Hlavní obsah

Digitální pero z Německa chce konkurovat tabletům

Novinky, Tomáš Hort

Digitální pero je zařízení, které vypadá jako běžné psací pero. Mimo psaní na papír však umí i snímat zapisovaný text a převádět ho do digitální podoby. Pero s názvem Pensolution má navíc aplikace, které umí více než jen převedení textu do formátu PDF. Zda má tato technologie budoucnost, na to se podíváme v dnešním testu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Digitální pero Pensolution

Článek

Digitální pero samo o sobě není až takovou novinkou. Technologie snímání textu při psaní je známá už dlouho. I na trhu v ČR už bylo několik produktů, které se zaměřovaly například na školní využití. Napsaný text se převede automaticky do digitální podoby a my pak můžeme bez skenování posílat dokumenty ostatním, či si přehrávat zvukový záznam. Samo o sobě zajímavé, ale s omezením využití jen pro málo činností.

Silnější propiska

Zařízení má tvar klasického pera. Vzhledem k nutnosti vybavení baterií, procesorem, pamětí či snímací kamerou je ale toto pero o něco širší, než je běžný standard pro psaní. Při samotném psaní nezažijete luxus, ale ten ani není potřeba. Tvar se od prostředku zeštíhluje. S větší rukou je psaní jednoduché, menší ruka pojme šířku také. Na porovnání velikosti se podívejte na obrázku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ukázka držení pera ve větší mužské ruce

Pero je celé černé, jen prostřední pruh je šedý. Ač je povrch lesklý, nedělají se na něm skoro otisky, což je dobře. Po sundání krytu (čepičky) objevíme vyměnitelnou psací náplň. Pod ní je otvor, který skrývá snímací kameru. Na šedém podkladu jsou tři zelené diody pod obrázky. Ty indikují zapnutí pera (sundáním čepičky), snímaní psaní a nabíjení či přenos dat. Na spodní straně je zlatá dotyková plocha pro nabíjení a přenos dat. Nandáním čepičky se pero vypne.

Aplikace dávají zařízení nový rozměr

Nově uvedené digitální pero Pensolution od společnosti Benefit IT pokračuje v samotné podstatě těchto zařízení, ale přidává i některé funkce navíc. Perem píšeme na speciální formulář. Text přitom minikamera zaznamenává do paměti, do které se vejde 80 až 100 stran. Po dopsání pero spojíme s počítačem USB kabelem či bezdrátově přes Bluetooth. Bezdrátové spojení je možné i s chytrým mobilním telefonem.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dokovací stanice pro pero na připojení přes USB k počítači. Pero se po kabelovém připojení ihned nabíjí.

Po připojení se přes nainstalovaný program odešlou automaticky informace z paměti na zpracování na server. Server data vyhodnotí a převede do formátu PDF a XML. Soubory pak automaticky pošle na vaši emailovou adresu. A právě výstup dat ve formátu .xml je důležitý. Umožňuje vyplněné informace převést a zapsat přímo do již používaných informačních systémů zákazníků.

Jak funguje záznam pera?

Záznam textu při psaní pořizuje kamera umístěná pod hrotem psací náplně. Záznam funguje pouze na speciálních formulářích, které mají bodový rastr. Podle něj kamera určuje pohyb při psaní a aktuální umístění na formuláři. Kamera snímá a zaznamenává data pouze když píšeme, na vnitřním konci náplně je totiž použit tlakový senzor.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ukázka webové aplikace na úpravu a zálohování dokumentů. Použit je typ formuláře Záznam z jednání.

Formulář pro psaní je výrobcem dodán v základní formě. Je však možné si domluvit návrh vlastní verze dle potřeby využití. Program na vzdáleném serveru dokáže rozpoznávat napsané znaky, které poté převádí do formátu XML. Podporován je v podstatě jakýkoli styl psaní. Pokud by program písmeno nerozeznal či rozeznal špatně, je možné to přes webovou aplikaci opravit a příště už se u stejného znaku chyba nestane.

Záznam přímo do Outlooku

Výhoda celého systému je tedy v možnostech aplikací, které jsou pro pero dělány. Aktuálně je možné na formulář do příslušných polí zapsat emailové adresy lidí, kterým chceme kopii práce poslat. Po synchronizaci s počítačem se pak tyto kopie automaticky odešlou na napsané emaily a záznam se zapíše do schůzky v Outlooku. Možností je v tomto směru hodně, a je jen na programátorech výrobce, co všechno vymyslí a nabídnou zákazníkům.

Ze všeho, co jsme o peru napsali, je už možná jasné, že jeho hlavní použití je především pro firmy. Dá se využít pro záznamy z jednání, kde díky rozpoznání textu není potřeba nic přepisovat a zadávat do systému. Dá se využít na vypisování stavebního deníku či servisních protokolů. Firemnímu segmentu tak odpovídá i cena. Digitální pero stojí okolo 14 tisíc korun, licenční roční poplatek 1440 korun. Připočítat musíme také individuální cenu za navržené formuláře.

Hodnocení a závěr 

V dnešním testu jsme si představili netradiční produkt v podobě digitálního pera Pensolution. Zaznamenává psaný text a převádí jej přes server do formátu PDF, avšak umí také rozeznat znaky psaného textu a převádět jej do formátu XML. Tím se velmi rozšiřuje použití, hlavně pro firemní zákazníky. Text se zapisuje na formuláře, které se dají upravit dle potřeb uživatele.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Digitální pero Pensolution

Díky stále vyvíjeným aplikacím se dá použití rozšířit o další navazující funkce, které server po synchronizaci udělá. Samotné pero je silnější, než běžná pera. Psaní s ním není luxus, ale použitelné je i pro menší ruce. Kvalita zpracování je dobrá, otázkou je pouze, co pero po případném pádu vydrží. Cena zařízení je vysoká a jasně tak odděluje zákazníky, které si chce získat - Pensolution je řešení zatím hlavně pro firmy.

Celkově se jedná o zajímavý produkt konkurující grafickým tabletům, který má potenciál najít své využití a hlavně se dále rozvíjet. Možnosti a nápady jsou a budou, a pokud výrobce dokáže splnit přání a potřeby zákazníků, není ani zmiňovaná cena neopodstatněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám