Hlavní obsah

Druhý dech pro staré PC a notebooky. Zrychlit jdou i zadarmo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý neměl takové štěstí, aby pod vánočním stromkem našel nový počítač či notebook. Několik let starý stroj ale může stále ještě odvést dobrou práci – v některých případech totiž stačí jej pořádně vyčistit a případně vybavit novými komponenty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dva či tři roky staré počítače mají zpravidla dostatečně výkonné procesory, které běžného uživatele při práci příliš nezdržují. Tou opravdovou brzdou je nedostatek operační paměti.

Do většiny nových počítačů se proto dnes montují moduly o velikosti alespoň 4 GB, starší ale mohou mít klidně i méně. Nový modul se dá přitom pořídit už za méně než tisíc korun.

Před koupí je nutné ověřit, jaký typ paměti je v notebooku nebo PC používán a zda je na základní desce volný slot po přidání dalšího modulu či zda bude nutné původní paměť nahradit.

Extrémně odolný disk ochrání data podle armádní normy

Hardware

Rychlé SSD jednotky

Práci zdržují také pevné disky. I tento problém je ale možné vyřešit pořízením takzvané SSD jednotky. Ta neobsahuje žádné pohyblivé součástky, díky čemuž je proti klasickým diskům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Vylepšovat jdou samozřejmě i ostatní komponenty počítače, rozdíl je však poznat většinou u specifických činností. Například rychlejší procesor ocení lidé, kteří rádi pracují s videem – stříhání a převody do jiných formátů trvají daleko kratší dobu. Grafickou kartu zase milovníci počítačových her, kteří si chtějí užít maximální detaily a rozlišení.

Zatímco vyměnit grafickou kartu ve stolním počítači není žádná věda, na procesor si zpravidla troufnou jen zkušenější uživatelé. Zatímco grafika se jen nacvakne, u procesoru je nutné již oddělat chladič a následně i správně nanést teplovodivou pastu.

U většiny notebooků procesor ani grafická karta snadno vyměnit nejde. Je to dáno omezeným chlazením uvnitř těla laptopu, které limituje i samotný výkon.

Jak se starat o notebooky ve velkých vedrech

Hardware

Jde to i zadarmo

Zrychlit počítač nemusí jen nové součástky, ale i šikovné programy. Pokud se systém pomaleji zapíná, spuštění nejrůznějších programů trvá o desítky sekund déle a přehrávání videa je sekané, mohou za to velmi často tzv. dočasné soubory. Ty totiž počítač sám nikdy nemaže.

Z operačního systému dokážou vymést takové smetí speciální programy. K dispozici jsou placené aplikace i ty zadarmo.

Zdarma nabízejí programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce. Takový software pak může sloužit k propagaci – objevují se v něm okna s reklamou.

Obchodníci často tvrdí, že zrychlit starší počítače je možné pouze koupí nových součástek. To ale není tak úplně pravda. Vyčištění od počítačového smetí má totiž blahodárné účinky na výkon i v případě několik let starých strojů. U nich navíc zrychlení bývá zpravidla ještě výraznější než v případě novějších modelů, protože za léta provozu se v nich zbytečných souborů nahromadilo daleko více.

Na výkonu celé sestavy se mohou výrazně podepsat také počítačové viry. Proto je vhodné věnovat řádnou pozornost i zabezpečení každého jednotlivého stroje, který v domácnosti máme.

Jak zabezpečit počítač, tablet i mobil

Testy

IObit Uninstaller: zatočí se zbytečnými programy

Dnešní počítače dovolují uložit stovky a stovky různých programů. Reálně ale uživatelé používají jen zlomek z nich. Problém paradoxně může nastat v případě, kdy se lidé snaží nepotřebné programy z PC odinstalovat. Často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač.

Foto: archív tvůrců

IObit Uninstaller

Vyzrát na tento problém dokáže šikovná aplikace IObit Uninstaller, která odstraní z disku všechna data, která se vážou k programu při mazání. Aby se uživatel v jednotlivých programech vyznal, dokáže je tato aplikace automaticky rozřadit do jednotlivých kategorií. Uživatel tak přesně vidí, jaký program zatěžuje start systému a jaký se například ukrývá ve webovém prohlížeči.

IObit Uninstaller je velmi schopný, přesto jej výrobce nabízí ke stažení zadarmo. Zaplatit si nechá až za pokročilejší verzi, která nabízí řadu pokročilejších funkcí. Za tu případní zájemci zaplatí 500 Kč. Práci nicméně dobře odvede i bezplatná varianta.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: odinstalování některých programů trvá poměrně dlouho
  • Kde stahovat: iobit.com

Kingston Now UV500: na rychlosti záleží

Prakticky každá prodávaná SSD jednotka je rychlejší než většina pevných disků. I mezi SSD jsou ale rozdíly v rychlosti. Kingston Now UV500 patří k těm nejlevnějším, a přitom nabízí zajímavé přenosové rychlosti.

Zatímco obyčejný pevný disk dokáže číst i zapisovat data rychlostí 110 MB/s, model UV500 čte data rychlostí 520 MB/s a zapisuje rychlostí 320 MB/s. Starší SSD mají klidně i o polovinu horší výsledky než kousek od Kingstonu, naopak dražší SSD mohou být ještě rychlejší – především v otázce zápisu.

Foto: archív výrobce

Kingston Now UV500

Rychlost SSD jde ve srovnání s klasickým HDD poznat už při spouštění Windows i jakýchkoliv programů, stejně jako při kopírování nejrůznějších dat. Práce s SSD je o poznání rychlejší, plynulejší a příjemnější než v případě klasického pevného disku.

Kingston Now UV500 se prodává buď jako samotná SSD jednotka, nebo jako kit se speciálním příslušenstvím pro montáž do počítačů a notebooků. V této variantě balení navíc obsahuje klonovací program pro snadný přenos dat ze starého disku na nový.

  • Klady: zrychlení PC či notebooku
  • Zápory: cena SSD ve srovnání s HDD
  • Cena: 1100 Kč (240 GB jen SSD); 1500 Kč (240 GB kit)

CCleaner: pryč s počítačovým smetím

Surfování na internetu, práce s textovými dokumenty, ale i prohlížení filmů a poslouchání hudby. Při všech těchto činnostech se na pevný disk ukládají pracovní soubory. A právě ty dokážou počítač neskutečně zpomalit.

Foto: archív tvůrců

CCleaner

Zatočit s těmito skrytými a nepoužívanými soubory dokáže například program CCleaner. Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu Windows získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku.

Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní. Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu – také to CCleaner dokáže.

  • Klady: zdarma, velice rychlý
  • Zápory: při nevhodném nastavení může CCleaner smazat i data, která nechcete
  • Kde stahovat: ccleaner.com

Auslogics Disk Defrag: zrychlí disk

Po několika měsících práce může být pevný disk daleko pomalejší než na začátku. To je dáno tím, že jednotlivé programy jsou podle volného místa na plotnách disku roztříštěny na fragmenty. Právě proto v sobě operační systém Windows ukrývá funkci defragmentace pevných disků. Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání.

Foto: mif, Novinky

Auslogics Disk Defrag

Pokud vám ale vestavěný nástroj v operačním systému amerického softwarového giganta nevyhovuje, například kvůli menším možnostem nastavení, je vhodné využít speciální aplikace. Jednou z nich je program Auslogics Disk Defrag. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

Sluší se zmínit, že defragmentovat potřebují čas od času klasické pevné disky, moderní SSD jednotky podobný „úklid“ nepotřebují. Je to dáno tím, že nemají žádné mechanické části, které by se při vyhledávání souborů namáhaly – u pevných disků je tomu ale přesně naopak.

  • Klady: přehlednost aplikace
  • Zápory: v automatickém režimu je úbytek výkonu poznat
  • Kde stahovat: auslogics.com

Nvidia GeForce GTX 1660 SUPER a GTX 1650 SUPER: levné grafiky pro hráče

Obě karty jsou následovníkem populárního modelu GTX 1060, stačit by přitom měly bez problémů na takové tituly, jako jsou Fortnite, PUBG či Apex Legends. Výkonu bude nicméně dostatek i pro celou řadu her.

Oproti GPU GTX 10. řady z předchozí generace nabídnou novinky až dvojnásobný výkon a až o 50 % více výkonu ve srovnání s původní 16. řadou GTX. Jádra GTX SUPER 16. řady využívají řadu moderních inovací nejnovější architektury Turing.

Foto: archív výrobce

Jedna z nabízených herních grafik s jádrem GeForce GTX 1650 SUPER.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 SUPER v podání společnosti MSI

Patří mezi ně souběžné operace s plovoucí desetinnou čárkou a operace s celými čísly, sjednocená architektura mezipaměti a nárůst výkonu díky využití technologie adaptivního stínování. Oba GPU používají rychlou GDDR6 paměť s propustností 14 Gbps, respektive 12 Gbps, boost frekvencí téměř 1,8 GHz a potenciálem pro snadné přetaktování.

GTX SUPER 16. řady jsou také určeny pro hráče, kteří rádi streamují na platformách jako Twitch a Mixer. Jsou vybaveny nejnovějším Turing Encoder (NVENC), který umožňuje přenosy s profesionální kvalitou obrazu při zachování maximálního výkonu hry. Díky podpoře pokročilých aplikací, jako je Open Broadcaster Software a XSplit, mohou uživatelé GeForce těžit z nových a vylepšených integrací NVENC, což proces streamování značně usnadňuje a zpřístupňuje.

Sluší se podotknout, že tyto karty nabízí v Česku celá řada výrobců. A jednotlivé modely se od sebe značně odlišují – některé modely jsou již z výroby přetaktované, jiné zase lákají na tišší chlazení. A za všechna vylepšení si pochopitelně výrobci nechají připlatit, v konečném důsledku se tak cenovka může vyšplhat u obou provedení klidně i o několik tisíc výše.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: pro hraní ve vyšším rozlišení se hodí pokročilejší modely
  • Cena: 6200 Kč(GTX 1660 SUPER); 4500 Kč (GTX 1650 SUPER)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám