Hlavní obsah

Genius GPP-1000 – levný miniaturní projektor do kapsy

Novinky, Tomáš Hort

Společnost Genius uvedla na trh miniaturní projektor, který se dá bez problémů nazvat kapesním. Vzhledem k možnostem použití a hlavně velmi nízké ceně se jedná o zajímavý produkt, na který se podíváme blíže v dnešním testu.

Foto: Novinky

Genius GPP-1000

Článek

Genius GPP-1000 je projektor, jenž překvapí hlavně svou velikostí 116 x 60 x 26 milimetrů při hmotnosti 160 gramů. Jedná se o miniaturní přístroj v oblasti projektorů, který je až na šířku 2,6 centimetru rozměrově menší než například mobilní telefon HTC Desire HD a srovnatelný s iPhone 4. Miniaturizace ale velmi často něco stojí, jenže Genius GPP-1000 aktuálně vyjde na cenu okolo pěti tisíc korun, což je vzhledem ke konkurenci velmi málo. Je cena nižší na úkor kvality?

Napájení i přes čtyři AA baterie

Miniprojektor od Geniusu se ukrývá v klasickém červeno-bílém balení, stejně jako mnoho dalšího zboží této společnosti. V krabičce o tvaru vysokého kvádru najdeme ihned na vrchu malý projektor zasazený v pěně proti otřesům. V krabičce pod projektorem je mnoho příslušenství. Najdeme v něm napájecí adaptér s kabelem a redukcí na anglický typ zásuvek. Nechybí ani kompozitní a USB kabel s koncovkou miniUSB.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Příslušenství projektoru Genius GPP-1000

Dále najdeme malý dálkový ovladač, trojnožku na postavení projektoru, manuál, instalační CD a také koženkový pytlík na přenos zařízení. Součástí balení jsou také čtyři AA baterie, které mohou sloužit k napájení, pokud zrovna není v okolí zásuvka. Ty vydrží přibližně průměrně hodinu a půl, avšak záleží na typu a kapacitě baterií. Mohlo by se zdát, že půldruhé hodiny není mnoho, avšak musíme si uvědomit, že se jedná o spíše nouzové řešení použití.

Matné provedení projektoru svědčí

Genius GPP-1000 je ze světle černého matného plastu. Vzhledem k přenosnému určení produktu je matný povrch vhodnou volbou. Zařízení sice nevypadá nijak krásně a designově, avšak účelnost je dle mého názoru vhodnější. Na přední straně projektoru je otvor zobrazovací jednotky. Nad ním je kolečko, kterým si obraz ostříme. Po skoro celé přední části krytu jsou dírky pro chlazení v oblasti lampy a také pro dva základní 0,5 W reproduktory.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na zadním panelu najdeme konektory AV IN, audio jack a miniUSB.

Na vrchní straně uprostřed je ovládání projektoru. Na levém boku je zapínací tlačítko. Ve spodní části po odklopení krytu najdeme místo pro čtyři AA baterie, které v podstatě zaplňují většinu prostoru druhé poloviny zařízení. Na pravém boku u konce je konektor s označením DC in pro napájení ze sítě. Na zadní straně najdeme všechny dostupné konektory. Obrazový AV IN, sluchátkový jack a miniUSB na propojení s počítačem či telefonem.

Až čtyři možnosti přehrávání obrazu

V projektoru je zabudovaná LED osvětlovací jednotka, která má podle výrobce životnost až 12 tisíc hodin provozu (cca 1,4 roku). Konkurenční produkty mají životnost povětšinou vyšší až kolem 20 tisíc hodin. Jedná se však o hodnoty, kterých těžko reálně dosáhneme. Nativní rozlišení je 640 x 480 bodů, tedy formát 4:3. Specifikační svítivost je udána 12 ANSI lumenů. Obě poslední hodnoty jsou u podobných zařízení běžné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pro zapnutí projektoru stačí 5 vteřin podržet tlačítko na levém boku.

Projektor můžeme použít tak, že do interní paměti o velikosti 1GB nahrajeme video ve formátech AVI, MOV, XviD, 3GP nebo MP4 či fotky ve formátech JPG nebo BMP a přehráváme z vlastní paměti. Integrován je však i slot pro paměťovou SD kartu, nebo můžeme video či fotky pouštět rovnou z počítače či mobilu přes USB kabel. Poslední čtvrtou možností je připojení přes AV IN k přehrávači médií.

Obraz o úhlopříčce až 165 centimetrů

Kvalita obrazu je překvapivě dobrá. Naše testování proběhlo s obrazem o velikosti cca 90 x 70 centimetrů (okolo 115 cm úhlopříčka) na bílé zdi. Video či foto v tomto formátu pro nás bylo nečekaně dobré. Až tak jsme výrobku za cenu kolem pěti tisíc nedůvěřovali. Udávaný typický kontrast je 200:1, jehož rozsah se při pozorování odhadem potvrdil. Pro testovaný rozměr obrazu byl projektor od zdi vzdálen okolo dvou metrů. Fotky z testování najdete v galerii obrázků.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ukázka z promítání filmu v obrazovém poměru 16:9.

Výrobce uvádí maximální úhlopříčku pro zobrazení 165 centimetrů. A opravdu to jde. Při takto velkém obraze však již nejsou tak kvalitní detaily, jedná se vlastně o maximální hodnotu pro dobré zaostření. Můžeme říci, že ideální bude velikost okolo nejvíce testovaných 120 centimetrů. Při použití baterií je možno nastavit i menší svítivost, aby akumulátory vydržely déle.

Reproduktory na ozdobu

Není to nečekané a vlastně se to nedá brát ani jako nějaký zásadní nedostatek. Použité reproduktory 2 x 0,5 W jsou spíše na připodobnění zvuku, ne však na kvalitní poslech u filmu. To však výrobce věděl, a proto můžeme připojit přes jack audio výstup sluchátka nebo vlastní reproduktory. Nožičky na postavení jsou tři a dají se upravit, jak potřebujeme. K zařízení se zespodu přišroubují.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Porovnání velikosti projektoru s běžnými mobilními telefony.

Menu a nastavení po zapnutí projektoru je jednoduché a moc možností nemá. Vybereme buď interní paměť, anebo SD kartu. Při testování jsme se setkali s tím, že ani podporované formáty videa přístroj nenašel. Tato možnost je popsána i v manuálu a výrobce kvůli této možné nekompatibilitě mezi kodeky formátů dodává na CD software ArcSoft Media Converter. Přes něj je možné svá videa překonvertovat, čímž je zaručeno, že je bude umět projektor přehrát.

Technické parametry:
Optická jednotka3M barevná sekvenční jednotka
Rozlišení640 x 480 VGA
Poměr stran4:3
Zdroj světlaRGB LED
Jas10-12 ANSI lumenů
Sekvenční kontrast200:1 typický, minimálně 80:1
Ostřenímanuální
Zabudované stereo reproduktory2 x 0,5 W
Podporované obrazové formátyJPEG/BMP
Podporované videoAVI/MOV/XviD/3GP/MP4 (některé formáty vyžadují ArcSoft Media Converter)
VstupyAV IN: připojení k přehrávači medií pomocí TV-out kabelu; kompozitní AV, Mini USB, SD karta, zabudovaná 1 GB paměť
Napájení4x AA baterie / adaptér 5V / 2A DC

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili kapesní projektor Genius GPP-1000. Jedná se o projektor, jehož plošná velikost je totožná s běžnými chytrými mobilními telefony. Velikost a cena jsou jeho hlavní výhodou. Za pět tisíc korun je možné mít poměrně kvalitní obraz až do velikosti úhlopříčky 165 centimetrů. Vynikají hlavně možnosti přehrávání hned ze čtyř různých zdrojů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Kapesní projektor Genius GPP-1000

Horší vlastností jsou integrované reproduktory, které se použijí pouze v případě nouze. To však řeší možnost připojení externích reproduktorů či sluchátek. Možná je také nekompatibilita i s formáty, které jsou uvedeny jako podporované. To je řešeno konvertovacím softwarem přidaným na CD v balení. Celkově je však Genius GPP-1000 vzhledem k ceně velmi dobrý výrobek, který si své odvede a s malými rozměry se vejde i do kapsy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám