Hlavní obsah

Nelekne se žádné situace aneb Co umí nejlepší fotomobil na světě v praxi

Novinky, mif

Chytrý telefon Huawei P40 Pro byl v tomto měsíci korunován nejlepším fotomobilem na světě. Co od něj mohou zákazníci čekat – tedy především od objektivů na zadní straně – si ukážeme v dnešní recenzi.

Jak natáčí videa mobil Huawei P40 ProVideo: mif, Novinky

 
Článek

Huawei se na předních příčkách žebříčků fotomobilů objevuje v posledních letech pravidelně. S vývojem fotoaparátů mu totiž pomáhá společnost Leica, která je ve fotografickém světě považována již několik dekád za prémiového výrobce.

V hodnocení serveru DxOMark, který se soustřeďuje výhradně na testování kvalit fotoaparátů, tak mobil Huawei P40 Pro získal 128 bodů, což je v současné produkci absolutní rekord. Předchozí premiant Xiaomi Mi 10 Pro má 124 bodů, což je shodná hodnota jako v případě Oppo Find X2 Pro. Pro úplnost dodejme, že i čtvrtá příčka patří čínskému výrobci, model Huawei Mate 30 Pro získal skóre 123 bodů.

Huawei chce uspět s prémiovými mobily. Do prodeje jdou s hendikepem

Mobil

Sestava objektivů je bez chyby

Právě proto jsme se rozhodli tento mobil důkladně proklepnout i v naší redakci. Nejprve se ale pojďme podívat, jakou sestavu objektivů vlastně nový král fotomobilů nabízí. Na zadní straně nalezneme v první řadě 50Mpx senzor o velikosti 1/1.28" se světelností f/1.9, ten se chlubí také optickou stabilizací OIS a automatickým ostřením Octa PDAF. Hlavnímu snímači sekunduje 40Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát Cine Camera, který se chlubí velikostí 1/1.54" a světelností f/1.8.

Neméně zajímavý je také 12MPx teleobjektiv se světelností f/3.4. Ten v kombinaci s pětinásobným optickým a desetinásobným hybridním nabízí dohromady přiblížení až 50x. To je na poměry chytrých telefonů, ale i kompaktních fotoaparátů úctyhodná hodnota. Aby byly momentky i při maximálním přiblížení dostatečně ostré, nechybí stabilizace OIS.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Přehlídku senzorů na zadní straně uzavírá 3D Depth fotoaparát. Ten se stará o měření přesné vzdálenosti objektů a umožňuje vytvářet portrétní snímky s rozmazaným pozadím pomocí různých efektů s dojmem profesionálního bokehu – tedy rozmazaného pozadí podobně jako u digitálních zrcadlovek.

Depth kameru nalezneme mimochodem také v průstřelu displeje na čelní straně, hned vedle ní je pak 32MPx selfie kamera se světelností f/2.2. Fotoaparáty vzadu i vepředu zvládnou natáčet 4K videa, ukázkové video z hlavního fotoaparátů naleznete v úvodu tohoto článku.

Foto: mif, Novinky

Standardní záběr

Foto: mif, Novinky

Širokoúhlý záběr

Foto: mif, Novinky

Pětinásobný zoom

Foto: mif, Novinky

Desetinásobný zoom

Praktické zkušenosti

V praxi je sestava fotoaparátů na zadní straně velmi schopná. Především hlavní senzor s vysokým rozlišením dovede zachytit ostré snímky prakticky za jakýchkoliv okolností. Dokonce i v nočních fotkách, se kterými má řada konkurentů problémy, se neobjevuje výrazný šum či jiné neduhy.

Překvapivě kvalita nijak dramaticky nepokulhává, ani když používáte optický zoom. Snímky jsou opět ostré a plné detailů. Pouze při vyšších hodnotách přiblížení je potřeba počítat s tím, že objektiv potřebuje již hodně pevnou ruku, nebo ještě lépe fotografický stativ.

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek pořízený testovaným smartphonem

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek pořízený testovaným smartphonem

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek pořízený testovaným smartphonem

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek pořízený testovaným smartphonem

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek pořízený testovaným smartphonem

O nastavení fotoaparátů se stará systém umělé inteligence, který dovede rozeznat, co přesně se nachází před objektivem, a podle toho nastaví parametry expozice. Nicméně uživatelé mají k dispozici také manuální režim, ve kterém mohou popustit uzdu svojí fantazii. S ním je pak možné zachytit klidně i rychle se pohybující objekty apod.

Chyby se u testovaného kusu také najdou, byť se netýkají fotoaparátů. Případní zájemci musí počítat s osekanou verzí operačního systému Android. Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei P40 Pro se v tuzemských obchodech prodává za 25 990 Kč. S ohledem na to, že jde aktuálně o nejlepší fotomobil na trhu, je cena nastavena vcelku rozumně. Všechny pořízené momentky naleznete v galerii níže.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umějí nejlepší tablety na trhu

Řada lidí musí kvůli koronaviru pracovat z domova. Na to promptně zareagovali výrobci tabletů, kteří v uplynulých týdnech představili špičkové modely. Ty...

Nejlepší fotomobil na světě má Huawei

Vlajková loď společnosti Xiaomi byla sesazena z trůnu nejlepších fotomobilů na světě. V čele žebříčku byl model Mi 10 Pro vystřídán novinkou od společnosti...

Výběr článků

Načítám