Hlavní obsah

Jak proměnit počítač v nedobytnou pevnost

Novinky, mif

Minulý týden zažilo Česko masivní vlnu kybernetických útoků. I když jejich cílem nebylo odcizit uživatelská data ani jiné citlivé informace, je vhodné být na pokusy internetových pirátů o průnik do počítače připraven.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Lidé na pevných discích uchovávají stále více citlivých informací. Vedle osobních fotografií také kopie občanských a řidičských průkazů, nejrůznějších smluv a samozřejmě i hesla k on-line účtům, a to zpravidla i včetně internetového bankovnictví.

Když se kybernetický nájezdník k takovýmto citlivým datům dostane, je to pro něj jako objevit poklad, na černém trhu totiž všechna data prodá za nemalé sumy.

K průnikům využívá viry a trojské koně. Ty bylo možné ještě před pár lety rozeznat na první pohled, protože první škodlivé programy byly naprogramovány tak, aby mazaly data nebo dokonce zablokovaly celý operační systém. Moderní viry se ale snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro kybernetického útočníka.

Odhalit takové smetí pomáhají programy, z nichž každý se specializuje na něco jiného. Některé si dovedou poradit s trojskými koni či spywarem a další zase detekují takzvané keyloggery (program zaznamenávající stisk každé klávesy).

Programy jsou i zadarmo

Cena takovýchto aplikací se zpravidla pohybuje od 500 do několika tisíc korun. Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v něm mohli zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Výsledky testů bezplatných a placených aplikací se různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými. Ty navíc často nabízejí více funkcí.

Na PC by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. To samé platí také o firewallech i antispywarech.

Nejrozšířenější hrozby na síti

Vhodné je také pravidelně sledovat statistiky antivirových společností o nejrozšířenějších internetových hrozbách. Tak je možné poznat, na co si dávat pozor.

Například nejvíce počítačů dokázala v minulých měsících nakazit směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří prostřednictvím vyměnitelných médií, jako jsou USB flashky a externí pevné disky.

Foto: Eset

Nejrozšířenější celosvětové hrozby (leden 2013)

Pěknou neplechu dovede v počítači napáchat také Iframe. B, který se v lednu umístil na druhém místě. Tento nezvaný návštěvník přesměrovává internetové stránky na podvodné weby. S jejich pomocí se snaží podvodníci vylákat z uživatelů citlivé osobní údaje nebo propašovat do jejich PC další viry.

Na podvodných webech se zpravidla vyskytuje i třetí nejrozšířenější hrozba, ScrInject. B, která dokáže do počítače automaticky stahovat další viry.

Do první desítky nejrozšířenějších hrozeb se v lednu v celosvětových statistikách dostaly také viry Qhost, Sality, Conficker, Ramnit, Dorkbot, TrojanDownloader či Sirefef.

Eset Smart Security 6: najde ukradený notebook

Společnost Eset vydala v pořadí již šestou generaci balíku Smart Security, který v sobě ukrývá hned několik nástrojů pro boj s hackery a nezvanými návštěvníky. Vedle antivirového programu a firewallu obsahuje také rodičovskou kontrolu a Anti-Phishing modul, který chrání uživatele před pokusy o získání jejich citlivých informací.

Foto: Eset

Eset Smart Security 6

Zajímavá je funkce Anti-Theft, která pomáhá najít ukradený nebo ztracený notebook a umožňuje také monitorovat jeho aktivitu. Díky wifi signálu dokonce dokáže jeho přesnou pozici zobrazit na mapě. Chytřejší zloději bohužel v dnešní době dokážou vyzrát také na tuto technologii.

Ad-Aware Pro Security: jednoduchá obsluha

Odstranit většinu počítačové havěti stisknutím jednoho jediného tlačítka dokáže program Ad-Aware Pro Security. Ten si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koňmi, dialery, keyloggery i hijackery. Úspěšnost programu v odstraňování počítačového smetí je podle testů velice vysoká.

Foto: Lavasoft

Ad-Aware Pro Security

Hledání nezvaných návštěvníků je však velice důkladné, a tudíž i zdlouhavé, což může v některých situacích nepříjemně snižovat výkon počítačové sestavy. Nevhodné je tak jeho nasazení na pomalejších strojích, jako jsou malé a levné netbooky.

Advanced Anti Spy: odhalí neodhalitelné

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Advanced Anti Spy.

Foto: Anti Spy

Advanced Anti Spy

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Pokud jej necháte aktivní na pozadí, dokáže špionážní software blokovat při každém použití počítače. I přes jeho nesporné výhody jej výrobce nabízí ke stažení zdarma, bohuželvšak není k dispozici pro nejnovější Windows.

ZoneAlarm free: důkladná obrana proti hackerům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován v operačním systému Windows. Hlavním úkolem aplikace je bránit počítač proti hackerům. Program je velice jednoduchý a neustále běží na pozadí operačního systému.

Foto: ZoneAlarm

ZoneAlarm free

Jeho výhodou je, že uživatel si může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy, nebo vyhledat zdroj útoku.

Security Essentials: nenáročný, ale účinný

Security Essentials je bezplatný antivirový program od amerického softwarového giganta Microsoftu. Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače.

Foto: Microsoft

Microsoft Security Essentials

To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám