Hlavní obsah

Jiná dimenze: Test herní laserové myši Logitech G9

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmladší myška ve službách amerického Logitechu není na světě ještě ani měsíc, a už se dokáže pořádně ohánět lokty. Aby také ne, když jí daly sudičky do vínku takové schopnosti, o kterých si jiné myšky mohou nechat akorát tak zdát. Možná jste už slyšeli, že umí měnit tvar, váhu i citlivost senzoru. Více se dozvíte v samotném testu.

Článek

Po uvedení prvních obrázků chystané novinky G9 jsem se nestačil divit, kolik lidí ji už od pohledu odsuzovalo. Pravda, na fotografiích, a přiznávám že i ve skutečnosti, nepůsobí natolik majestátně jako starší G5 či MX620. Naštěstí vzhled je u herní myši to poslední, podle čeho si ji vybíráme.

Dary sudiček

U Logitechu se při výrobě myši někdo pořádně vyřádil. Pokud vám hned napoprvé nesedne do ruky, můžete si vyzkoušet druhý kabátek (originálně nazývaný GRIP). G9 nemá pevně stanovený tvar, namísto toho používá "kabátky" dvou velikostí a různých povrchů. Jeden širší s jemnou strukturou, druhý hubenější a drsnější na omak. Po internetu navíc kolují zvěsti, že by snad v budoucnu mohly být dostupné i další tvary.

Podobně jako u starší G5, i zde najdete možnost vyvážit myš podle svých představ. Jen umístění závažíček se poněkud změnilo. K dispozici jsou čtyři sedmigramové a stejný počet čtyřgramových závažíček. Do útrob G9 se však vejde jen polovina, tedy maximálně 28g.

Nově přináší myška hardwarovou regulaci rozlišení snímače. Přímo nad levým tlačítkem najdete přepínač změny citlivosti. K tomu se váže i možnost vytvářet různé profily, které nabízí jiné úrovně citlivosti a přenosové frekvence myši. Pět z nich můžete uložit přímo do vnitřní paměti, kde budou kdykoliv k dosažení i bez nainstalovaného programu SetPoint.

Ostatní vymoženosti

Specialista na periferie již nějakou dobu montuje do svých myší skrtolovací kolečka s dvojím režimem (krokovací/plynulý posuv). Chce to trošku zvyku, neboť při krokovacím režimu má kolečko trošku vůli, čímž působí jaksi lacině. Zato režim "hyperfast scroll" je silně návykový. Například u prolézání diskuzních fór či dlouhých seznamů je poznat jeho výhoda.

Skrolovátko nabízí nejen pohyb vertikální, můžete na něm listovat i horizontálně, případně jej využít jako třetí tlačítko. Na tom by nebylo nic nového, kdyby se nezvětšil odpor kolečka. Do stran nemám výhrad, avšak stisk směrem dolů je až příliš tuhý.

Design versus ergonomie

Otázce vzhledu nemůžu než věnovat vlastní kapitolu. G9 není na první, druhý, ale ani na desátý pohled příliš elegantní. Proč by ale u Logitechu vydali takovou příšerku? Důvod je prostý - funkčnost. Nelíbí se vám prohnutá tlačítka? Ale ony mají zcela ideálně krátkou dráhu stisku a kladou akorátní odpor.

Mohu proto zodpovědně prohlásit, že co nepobrala G9 na kráse, to přidala na ergonomii. Mluvím samozřejmě o kritériu "herní" ergonomie. Myš držíte pouze konečky prstů, případně se lehce dotýkáte dlaní. V přímém srovnání s MX5xx či G5 (předchůdci) vychází G9 jako mrštnější a pohotovější.

Mohli bychom tedy říct, že se povahově nová G9 blíží konkurenčním myším Razer. Tlačítka již nejsou tolik skloněná k podložce, stejně jako hřbet není tradičně nahrbený. A abych nezapomněl, jde o striktně pravorukou záležitost.

Praktické zkušenosti

Hned první okamžiky s G9 v ruce odhalily, že provozovat myš se snímačem nastaveným na 3200dpi je přinejmenším pitomost. Pro práci je ideální nastavení okolo 1000dpi dle osobních preferencí, na hry potom přibližně 1600 až 2000dpi. Ani v jednom z režimů nemá senzor problémy se snímáním byť lesklého povrchu.

Nedávno recenzovaný Razer DeathAdder se chlubil sníženou citlivostí při snímání z výšky. Abych s přiznal, nepocítil jsem u G9 žádný rozdíl. A to se o laserových snímačích říká, že právě výška snímání je jejich hlavní nevýhoda. Pokud myšku nadzvednete přibližně 2mm nad povrch, kurzor se přestane hýbat.

Strach jsem měl o boční tlačítka. Nejsou pevně zabudovaná v myši, namísto toho se usídlila ve výměnném kabátku. Světe div se, nijak jim to neuškodilo, možná naopak. Jsou situována těsně nad palcem, čímž jsou ihned k dosažení, ale rozhodně se omylem neumáčknete.

Jako nevýhodu můžete vidět umístění vyvažovacích závaží. Šuplíček s nimi je usazen zezadu pod výměnným pláštěm. Než si najdete ideální vyvážení, budete muset vždy sundat nástavec.

Hodnocení

Při ceně přibližně 2 300Kč musí mít myš opravdu co nabídnout. To se Logitechu u modelu G9 rozhodně povedlo, přestože několik ale se zachytilo i na tak exkluzivním zboží. Předně jde o hodně tuhé skrolovátko (směrem dolů) a potom nový tvar, který zcela jistě ne všichni přivítají s otevřenou náručí. Zkuste se však zavděčit každému - to je nemožné.

Z pohledu  hráče jde o neobyčejně nebezpečný ovladač s precizní přesností, bleskovou odezvou, perfektně zpracovanými tlačítky a výbornou ergonomií. Že by však zásadně překonávala Razer DeathAdder, to říct nemohu. Zkrátka nabízí za vyšší cenu o trošičku víc.

Z pohledu běžného uživatele jde o další kus předraženého plastu s nesmyslně vysokým rozlišením. Pokud nepovažujete svou myš za nástroj zkázy a prodloužení pravé ruky, měli byste se podobným existencím širokým obloukem vyhýbat.

Výrobek zapůjčila společnost Czech Computer s.r.o.

Technické parametry

  • Citlivost: 200 až 3200dpi
  • Typ snímače: laserový
  • Maximální zrychlení: 20g
  • Maximální rychlost: 1,65m/s
  • Paměť: 5 profilů
  • Konektor: USB 2.0
  • Datový přenos: 16bit / osa
  • Životnost tlačítek: 8mil kliknutí
  • Cena: cca 2 300Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Související články

Razer DeathAdder: Myš přinášející zkázu

DeathAdder je herní myš každým coulem. Už od pohledu je prostě jiná, a to i na měřítka elitního výrobce periferií Razeru, od kterého jsme byly doposud zvyklí...

Výběr článků

Načítám