Hlavní obsah

Co umí moderní televizory

Novinky, mif

Televizory jsou rok od roku chytřejší. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jak nenaletět na triky obchodníků a na co si dát při výběru pozor.

Foto: Profimedia.cz

Stále častěji také nové televizory disponují internetovými konektory. Kromě brouzdání po webu dokáže pak TV nabídnout program, ale i třeba kuchařku.

Článek

Většina dnešních televizorů s cenou nad deset tisíc korun nabídne již velice slušnou obrazovou kvalitu.

U levnějších přístrojů je třeba dávat pozor především na pozorovací úhly, při pohledu svrchu nebo zespodu může být obraz deformován, což pak při sledování televize například z gauče představuje problém.

Většina aktuálně nabízených televizorů nabízí Full HD rozlišení (1920x1080 obrazových bodů). Na trh se ale pomalu začínají dostávat také modely se standardem Ultra HD, tedy 3840x2160 pixelů.

Ceny těchto přístrojů jsou však stále příliš vysoké, čehož si jsou vědomi i samotní obchodníci. Proto zákazníky lákají na pokročilé funkce. Téměř za samozřejmost lze v dnešní době používat například trojrozměrný obraz.

Rekordér i herní centrum

Řada přístrojů je vybavena také USB konektory pro připojení externích disků. Ty pak slouží pro přehrávání i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů.

Stále častěji také nové televizory disponují internetovými konektory. Kromě brouzdání po webu dokáže pak TV nabídnout program, ale i třeba kuchařku. Některé modely dokonce dovolují instalovat další aplikace, a to včetně her.

Obchody nabízejí aktuálně na 500 různých televizorů. Zorientovat se v nabídce a najít nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz.

Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného produktu, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů. Samozřejmě je možné hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj prodejně dostupný.

Samsung UE46F6400: elegantní vzhled hraje prim

Samsung UE46F6400 patří aktuálně k nejpopulárnějším televizorům na tuzemském trhu. Sází na poměrně tenký kovový rámeček, který doplňuje elegantní stříbrný podstavec. Přístroj má 117centimetrovou úhlopříčku (46 palců) a rozlišení Full HD (1920x1080 obrazových bodů).

Foto: archív výrobce

Samsung UE46F6400

Stejně jako většina televizorů, které jsou aktuálně k dostání, dokáže i Samsung UE46F6400 zobrazovat obraz v trojrozměrném režimu. Podporována je i konverze klasických videí do 3D. K internetu je možné televizor připojit klasickým síťovým kabelem nebo bezdrátově prostřednictvím standardu wi-fi.

Samozřejmostí je možnost instalace aplikací. K dispozici jsou nejrůznější hry, ale například i bezplatný komunikační program Skype. S ním je možné po připojení kamery pořádat videohovory podobně jako s klasickým počítačem.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: stojan TV je náchylný na omaky
  • Cena: 17 000 Kč

LG 55EA980V: hudba budoucnosti

Společnost LG byla prvním výrobcem, který na tuzemský trh uvedl televizor se zahnutým displejem. Model LG 55EA980V nabízí úhlopříčku téměř metr a půl (55 palců). Rozlišení by však s ohledem na cenovou hladinu mohlo být vyšší – místo Full HD totiž řada konkurentů nabízí v dnešní době už Ultra HD (3840x2160 obrazových bodů). To je ale daň za prohnutou obrazovku.

Foto: archív výrobce

LG 55EA980V

Kromě netradičního displeje zaujme televizor také svým vzhledem. Jeho profil je totiž nebývale tenký a místo klasického kovového stojanu bylo použito sklo. Díky tomu televizor působí, jako by plul ve vzduchu. Věrné zvukové podání slibuje dvojice reproduktorů s keramickou membránou.

Ve výbavě nechybí ani schopnost konverze filmů z 2D do 3D, možnost instalace aplikací, automatická redukce šumu pro co nejlepší obrazovou kvalitu, stupňování barevné škály Smart Color či tři USB porty pro připojení dalších zařízení.

  • Klady: design televizoru, obrazová kvalita
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 200 000 Kč

Philips 32PFL4508H: láká nízkou cenou

Aktuálně nejlevnějším trojrozměrným televizorem na trhu je Philips 32PFL4508H. Prodává se za méně než devět tisíc korun, přitom cena většiny konkurenčních přístrojů s trojrozměrným displejem startuje nad hranicí deseti tisíc.

Foto: archív výrobce

Philips 32PFL4508H

Tento model má úhlopříčku 32 palců (81 cm) a standardní Full HD rozlišení (1920x1080 pixelů). Vedle ceny zaujme televizor také velmi dobrými pozorovacími úhly. Obraz se totiž nedeformuje při pohledu prakticky z jakékoliv strany.

Na první pohled Philips 32PFL4508H zaujme také netradičním stojanem, který při čelním pohledu připomíná trojúhelník. Ochuzeni nejsou uživatelé ani o praktický USB konektor.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: rámeček TV je na dnešní dobu poměrně tlustý
  • Cena: 8700 Kč

Toshiba 40L7335DG: zlatá střední cesta

Televizor Toshiba 40L7335DG se snaží zákazníky nalákat na dobrý poměr cena/výkon. Jak již název napovídá, panel dosahuje úhlopříčky 40 palců (102 cm) a disponuje rozlišením 1920x1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Toshiba 40L7335DG

Ve výbavě tohoto modelu nechybí ani podpora trojrozměrného obrazu. Samozřejmostí je možnost konverze 2D do 3D. Ke sledování jsou přibaleny dvoje brýle. Nechybí ani možnost instalace aplikací, již předinstalovány jsou například programy pro přístup k webovým službám YouTube a Flicker.

Díky systému od Toshiby můžou být připojené USB disky použity podobně jako videorekordér k nahrávání vysílání.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: televizoru by více slušel wi-fi adaptér již v základu
  • Cena: 12 900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám