Hlavní obsah

Microsoft LifeCam Studio - hliníková webkamera s Full HD rozlišením

Novinky, Tomáš Hort

Společnost Microsoft uvedla na trh webovou kameru LifeCam Studio. Ta má navázat na úspěch obdobného modelu LifeCam Cinema. V parametrech vyčnívá rozlišením až 1920x1080, v konstrukci pak svým hliníkovým tělem. V oblasti webkamer by se vzhledem k ceně mělo jednat o jednu z nejlepších.

Foto: Novinky

Microsoft LifeCam Studio

Článek

Společnost Microsoft vyrábí mimo nejrozšířenějšího operačního systému Windows i poměrně známé druhy periferií, tedy příslušenství k počítači. Obecně uznávanou značkou se společnost stala hlavně v oblasti webových kamer, klávesnic nebo třeba počítačových myší. My si nyní v testu ukážeme webkameru LifeCam Studio, která přichází na trh jako nejlepší a také pochopitelně nejdražší model z nabídky výrobce.

Balení jako puzzle

Někdo by mohl namítat, že zabývat se balením je zbytečné, ale u této webkamery je to zajímavost navíc. Klasická červeno-bílá krabička je hezká. Přes umělohmotný průhledný obal vidíme celou kameru, která je dobře chráněna. Při otevírání přichází zmiňovaná specialita. Krabička se totiž skládá hned z několika kusů, které od sebe musíme při rozbalení dostat. To má svou výhodu i nevýhodu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Krabička webkamery je povedená, její rozložení a složení není jednoduché.

Výhodou je, že se dá poměrně jistě poznat, zda už někdo kameru vybaloval nebo ne. Složit totiž krabičku zpět je práce pro opravdové milovníky puzzle. Pro netrpělivé nedoporučuji. Není lehké složit vše tak, aby to lícovalo jako při pořízení. Pokud chceme krabičku někam uložit, jediné řešení je její opětovné složení. Uvnitř balení najdeme kameru, manuál a instalační CD.

Hliníkové zpracování potěší 

Kamera má tělo válcového tvaru. Celý obal válce je z hliníku, ale jen přibližně dvě třetiny jsou barevně stříbrné. Zbytek těla je obarvený na černo. Vrchní část je spojena se spodní tvarovatelnou nohou skrze všesměrový kloub. Kameru si díky němu můžeme nastavit nahoru a dolů, doprava a doleva o skoro 180 stupňů na každou stranu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Microsoft LifeCam Studio - pohled z boku

Zpod kloubu vychází propojovací kabel s koncovkou USB 2.0. Jeho délka je necelé dva metry. Výhodou kabelu je, že nevede z těla kamery, ale ze spodní části. Při zatažení za kabel tak méně ovlivňujeme směrové nastavení těla. Celkově se zpracování od předchůdkyně LifeCam Cinema moc neliší, ale na první pohled je nová webkamera elegantnější, hlavně kvůli použití hliníku bez obarvení.

Uchycení či položení je jednoduché

Tvarovatelná noha je pogumovaná a poměrně masivní. Je možné ji složit tak, že funguje jako stojánek na stole. Lze ji také celou rozložit do horizontálního směru a jen tak položit na stůl. Pokud ji chceme dát na monitor, zachytíme ji přes zásek a vytvarujeme dle monitoru. Poslední možností je přišroubování ke stativu, tato možnost je ale asi méně využitelná.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Microsoft LifeCam Studio i se složeným USB kabelem

Na vrchní straně válcovitého těla máme tlačítko, které je primárně určeno pro zapnutí Windows Live Call, ale lze ho přenastavit například na zapnutí Skype. Součástí tlačítka směrem do čela je i modrá podlouhlá dioda, která informuje o tom, že webkamera právě snímá. Za tlačítkem v černém provedení je digitální mikrofon s funkcí potlačení okolního ruchu.

Video ve Full HD není softwarem podporováno

Webkamera LifeCam Studio umí nahrávat video v rozlišení Full HD, avšak přidávaný software Microsoft LifeCam to neumí. Výrobce se o tom zmiňuje na svém webu. LifeCam software tedy zvládá nahrávat jen v 720p. Na 1080p potřebujeme komerční software, který má více možností. Webkamera má 2Mpix senzor, což odpovídá rozlišení 1920x1080, ale fotky zvládá až čtyřikrát větší – 8 Mpix. Ostření je automatické.

V přiloženém softwaru moc možností není. Nastavit můžeme technologii Truecolor, která nám vylepší snímané barvy směrem blíže k reálnému zobrazení. Nechybí ani efekty, které snímaní náš obličej a upravují ho. Můžeme tak mít velkou pusu nebo škrabošku před očima, což je zajímavý prvek při videokomunikaci s ostatními.

Kvalita snímání velmi dobrá

Kvalita obrazu pořízeného webkamerou je velmi dobrá. Za dobrých světelných podmínek je obraz čistý. Nejde ho srovnávat s běžnou kamerou, ale v oblasti webkamer se jedná o to lepší. Za špatného osvětlení kamera hezky osvětluje snímanou osobu a snaží se, co může, abyste byli co nejvíce vidět.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Vrchní strana webkamery s digitálním mikrofonem, tlačítkem pro rychlou volbu a podlouhlou modrou diodou na tlačítku.

Nároky kamery na výkon počítače jsou vyšší hlavně při natáčení videa ve vyšších rozlišeních. Při běžně používaném rozlišení VGA, které podporuje většina programů používaných k videohovorům, je zátěž na čtyřjádrovém AMD Phenom II o frekvenci 3.0GHz zanedbatelná. Pokud se však video zároveň ukládá, nároky rostou. Při záznamu videa v 720p je jedno jádro procesoru zatíženo někdy až na 100 procent.

Výrobce udává jako minimální konfiguraci počítače dvoujádrový procesor na 1,6GHz a 1GB RAM. Jenže pro nahrávání v 720p, tedy HD rozlišení, už je požadován dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo nebo srovnatelný o frekvenci 3,0GHz a minimálně 2GB operační paměti. Nároky s vyšším rozlišením videa se tak zvyšují poměrně hodně.

Hodnocení a závěr

Microsoft LifeCam Studio je hezká a kvalitní webová kamera. Běžně ji seženeme za cenu okolo 1750 korun, což z ní dělá jednu z nejdražších 2Mpix webkamer na trhu. Dá se říci, že se jedná o zařízení pro náročné uživatele. Pro běžné použití totiž nepotřebujeme Full HD video ani fotky. Pro komunikaci nám stačí VGA rozlišení, které má každá webkamera.

Foto: Microsoft, Novinky

Microsoft LifeCam Studio

Pro koupi nás tak může přesvědčit odolná hliníková konstrukce a právě vysoké možnosti rozlišení videa i fotografií. Velmi dobrá je kvalita snímání i za šera. Přiložený software je udělán spíše pro běžné využití, a proto v něm ani možnost nahrávání videa ve Full HD nenajdeme. Zákazníkovi, který si žádá kvalitu a na penězích mu nezáleží, mohu LifeCam Studio doporučit. Komu se ale zdá 1750 korun za webkameru dost, má pravdu a levnější modely na trhu mu postačí s přehledem také.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám