Hlavní obsah

Osm tipů na dárky pro hudební nadšence

Novinky, lez, mif

Poslouchat hudbu je v dnešní době možné kdekoliv – na profesionálních hi-fi věžích, stolních počítačích, noteboocích i tabletech. Zabalit si oblíbené songy můžeme snadno i na cesty, díky chytrým telefonům a MP3 přehrávačům. Přinášíme vánoční přehled osmi sluchátek a reproduktorů, které nás v posledních měsících na pultech tuzemských obchodů zaujaly.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Sennheiser Momentum True Wireless

O tom, jak obrovské mohou být rozdíly v kvalitě zvuku u bezdrátových sluchátek, svědčí model Momentum True Wireless od společnosti Sennheiser. Už samotná cenovka koneckonců naznačuje, že tato novinka cílí především na náročnější uživatele.

Hudbu je možné poslouchat doma, na cestách i při sportu. Sluchátka se totiž chlubí voděodolnou konstrukcí s krytím IPX4, takže jim nevadí déšť, sníh nebo třeba pot.

Foto: archív výrobce

Sennheiser Momentum True Wireless

K chytrému telefonu se sluchátka připojují prostřednictvím technologie Bluetooth. Testovaný model podporuje nejnovější kodeky, jako jsou AAC, AptX či AptX LL společnosti Qualcomm s nízkou latencí.

U každého sluchátka se výdrž v praxi pohybuje okolo čtyř hodin. Protáhnout ji je však možné citelně díky dodávanému dobíjecímu pouzdru, pak se sluchátka obejdou bez nabíječky až po dobu 12 hodin.

Zvuk linoucí se ze sluchátek je krásně věrný a čistý, jednotlivá pásma jsou velmi vyvážená, vhodný je tedy tento model i pro velmi náročné posluchače. Díky dvěma vestaveným mikrofonům jsou podporovány také asistenční služby Apple Siri a Google Assistant.

  • Cena: 7800 Kč

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Společnost SteelSeries se zaměřuje na výrobu periferií pro profesionální hráče. A to je i případ sluchátek Arctis Pro Wireless. Jak už samotný název napovídá, tento model láká na bezdrátovou konektivitu.

Připojení je realizováno prostřednictvím USB vysílače s podporou 2.4G sítě zaručující bezztrátový přenos s velmi nízkou latencí až do vzdálenosti 12 metrů. Stejně tak je ale sluchátka možné připojit k mobilnímu zařízení prostřednictvím technologie Bluetooth.

Foto: archív výrobce

Arctis Pro Wireless

Bezdrátová sluchátka mají na rozdíl od kabelového řešení dvě vlastní baterie, v každém sluchátku se ukrývá jedna. Dohromady oba akumulátory stačí až pro 20 hodin nepřetržitého hraní, což je velmi slušná hodnota. Díky dvěma akumulátorům lze navíc neustále vyměňovat baterie za provozu a tím získat neomezený herní čas.

Headsety disponují měniči se silnými neodymovými magnety reprodukujícími Hi-Res Audio o frekvenci až 40 000 Hz, což je téměř dvakrát více než hodnoty standardních sluchátek (22 000 Hz). Nabízí dynamický rozsah 121 dB a zkreslení sinusového signálu -95 dB. To jsou parametry, které by měly uspokojit i velmi náročné posluchače.

  • Cena: 8500 Kč

Bang & Olufsen BeoPlay P6

Většina chytrých telefonů i tabletů nenabízí příliš valnou zvukovou reprodukci. Hodí se tak maximálně pro sledování krátkých videí, při poslechu hudby ale naráží na výkonnostní limity. Řešením nejen na cestách může být pořízení bezdrátového reproduktoru.

Jedním takovým je i BeoPlay P6, který pochází z dílny společnosti Bang & Olufsen. Novinka na první pohled vypadá jako placka, ve skutečnosti jde ale o velmi kompaktní zařízení, které však dokáže nabídnout až překvapivě kvalitní zvukovou reprodukci.

Foto: archív výrobce

Bang & Olufsen BeoPlay P6

BeoPlay P6 v sobě ukrývá měniče se špičkovým výkonem 96 W, což je s ohledem na kompaktní rozměry zařízení dechberoucí hodnota. V praxi zvládne tento kousek bez problémů ozvučit klidně i větší open space během nějaké párty. Důraz je u tohoto modelu kladen na hutnější basovou linku, díky čemuž se hodí především pro poslech tvrdších stylů, taneční muziky nebo popu.

Kvalitu poslechu dokládají i parametry testovaného kousku. Novinka nabízí frekvenční rozsah 68 Hz až 21 kHz. Zajímavostí je mikrofon, díky kterému je možné reproduktor použít u telefonu i jako bluetooth handsfree. Potěší i odolnost proti prachu a postříkání vodou. Na jedno nabití vydrží reproduktor hrát až 16 hodin.

  • Cena: 10 000 Kč

Logitech G231 Prodigy

Především na hráče počítačových her se soustředí sluchátka Logitech G231 Prodigy. Tento konkrétní model nicméně najde uplatnění také u televizních konzolí Xbox One a PlayStation 4. O reprodukci se u testovaných sluchátek starají 40mm měniče při frekvenčním rozsahu 20 Hz – 20 kHz.

Model G231 Prodigy asi nejvíce vystihuje slůvko pohodlí – ani po několika hodinách hraní z nich totiž uživatele nebolí hlava. Textilie na uších je velmi měkká na dotek, a navíc i odolná vůči potu. Celková hmotnost sluchátek je pouze 255 gramů.

  • Cena: 1400 Kč
Foto: archív výrobce

Logitech G231 Prodigy

Samsung Gear IconX

Gear IconX může na první pohled připomínat obyčejná sportovní sluchátka, která proti konkurenčním modelům vynikají snad jen bezdrátovou konektivitou – kabelem není dokonce propojeno ani pravé sluchátko s levým.

Ve skutečnosti jde však o sofistikované zařízení, které dokáže přehrávat hudbu nejen z připojeného smartphonu, ale také tu uloženou přímo ve sluchátkách. Sportovní nadšence potěší také zabudovaný osobní trenér.

Foto: rim, Novinky

Samsung IconX (2017)

Sluchátka jsou mimochodem tak inteligentní, že sama dokážou rozpoznat, zda se věnujete chůzi, nebo joggingu, a zaznamenávají čas, vzdálenost a spálené kalorie. Funkce osobního běžeckého trenéra vám pomůže, abyste vytrvali a zůstali soustředěni i přes překážky. Jedním dlouhým stiskem ji aktivujete. A po skončení tréninku přenesete své výsledky do telefonu jednoduchou synchronizací s aplikací S Health.

Tím se rovnou dostáváme i k tomu, jak se sluchátka ovládají. Vnější strana sluchátek je v podstatě dotyková plocha. Tahem nahoru nebo dolů tak můžete upravovat hlasitost, dvojitým poklepáním zase pustit další skladbu. Obslužný software uživatele naučí všechna gesta používat.

  • Cena: 4800 Kč

Acoustique Quality M24

Na skutečné hudební fajnšmekry cílí česká společnost Acoustique Quality s modelem M24. Již hmotnost těchto stereofonních reproduktorů, přesahující hranici 7 kg, dává tušit, že toto nejsou obyčejné bedýnky za pár stokorun.

Foto: archív výrobce

Acoustique Quality M24

Vestavěný zesilovač nabízí výkon 2x30 W. Kvalitou reprodukce, o kterou se mimochodem stará pětipalcový středobass a výškový měnič chlazený ferrofluidem, patří k tomu nejlepšímu, co je v dané cenové kategorii možné zakoupit. A to ať už se bavíme o přesnosti zvukového projevu, či probarvenosti jednotlivých pásem.

Na čelním panelu jednoho z reproduktorů je umístěn multifunkční ovladač, kterým se ovládá hlasitost, přepínání vstupů a zapínání přístroje.

  • Cena: 5000 Kč

Plantronics RIG 400 Dolby

Společnost Plantronics není v našich končinách tak známá jako některá zvučnější jména, přesto tento podnik patří k předním světovým výrobcům audio komunikačních zařízení pro korporátní a domácí použití. Jeho produkty jsou určeny především pro použití s mobilními zařízeními a pro hráče.

Foto: mif, Novinky

Sluchátka jsou velmi pohodlná.

A právě na poslední zmiňovanou kategorii cílí také Plantronics RIG 400 Dolby. Výrobce tvrdí, že sluchátka byla designovaná pro použití s televizní konzolí Xbox One, nicméně stejně tak je lze využít také u konkurenčních herních platforem či klasických počítačů.

Testovaná sluchátka jsou vybavena dynamickými 40mm měniči, podporují technologii Dolby, tedy jinými slovy technologii prostorového zvuku, a jsou kompatibilní mezi platformami díky 3,5mm jack konektoru. Na kabelu je mimochodem umístěn i dálkový ovladač hlasitosti a mikrofonu.

Mikrofon je odnímatelný a připojuje se do levého sluchátka, jeho frekvence je 100 Hz – 10 kHz. Frekvence sluchátek se pak pohybuje v rozmezí 20 Hz – 20 kHz. Pro úplnost dodejme, že impedance je 32 ohmů, maximální výstupní výkon 40 mW a citlivost 111 dBSPL/V.

  • Cena: 1400 Kč

HyperX Cloud Flight: pro náročné posluchače

Společnost HyperX, která je odnoží amerického podniku Kingston, se letos snaží zaujmout novými sluchátky Cloud Flight. Ta si kladou za cíl zprostředkovat co možná nejlepší reprodukci při hraní her, ale zároveň také při poslechu hudby. Jde navíc o vůbec první model výrobce s bezdrátovou konektivitou.

Foto: archív výrobce

HyperX Cloud Flight

Sluchátka poskytují zvýšené pohodlí díky polstrovanému nastavitelnému hlavovému mostu, který se přizpůsobí velikosti vaší hlavy. Jemně polstrované náušníky se výborně přizpůsobí každému uchu a poskytnou pohodlí při delším poslechu. S 30hodinovou výdrží baterie si můžete užít opravdu spoustu hudby nebo herních zážitků.

HyperX Cloud Flight nabízí frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz. Pro úplnost dodejme, že o samotnou reprodukci se starají 50mm neodymiové měniče. K propojení s počítačem slouží rozhraní bluetooth.

  • Cena: 3900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám