Hlavní obsah

Monitor LG E2441V zaujme matným displejem a kvalitními barvami

Novinky, Tomáš Hort

LG Flatron E2441V-BN je novinkou na trhu počítačových monitorů. Matný 24“ TN displej má Full HD rozlišení a na použitou technologii i velmi pěkné podání barev v základním nastavení. Určen je hlavně pro středně náročné uživatele.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

LG Flatron E2441V-BN

Článek

Najít na trhu monitorů model s matným displejem není jednoduché. Nový LG E2441V-BN matnou vrstvu má. Oproti lesklému povrchu je lepší v tom, že se odráží mnohem méně světla zpět a při zobrazení tmavé barvy se v monitoru nevidíte sami. Je to první plus pro E2441V, které se dá vyčíst ze specifikací ještě před výběrem.

Na obhájení své ceny kolem pěti tisíc korun by však pouze matný displej nestačil. K dobru novému modelu nahrává i vybavení v oblasti obrazových vstupů. Zastoupeny jsou D-Sub, DVI a HDMI vstupy. Na další vlastnosti se podíváme podrobněji.

Tenký rámeček a lesklý stojan

Monitor je zabalen v kartonové krabici, jejíž součástí jsou je také napájecí, VGA (D-Sub) a DVI kabely. Nechybí manuál, instalační CD a dvě částí lesklého podstavce. Je škoda, že když už se výrobce rozhodl udělat matný displej, nepokračoval v tom i v případě podstavce. Co je lesklé, vypadá čisté na pohled lépe než matné, jenže dokažte to v čistotě udržet.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Tělo monitoru se nasadí na nohu a ta se spojí s lesklým podstavcem přiloženým šroubkem. Celkový estetický dojem je dobrý, avšak polohovatelnost je malá.

Podstavec se přes spojovací nohu jednoduše přišroubuje k tělu. Po sestavení vypadá celý monitor hezky. Má poměrně tenký matný rámeček, ve spodní části manuální tlačítka pro nastavení či zapnutí. Ta musíme ocenit, protože nejsou vespod ani nejsou dotyková a přesně tak víme, co mačkáme. Navíc nezasahují do celkově pěkného designu.

Velmi malá nastavitelnost

Od monitoru za pět tisíc nelze očekávat méně, ale i tak je osazení D-Sub, DVI a HDMI vstupními konektory slušné. Na zadní straně vidíme, že monitor je uprostřed rozšířen a také připraven na uchycení na zeď. Jeho maximální šířka je necelých šest centimetrů, podstavec má šířku 18 centimetrů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Konektorové vybavení je v této cenové kategorii standardní. Obsahuje obrazové vstupy D-Sub (VGA), DVI a HDMI.

Ze zadního pohledu je také vidět, že nastavitelnost bude hodně omezena. Noha je pouze spojovacím článkem, a proto se nastavení monitoru omezuje pouze na natočení dopředu a dozadu o maximálních 15 stupňů. Nastavitelnost se tedy blíží k nule, ale pro běžné využití postačuje.

Běžná spotřeba pouze 25 wattů

Monitor má na přední straně samolepku s certifikátem Energy Star. Znamená to, že je velmi úsporný. Při běžném využití se jeho spotřeba pohybuje okolo 20 wattů, což je velmi slušné. Může za to hlavně použití LED podsvícení, které má nízkou spotřebu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nastavení monitoru probíhá přes pět tlačítek v pravém dolním rohu.

Hmotnost monitoru i s podstavcem je přesně čtyři kilogramy. Zajímavé je, že výrobce na svých webových stránkách označuje monitor jako Super Slim, tedy super tenký, ale to rozhodně není. Respektive je, ale pouze ve vrchní a spodní části, kde je jeho šířka lehce přes dva centimetry. Prostředních šest centimetrů už tomu neodpovídá.

Na TN panel velmi kvalitní barevné podání

Mimo matného displeje zaujme LG E2441V-BN také velmi kvalitním barevným podáním. Dnešní technologie TN displejů už hodně pokročila a barvy jsou opravdu hezké a reálné. Zřejmě i to bude důvod, proč monitor stojí pět a ne třeba jen čtyři tisíce. Vidět je to na první pohled.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ukázka zobrazení barevného obrázku na monitoru.

Jsem uživatelem konkurenčního, mezi uživateli velmi oblíbeného a jen o něco levnějšího modelu Samsung P2450H, který má také TN panel, ovšem při porovnání kvality barev v základním nastavení je nový LG výrazně lepší. Barvy jsou reálnější. Modrá je modrá a nemá nádech zelené, šedivá je šedivá a její odstíny jasně poznáme.

Ano, po vyladění modelu Samsung P2450H v oblasti RGB už takový rozdíl není, ač LG E2441V je stále lepší, ale kdo dnes doma ladí jednu barvu po druhé, aby dosáhl co nejlepšího poměru? V tomto směru je E2441V-BN kvalitním monitorem.

Slušná odezva 5 ms

Rozlišení displeje je Full HD 1920 x 1080 bodů. Specifikační odezva je 5 ms, což je slušné. Při reálném použití jsem zjistil, že při hraní her ani sledování filmů by neměl být žádný problém s rozdvojováním či neostrostí obrazu. Velmi slušný, u nových modelů většiny výrobců však běžný, je dynamický kontrast pět miliónů ku jedné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Design monitoru je povedený. Mohl však být dotažen tak, aby nemuselo být použito lesklých plastů.

Jas je dle specifikace 250 cd/m2. Úhly pohledu jsou standardní, jaké u TN panelů bývají. Oficiálně je uvedeno 170°/160°. Při pohledu z úhlu přibližně 45° se obraz na vzdálenější polovině displeje výrazně ztmavuje. Celkově se ale nejedná o nic neobvyklého a zkreslení při pohledu z úhlu je běžné.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili monitor LG Flatron E2441V-BN, který je novinkou na trhu. Jedná se o TN displej s úhlopříčkou 24 palců s LED podsvícením. Jeho hlavními výhodami jsou matný povrch displeje, na TN panel výborné podání barev v základním nastavení a nízká spotřeba okolo 25 wattů. Monitor má i velmi hezký tenký rámeček, který je také matný. Konektorové vybavení je slušné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Monitor LG Flatron E2441V-BN

Záporem je velmi malá nastavitelnost, která je omezena pouze na 15 stupňů ve směru dopředu a dozadu. Zpracování je na jednu stranu hezké, na druhé straně je škoda použití lesklého podstavce, na kterém je všechno vidět, od sebemenšího prachu až po otisky.

Celkově je však monitor velmi zajímavou volbou pro uživatele, kteří chtějí kvalitní obraz s nízkou spotřebou a nezáleží jim na možnostech polohování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám