Hlavní obsah

Revoluční procesory prodlouží výdrž baterie notebooku na více než 10 hodin

Novinky, Tomáš Hort

Společnost AMD oficiálně uvedla nové notebookové procesory s kódovým názvem Llano. Jejich čip v sobě spojuje část procesorovou i grafickou, přičemž grafika je na poměry integrovaných řešení velmi výkonná. Hlavní devizou má ale podle výrobce být výdrž na baterii i přes deset hodin. Obyčejné laptopy přitom v současnosti vydrží bez elektrické zásuvky v průměru čtyři hodiny.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nové procesory AMD Llano budou rozděleny podle výkonu do tří řad - A4, A6 a A8. Na obrázku je AMD A8-3500M.

Článek

Nové modely AMD Llano jsou typy procesorů s označením APU. Na rozdíl od starších řešení samostatného čipu procesorového (CPU) a grafického (GPU) v sobě integrují oboje. Notebookové APU čipy již nabízí společnost Intel s názvem Sandy Bridge.

Hlavní rozdíl mezi oběma platformami je ten, že integrovaná grafická část v AMD Llano je o mnoho výkonnější než v Intel Sandy Bridge a je možno s ní například hrát i nejnovější hry na běžných notebookových úhlopříčkách na slušné detaily. Naopak výkon procesoru je u Llano o něco nižší než u konkurence.

AMD však tvrdí, že takový výkon procesoru v dnešní době není nutný, protože programy už začínají stále více využívat i výpočetní výkon grafických karet. Nabízí proto řešení, které je prý vyváženější a uživatelé ho mohou lépe využít. Tato myšlenka nezní špatně. Její stupeň pravdivosti si ověříme při testu některého z nových notebooků.

Konkurenční spotřeba

Nové APU procesory Llano jsou součástí platformy AMD Vision, tedy obdoby Intel Centrino. Společnost AMD měla vždy problémy s tím, že její platforma pro notebooky měla větší spotřebu a tudíž i menší výdrž na stejnou baterii, než platforma společnosti Intel. A výdrž je jeden ze základních prvků, které od notebooku chceme.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Prezentace AMD ukazuje rozdíl ve výdrži notebooku, ve kterém je rozdíl pouze v platformě. Poměření reálné situace si ukážeme při porovnání notebooků v testech.

Výhoda nových APU procesorů je v tom, že jsou vyráběny na 32nm technologii, která spotřebu výrazně snižuje. Podle prezentace AMD (na obrázku) by měla být výdrž notebooku založeném na APU A8-3500M lepší než u konkurenčního základu s APU procesorem Intel Core i3-2310M o více než dvě hodiny a měla by dosahovat až 11 hodin při klidovém stavu. Spotřeba při výkonově náročném 3DMarku by pak měla být skoro tři hodiny.

Navázání na AMD Brazos

AMD Llano navazují na nedávno vydané APU procesory AMD Brazos, které jsou určeny pro netbooky či notebooky s extrémní výdrží. AMD Llano nabídnou dvě nebo čtyři jádra v CPU části. Integrované grafické karty HD 6480G, 6520G a 6620G nabídnou 240, 320 a 400 výpočetních grafických jednotek.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Porovnání velikostí. Zleva mince 20 eurocentů, APU ze série AMD Brazos, APU AMD A8-3500M z nové série Llano a jako poslední je aktuální model procesoru AMD Phenom II ze stolních PC.

Procesorová část by měla být podobně výkonná jako aktuální desktopové modely Athlon II X2 a X4 pro stolní počítače. Nejlepší integrovaná grafika Radeon by měla být podobně výkonná jako low-endová AMD HD 6570 či Nvidia GT 430, ty jsou určené opět pro stolní počítače.

Co je to APU?

APU je zkratka anglického názvu Accelerated Processing Unit. Jedná se o nové technologické spojení procesorového a grafického čipu do jednoho. Grafická karta tak již nemusí být integrována v čipové sadě nebo nemusí být přidána dedikovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám