Hlavní obsah

Nejtenčí navigace na světě má český rodokmen

Novinky, Miloslav Fišer, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před loňskými Vánoci představila tuzemská společnost Dynavix nejtenčí navigaci na světě s názvem Atto. Některým uživatelům ale nemusel vyhovovat u tohoto modelu menší displej, nebo absence bezdrátové technologie Bluetooth, která dokáže navigační přístroj proměnit v automobilu na handsfree. To vše ale nabízí nová hi-tech navigace Dynavix Nano, která je navíc ještě tenčí než předchozí model.

Foto: Novinky

Navigace Dynavix Nano

Článek

Zaujmout zákazníka se nová satelitní navigace Dynavix Nano snaží hned několika různými zbraněmi. Především prostorným 4,3palcovým displejem, tenkým designem, množstvím doplňkové výbavy v základním balení, nebo například doplňkovými multimediálními funkcemi, které většina konkurenčních modelů nenabízí vůbec.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Navigace Dynavix Nano

Mezi nadstandardní funkce patří například funkce hudebního přehrávače. Samozřejmě je ale na prostorném displeji možné prohlížet fotografie, a také přehrávat videa, jež uložíte na paměťovou kartu. Kvůli tomu ale zařízení spadá do vyšší cenové kategorie s hranicí okolo deseti tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Navigace Dynavix Nano

Navigace přežije i drsnější zacházení

Oproti staršímu modelu Atto dostala novinka kovový rám dotykového displeje. To působí na první pohled prestižnějším dojmem, ale hlavně celé zařízení je díky tomu o poznání pevnější. Zadní strana je vyrobena z plastu. Navigace celkově působí velmi bytelným dojmem a rozhodně by měla přečkat i drsnější zacházení.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Konektorová výbava navigace

Tlačítka i konektory jsou umístěné po stranách. Nahoře najdete jen vypínač s indikační diodou, vpravo potom USB konektor pro nabíječku/autoadaptér a úchytku pro přichycení poutka na ruku. Na levé straně je umístěn slot paměťových karet microSD a konektor sluchátek. Vypínač baterie, který slouží také jako hard-reset, je umístěn na spodní straně přístroje.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Konektorová výbava navigace

Multimédia jako největší přednost

Přímo po zapnutí se dostaneme do hlavního menu, kde si můžeme vybrat, jestli chceme zapnout satelitní navigaci, nebo některou z nadstandardních funkcí. Vybírat můžeme mezi nabídkami Hudba, Foto a Video.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Navigace Dynavix Nano

Prohlížeč fotografií i přehrávač hudby a videa se ovládá velice intuitivně. Hlasitost reproduktoru je dostatečná pro bezproblémový poslech za jízdy i při vyšších rychlostech. Žádnou hi-fi kvalitu přehrávání ale nečekejte.

Všechny multimediální soubory můžete ukládat na paměťovou kartu. Součástí balení je microSDHC karta s kapacitou 8 GB. Tu je samozřejmě možné v případě potřeby vyměnit za ještě větší variantu.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Navigace Dynavix Atto se stojánkem na čelní sklo automobilu.

Zařízení je navíc možné v automobilu využívat jako bluetooth handsfree, ke kterému připojíte klidně i několik zařízení najednou. Z mobilu můžete do navigace nechat nahrát všechny kontakty, které poté vytáčíte přímo na dotykovém displeji, aniž byste museli za jízdy ovládat mobil.

Navigace je velká zábava

Stejně jako u předchozích navigačních zařízení Dynavix i Nano obsahuje vtipné hlášky herce Pavla Lišky. Řidiči se tak mohou setkat s komentářem jako „Brzdi, brzdi, brzdi...“, „Tak doufám, že víte, co děláte.“ nebo „Bacha, megakřižovatka.“. Pokud by vám Liškův hlas nevyhovoval, můžete jako alternativu zvolit povely herečky Ilony Svobodové.

Vyhledávání družic, které je nezbytné k zahájení navigování, má poněkud pomalejší odezvu. Na cestách vás ale nijak zvlášť nezpomalí. Po Praze fungovala navigace zcela bezproblémově, včetně údajů o jednosměrkách. Problém neměla ani v menších vesnicích v okolí Prahy, kde byly pečlivě zakresleny všechny hlavní trasy.

Seznam bodů zájmu sice není dokonalý, většinu obchodů, benzínových pump nebo zastávek MHD však naleznete. Perfektně fungovalo i vyhledávání adres a přeplánování trasy v případě chyby řidiče. V balení naleznete také praktický externí RDS-TMC přijímač.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Zajímavou funkcí je Kniha jízd, která dobře poslouží především profesionálním řidičům.

Navigační část se ovládá poměrně intuitivně. Volit můžete mezi režimem pro začínající a zkušené uživatele. Velice příjemné je na mapových podkladech zobrazení 3D budov. Během prvního spuštění je Nano nastaveno tak, aby byly zobrazeny jen ty nejdůležitější informace.

Zobrazení si ale můžete přizpůsobit přesně podle vašich představ, a to ať už mluvíme o kurzoru, barevném schématu map nebo pozadí menu. Přidávat je také možné další informační řádky, jako je čas dosažení cíle nebo klesání a stoupání.

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Navigace Dynavix Nano dokáže zobrazit také 3D budovy.

FOTO: Novinky

Navigaci navíc můžete zakoupit s příplatkem necelých tisíc korun ve speciální edici 3R. Ta zajišťuje po dobu tří let bezplatnou aktualizaci mapových podkladů, tedy všech 43 evropských států, po kterých vás může přístroj bezproblémově provést. Aktualizace je zajištěna prostřednictvím aplikace Dynavix Manager, která je ke stažení na webových stránkách výrobce.

I když to většinu řidičů nebude příliš trápit, slabší stránkou navigace je výdrž na baterii. Bez napájecího adaptéru se přístroj neobejde ani jednu hodinu. Integrovaná baterie poslouží tedy především pro naplánování trasy během cesty k autu.

Hodnocení

Česká navigace Nano od společnosti Dynavix je celkově povedeným přístrojem, který i přes velice tenký vzhled nabídne bytelnou konstrukci. Novinka obsahuje všechny moderní výdobytky včetně upozornění na radary a zanášení vlastních dat (včetně radarů).

Foto: Ondřej Lazar krynek, Novinky

Navigace Dynavix Nano

Výhodou je také prostorný displej, který dovolí bezproblémově sledovat nahraná videa, nebo ukázat známým fotografie z poslední dovolené. Příjemná je také technologie Bluetooth, pomocí níž dokáže zařízení v automobilu nahradit i handsfree, nebo FM vysílač který umožňuje propojit navigaci s autorádiem.

Slabší stránkou přístroje je tak snad jen výdrž integrované baterie, kvůli které je uživatel poután při delších cestách na napájecí adaptér. Prosadit se na trhu ale nebude mít český rodák příliš jednoduché, neboť v této cenové kategorii nabízí konkurence podobně vybavené přístroje, jako je například TomTom Go 930, Garmin Nüvi 760T, nebo Mio C725 EU.

Anketa

Líbí se vám navigace Dynavix Nano?
Ano, je tenká, drobná a za rozumnou cenu.
66,5 %
Ano, hlas Pavla Lišky je originální.
11,3 %
Nevím, o navigace se nezajímám.
10,8 %
Ne, věřím zavedeným značkám.
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2030 čtenářů.

Technické parametry

  • Model: Dynavix Nano 
  • Procesor: 467Mhz
  • Displej: dotykový barevný 4,3 palce
  • Operační paměť: 128 MB
  • Vnitřní paměť: 1 GB, možnost rozšíření pomocí paměťových karet microSD
  • Integrovaná GPS: MTK, externí přijímač RDS-TMC
  • Multimediální vybavení: přehrávač hudebních a video souborů, prohlížeč obrázků
  • Další funkce: Bluetooth handsfree, FM vysílač
  • Obsah balení: MicroSD karta s předinstalovanými mapami, externí přijímač RDS-TMC pro aktuální dopravní data, stojánek a nabíječka do automobilu, síťová domácí nabíječka
  • Rozměry: 117 mm x 77,4 mm x 11,5 mm
  • Hmotnost: 130g

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám