišením 8 MPx společně s 12MPx teleobjektivem, který nabízí dvojnásobné přiblížení. Lepší světelnost nabízí první zmiňovaný model (F/2.3), druhý má pak F/2.5. Čtvrtým fotoaparátem vzadu je opět bokeh senzor, který měří hloubku ostrosti.

  • Dostupnost a cena: Informace o dostupnosti a ceně modelu Realme X50 Pro budou zveřejněny až později.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám