Hlavní obsah

Lákadla levných notebooků

Novinky, mif

Nejlevnější notebooky se ve dnešní době dají pořídit už za méně než šest tisíc korun. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Foto: Profimedia.cz

Nejlevnější notebooky se ve dnešní době dají pořídit už za méně než šest tisíc korun.

Článek

Cenovku okolo šesti tisíc nabízí jen pár strojů na trhu. Výrobcům se podařilo jejich cenu srazit zpravidla tím, že je nevybavili operačním systémem Windows.

Daleko širší je nabídka v rozpětí od sedmi do osmi tisíc. Zde je již možné vybírat mezi několika desítkami modelů. K dispozici jsou jak velké 15,6palcové stanice, tak kompaktní laptopy s 11palcovými displeji. V ostatních součástkách se ale levné notebooky liší jen výjimečně.

A tak prakticky o všech platí, že stačí na běžnou kancelářskou práci, přehrávání videí i poslech hudby. Náročnější úkony, jako je například hraní her, jsou však nad jejich síly.

Microsoft mobilizuje síly

Nabídka levných strojů se navíc ve druhé polovině roku rozroste. Americkému Microsoftu totiž dělají vrásky na čele laptopy s operačním systémem Chrome OS. Ty totiž nabídnou kromě atraktivní cenovky také velmi tichý chod, dlouhou výdrž baterie a rychlý chod, který je typický až pro citelně dražší notebooky.

Právě proto se americký softwarový gigant zaměří na segment levných laptopů v nadcházejících měsících daleko více. Na trhu se objeví nejprve kompaktní 11,6palcové přístroje od Aceru a Toshiby. Oba by měly stát okolo 250 USD (5000 Kč), v Česku však bude konečná cena nejspíše vyšší, a to klidně i o pár tisíc korun.

Někteří výrobci přesto výrobu levných strojů s Windows utlumují a soustředí se na platformu Chrome OS. Řeč je například o společnosti Samsung, která nové notebooky se systémem Windows nabízí až v rámci střední třídy (od 14 000 Kč). Mezi levnými se snaží zaujmout právě chromebooky. [celá zpráva]

Acer Aspire Switch 10: šikovný hybrid

Jedna z posledních novinek společnosti Acer spadá do kategorie tzv. hybridů. Model Aspire Switch 10 se totiž skládá ze dvou částí – počítačového tabletu s úhlopříčkou 10,1 palce, jehož dotykový displej má rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů, a základové stanice s klávesnicí. Právě díky této dokovací části dokáže Aspire Switch 10 pracovat také jako klasický notebook.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire Switch 10

Magnetický úchytný mechanizmus je symetrický, což znamená, že displej je možné ke klávesnici připojit klidně i zcela obráceně, jak je vidět na snímku vlevo. V takovém režimu slouží základová stanice jako podstavec pro tablet, tento režim se hodí například pro sledování filmů.

Pracovní tempo hybridu udává čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3745 při frekvenci 1,33 GHz, díky speciálnímu režimu turbo se však tento čip dokáže automaticky přetaktovat v případě potřeby až na 1,86 GHz. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a 2 GB operační paměti. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Klady: široká variabilita díky magnetickému uchycení displeje
  • Zápory: kvůli menšímu displeji je drobnější i klávesnice
  • Cena: 9000 Kč

Samsung Chromebook 2: rychlý tichošlápek

Druhá generace modelu Chromebook od společnosti Samsung sází na stoupající popularitu operačního Chrome OS. Technické parametry této novinky spíše připomínají nějaký tablet než notebook, ale to je v případě jednoznačně výhoda.

Foto: archív výrobce

Samsung Chromebook 2

Chromebook 2 má hned dva čtyřjádrové ARM procesory Samsung Exynos 5 Octa 5420, jeden pracuje na frekvenci 1,9 GHz a druhý na 1,3 GHz. Díky těmto čipům a 2 GB operační paměti je práce pod systémem Chrome OS velmi svižná a prakticky nikdy nemá uživatel pocit, že by musel na něco čekat. Další velkou výhodou je, že tyto součástky se obejdou bez aktivního ventilátoru, plně si vystačí s pasivním chlazením. Díky tomu je práce s novinkou velmi tichá i při maximálním zatížení.

Laptop má 11,6palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. V prodeji je také výkonnější verze s 13,3palcovým monitorem, který nabídne full HD rozlišení. Ta vyjde na 12 000 Kč

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: kapacita disku je pouze 16 GB, většina dat se ale ukládá on-line
  • Cena: 9900 Kč

Lenovo IdeaPad Flex 10: ovládá se dotykem

Do kategorie hybridů spadá také Lenovo IdeaPad Flex 10. Použít jej je možné jako klasický notebook i jako tablet, 10,1palcový displej s rozlišením 1366 x 768 bodů je totiž dotykový.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Flex 10

Na první pohled tento stroj vypadá jako obyčejný notebook, díky pantům je možné dotykový monitor vyklopit o více než 180°. V takovém případě pak začne klávesnice sloužit jako podstavec tabletu. Displej od klávesnice ale oddělit nelze.

Tento notebook pracuje pod operačním systémem Windows 8 a i přes své drobné rozměry nabízí relativně slušný výkon. Procesor Intel Celeron N2810 doplňují 2 GB operační paměti, grafický čip Intel HD Graphics a 500GB datové úložiště.

  • Klady: nahradí i tablet
  • Zápory: displej nejde oddělit od klávesnice
  • Cena: 7900 Kč

Asus EEE PC X101CH: poslední přeživší

Většina výrobců již zlomila nad kdysi velmi populárními netbooky hůl, místo toho se soustředí na hybridní zařízení s dotykovými displeji. Posledním přeživším netbookem na tuzemském trhu je Asus EEE PC X101CH.

Foto: archív výrobce

Asus EEE PC X101CH

Základem modelu X101CH je procesor Intel Atom N2600 taktovaný na 1,6 GHz. Ten má k dispozici integrovaný grafický čip Intel Graphics Media Accelerator 3600, 1024 MB operační paměti a 320GB pevný disk. Displej má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů.

Poslední přeživší netbook pracuje pod operačním systémem Windows 7. Ve výbavě tohoto stroje samozřejmě nechybí ani zabudovaná webkamera či čtečka paměťových karet.

  • Klady: líbivý vzhled, kompaktní rozměry
  • Zápory: nízký výkon
  • Cena: 6000 Kč

Toshiba Satellite C50: sází na robustnější konstrukci

Satellite C50 je aktuálně tím nejlevnějším strojem v nabídce společnosti Toshiba. Proti konkurentům působí tento stroj nepatrně bytelnějším dojmem. Pády by nejspíše nevydržel, ale ani častější přenášení v brašně by se na jeho konstrukci nemělo nijak výrazně podepsat. Lesklé plasty navíc nahradil jemný texturovaný broušený povrch, který je méně náchylný na zanechávání otisků prstů.

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite C50

Co se hardwarové výbavy týče, srdcem stroje je dvoujádrový procesor Intel Celeron Dual-Core 1005M pracující při frekvenci 1,9 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 500GB pevný disk.

Samozřejmostí je stejně jako u prakticky všech konkurenčních notebooků vestavěná webkamera. Nechybí ani DVD vypalovačka či bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth. Model Toshiba Satellite C50 je však dodáván bez operačního systému.

  • Klady: robustnější konstrukce
  • Zápory: nedodává se s operačním systémem
  • Cena: 6900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám