Hlavní obsah

Microsoft Touch Mouse – unikátní bezdrátová myš ovládaná gesty

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft Touch Mouse je bezdrátová myš určená pro využití k notebooku i pevnému počítači. Její unikátnost spočívá v ovládání pomocí pohybů prstů po její vrchní části. Díky senzorům tak není potřeba scrollovací kolečko a v programech ani posuvník doprava či doleva.

Článek

Touch Mouse je novinka, která byla představena na začátku roku na světové výstavě elektroniky CES v Las Vegas. Některé informace jsme se tedy mohli dozvědět již dříve. Až nyní však přichází do prodeje, a proto máme možnost se na tento unikátní kousek myši podívat podrobněji.

Moderně dotykově ovládaná

V dnešní době už najdeme dotykové ovládání všude tam, kde je možné jej uplatnit. Displeji a obrazovkami ale nic nekončí. Moderně se mohou ovládat i počítačové myši.

Prvním průkopníkem v tomto oboru byla Magic Mouse od společnosti Apple, která již před dvěma roky představila beztlačítkové ovládání dotyky. Kouzelná myš je určena hlavně pro zařízení s logem nakousnutého jablka, a ač existují i neoficiální ovladače pro Windows, podpora zde není velká.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na pohled působí Touch Mouse nadčasově. Její tvar je vhodný pro využití jak praváky, tak leváky.

A proto po více než dvou letech vývoje, po několika desítkách prototypů, přichází Microsoft Touch Mouse, navržená výhradně pro operační systém Windows 7 a jeho jednodušší využívání.

Přeci jen s tlačítkem

Na nové myši nenaleznete žádná viditelná tlačítka ani scrollovací kolečko. Vše se ovládá pomocí dotykové plošky, která je schopná rozeznat i několik dotyků najednou. Dotyková plocha je také jedno velké mechanické tlačítko, které funguje stejně jako u ostatních myší. Je rozděleno na pravou a levou část, podle strany dotyku používáme levé či pravé hlavní tlačítko.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Spodní část myši je bílá. Pod krytem se nachází místa pro dvě tužkové baterie, avšak myš funguje i s jednou baterií.

Je velká škoda, že Microsoft neudělal ihned myš zcela bez tlačítek. Místo nich by stačilo jen ťuknutí, což by bylo mnohem lepší. I vzhledem k tomu, že zmáčknutí velkého tlačítka není z nejlehčích, je tento prvek největším mínusem celé myši. Věřím, že v další verzi se vylepšení dočkáme, zde však tuto absenci plně dotykového ovládání nelze hodnotit kladně.

Návykové dotyky

Myšlenka dotykového ovládání je výborná, užitečná a návyková. Dotyková plocha je vyznačena křížky s tečkami, které sahají až do poloviny vrchní strany. Posunem jednoho prstu nahoru či dolů kdekoli po ploše simulujeme scrollovací tlačítko. Dotykem palce na kraji doprava či doleva nahrazujeme posuvník, v prohlížeči fotek posouváme na další a podobně.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V manuálu se dozvíme, jak je možné myš dotyky ovládat.

Vyjmenované dotyky jedním prstem jsou základem, na který se rychle zvyká. Velmi špatně se však jejich používání odvyká. Jsou přirozené. Další funkce při doteku více prsty už přirozené nejsou, ale jejich naučení může při práci na počítači pomoci.

Pomocí dvou prstů mohou uživatelé přemisťovat, maximalizovat nebo minimalizovat otevřená okna v operačním systému. Kliknutí třemi prsty slouží k orientaci na pracovní ploše – spustí se funkce Instant Viewer nebo se zobrazí plocha.

Nadčasový design

Vrchní část myši je z jednoho kusu černého plastu. Vepředu je rozdělen vlysem, který však není nijak funkčně proveden. Jeho smysl je pouze v oddělení obou polovin na pravou a levou tlačítkovou část. Na každém boku jsou dva designově lesklé plasty.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Software je potřeba stáhnout z webu výrobce. Jsou v něm obsaženy videoukázky dotykového ovládání myši i s praktickým použitím.

Svým tvarem působí Touch Mouse nadčasově. Ergonomie zahrnuje pouze vyvýšení v oblasti dlaně. Symetrický tvar na obou stranách je vhodný na použití pro praváky i leváky.

Ve spodní části jsou plasty překvapivě bílé. Bílá je ve spojení s černou stylová. Zespoda vidíme také dvě podlouhlé podložky, na kterých se myš pohybuje. Nechybí ani prostor pro zasunutí miniUSB přijímače. Pod modrým BlueTrack senzorem je spínač pro zapnutí a vypnutí myši. Po odklopení krytu jsou vidět místa pro dvě tužkové baterie.

Luxusní balení

Krabička myši je povedená. Je barevně hezky vyladěná a po odsunutí horního krytu vidíme myš ještě před rozbalením. Součástí příslušenství jsou manuály, návod na dotykové použití, miniUSB přijímač a dvě tužkové baterie.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Balení myši je velmi povedené. Krabička má odklápěcí kryt, pod kterým vidíme periferii ještě před rozbalením.

Součástí balení není CD s ovladači, které jsou ale pro správnou funkci nutné. Je proto potřeba je stáhnout ze stránek výrobce, což už v dnešní době není problém snad pro nikoho.

Zkušenosti z použití

Myš je určena spíše pro notebookové využití. Škoda je připojení přes malý USB přijímač, přes Bluetooth by bylo vše jednodušší. Myš se drží v ruce docela dobře, podložky jsou spíše méně klouzavé.

Touch Mouse je s oběma tužkovými bateriemi poměrně těžká, ale funguje i s jednou baterií, což je výhoda. Výdrž se vzhledem k technologii nedá dobře odhadnout.

Dotykové ovládání je ve zmíněných základních funkcích s jedním prstem výborné, avšak malý problém je, pokud se začne ruka potit. Pokud totiž máte prsty lehce navlhlé nebo ne úplně čisté, nepohybují se po povrchu zrovna nejlépe.

Hodnocení a závěr

Dnes jsme si otestovali novinku v podobě bezdrátové myši Microsoft Touch Mouse, která právě přichází na trh. Jedná se o revoluční model, který se až na dvě hlavní tlačítka ovládá dotykově. A to je škoda. Doufal jsem, že ovládání bude plně dotykové. Spojení s velkým hlavním tlačítkem je řešení na půl cesty k dokonalosti. Zpracování a design myši je velmi dobrý.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Microsoft Touch Mouse

Samotné dotykové ovládání je příjemné, hlavně základní prvky ovládání jedním prstem jsou návykové a vzít zpět běžnou myš se vám chtít nebude. Ovládání více prsty je zajímavé, ne však zcela přirozené. Cena Touch Mouse by se měla pohybovat okolo 1600 korun, což je adekvátní vzhledem k jedinečnosti a použité technologii.

Celkově hodnotím Microsoft Touch Mouse jako zajímavou, hlavně notebookovou periferii s výjimečnou technologií, ale ne zcela dodělaným konceptem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám