Hlavní obsah

Co umějí extrémně odolné mobily

Moderní telefony nelákají pouze oslnivým displejem a špičkovým výkonem. Na trhu je celá řada modelů, jež sázejí na úplně jiné přednosti. Například vysokou odolnost, díky níž dokážou bez újmy přežít i velmi nešetrné zacházení.

Foto: koláž Novinky.cz

Odolné smartphony zpravidla mají masivní pogumování všech hran a boků, aby se nijak nepoškodily ani při pádech z vyšší výšky.

Článek

Odolné smartphony lze rozdělit na dvě základní kategorie. Ta první je na první pohled k nerozeznání od obyčejných chytrých telefonů. Jejich konstrukce je ale daleko lépe utěsněna a všechny konektory jsou zpravidla opatřeny gumovými krytkami, aby do nich nemohla vniknout voda.

A právě to je největší přednost těchto přístrojů. Nemusíte se obávat, že se vám na stole převrhne sklenička a samotný přístroj a všechna data v něm budou nenávratně zničeny. Stejně tak takovým mobilům nevadí ani prašné prostředí.

Proti čemu všemu je chytrý telefon chráněn, se dozvíte zpravidla od samotného výrobce. Důležité je hlídat si především parametr stupně krytí, který přesně určuje, v jakých podmínkách může být mobil použit. Například hojně rozšířená certifikace IP67 chrání přístroj zcela před vniknutím prachu a zároveň může být také ponořen do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

Hodnocení podle armády

Druhou kategorii pak tvoří přístroje, u kterých je odolnost patrná na první pohled. Zpravidla mají masivní pogumování všech hran a boků, aby se nijak nepoškodily ani při pádech z vyšší výšky.

Pouze vzhled ale samozřejmě ještě není zárukou toho, že přístroj bude skutečně odolný a vydrží i velmi nešetrné zacházení. Kromě stupně krytí je tak u odolných smartphonů vhodné sledovat také armádní normy.

Ty nejlepší přístroje plní armádní normu odolnosti MILSTD 810G. Díky tomu by měly bez újmy přežít pády až z výšky 1,8 metru a provoz i v extrémních teplotách od –25 do 55 °C. Takové stroje v reálu skutečně vydrží i přejetí autem.

Vnitřní součástky odolných smartphonů jsou zpravidla stejné jako u obyčejných chytrých telefonů. Výjimkou tak nejsou čtyřjádrové nebo osmijádrové procesory a klidně i 2 GB operační paměti. Kvůli odolné konstrukci ale musíte počítat zpravidla s vyšší cenovkou.

Cat S50: Nevadí voda ani pády

Cat S50 nabídne 4,7palcový dotykový displej. Rozlišení panelu, jehož celou plochu chrání odolné sklo Gorilla glass 3, je 1280 x 720 obrazových bodů. Díky speciální konstrukci je telefon možné ovládat i mokrýma rukama.

Foto: archív výrobce

Cat S50

Smartphone splňuje certifikaci IP67 i armádní normu odolnosti MIL-STD 810G. To v praxi znamená, že telefonu nevadí prach, voda (do hloubky jednoho metru), špína ani pády z velkých výšek (až 1,8 m). Dokáže navíc pracovat i při extrémních výkyvech teplot, od –25 do 55 °C.

Novinka je poháněna čtyřjádrovým procesorem s frekvencí 1,2 GHZ, který je doplněn o 2 GB operační paměti. Úložný prostor nabídne velikost 8 GB a je možné jej dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD. Vše pracuje pod operačním systémem Android 4.4 KitKat.

  • Klady: vysoká odolnost i proti pádům
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 12 300 Kč

Sony M4 Aqua: Láká přívětivou cenou

U vodotěsných chytrých telefonů, obzvláště z nabídky společnosti Sony, jsme se běžně setkávali s cenovkami přesahujícími hranici 15 tisíc korun. Xperia M4 Aqua, která splňuje certifikaci IP68, má však atraktivnější cenovku – 299 eur, tedy zhruba osm tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Xperia M4 Aqua

Příjemnější cena se samozřejmě promítla do hardwarové výbavy tohoto stroje. Ten nepatří k high-endu, ale svým výkonem rozhodně ostudu také neudělá. V útrobách novinky se skrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 s frekvencí 1,5 GHz, grafický čip Adreno 405 a 2 GB operační paměti. Displej má úhlopříčku pět palců a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

Pro uložení dat pak slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSDHC. Novinka pracuje s operačním systémem Android 5.0 Lollipop.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: zatím se v Česku neprodává
  • Cena: 8000 Kč

RugGear RG-700: Sází na neokoukaný vzhled

Smartphone společnosti RugGear má ještě větší obrazovku než model Cat S50. 5,3palcový displej však nabízí nižší rozlišení než konkurenční Cat S50, konkrétně 960 x 540 bodů.

Foto: archív výrobce

RugGear RG-700

Nižší je také výkon tohoto chytrého telefonu. Dvoujádrový procesor si musí vystačit pouze s taktem 1 GHz a 1 GB operační paměti. Vše běží pod operačním systémem Android.

Jak je tedy možné, že je cena vyšší? Model RG-700 totiž splňuje přísnější certifikaci IP68. Hlavní rozdíl je v tom, že může být ponořen do dvakrát větší hloubky, tedy až do dvou metrů po dobu 30 minut. Pracovat pak zvládne při teplotách od –20 do 60 °C.

RugGear RG-700 zaujme na první pohled neokoukaným vzhledem. Výrobce jej vyvedl v odstínech žluté a černé barvy.

  • Klady: neokoukaný vzhled
  • Zápory: nízké rozlišení displeje
  • Cena: 14 000 Kč

Samsung Galaxy S5: Novější neznamená vždy lepší

Společnost Samsung začala letos prodávat novou vlajkovou loď Galaxy S6, předchůdce s pořadovým číslem pět si ale na trhu stálé místo najde. Na rozdíl od novinky totiž nabízí zvýšenou odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5 Plus je od původní pětky k nerozeznání.

Poměr cena/výkon je tak jistě velmi zajímavý, přestože je model Galaxy S5 na trhu již rok, stále totiž patří výkonnostně mezi špičku, i když samozřejmě s novou šestkou se měřit nemůže. Základem je čtyřjádrový procesor, který pracuje při taktu 2,5 GHz. K dispozici jsou dále 2 GB operační paměti.

Dotykový displej u modelu Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p. Nechybí ani 16megapixelový fotoaparát, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K.

  • Klady: slušný výkon
  • Zápory: na trhu je již novější model
  • Cena: 9800 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám