Hlavní obsah

Čínští výrobci chtějí ovládnout mobilní trh

Novinky, mif

Popularita mobilů z Číny neustále roste. Zatímco tradičním značkám prodeje klesají, u výrobců z nejlidnatější země je tomu přesně naopak.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Max

Článek

Aktuálně čínské podniky opanovávají tři z pěti pozic nejpopulárnějších mobilních výrobců. I když první dvě místa stále drží zavedené značky, rostoucí popularita čínské konkurence je patrná na první pohled.

Samsung byl sice v prvním čtvrtletí letošního roku podle analytické společnosti IDC absolutní jedničkou s podílem 24,5 %, přesto si ale tento jihokorejský podnik pohoršil, o rok dříve se chlubil podílem 24,6 %.

Prodeje chytrých telefonů nedělají radost patrně ani vedení společnosti Apple. Zatímco loni ovládaly iPhony 18,3 % trhu, za první tři měsíce roku to bylo už jen 15,3 %.

Popularita roste

Z žebříčku nejpopulárnějších výrobců smartphonů se tak mohou těšit snad jen čínské společnosti. Například světovou trojkou byl v prvním čtvrtletí čínský Huawei. Ten si polepšil z 5,2 % na 8,2 %. Čtvrtá a pátá příčka patřily společnostem Oppo a Vivo a díky podílům 5,5 % a 4,3 %.

Řada tradičních značek – např. Sony, HTC či LG – se do žebříčku nedostala vůbec.

Smartphony z čínské produkce se stále častěji objevují také v nabídce tuzemských obchodů. Při výběru si je ale nutné dávat velký pozor. Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu.

Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Pomoci při výběru může například nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Xiaomi Mi Max: sázka na velký displej

Chytrý telefon Mi Max si odbyl premiéru teprve minulý měsíc. Jak už samotný název napovídá, jeho patrně největším lákadlem bude velký displej. Ten má úhlopříčku 6,44 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Právě kvůli použití takto velkého dotykového panelu narostly rozměry na 173,1 x 88,3 x 7,5 mm.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Max

Výkon udává osmijádrový procesor Snapdragon 652, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,4 GHz. Novinka se dále pochlubí 4 GB operační paměti a 128GB úložným prostorem. Nechybí ani slot na paměťové karty.

V prodeji se nicméně objeví ještě osekaná verze, která nebude sice tak výkonná, ale zároveň bude levnější. Ta poběží na čipu Snapdragon 650 a bude mít 3 GB operační paměti. V ostatních parametrech by se odlehčená verze nijak lišit neměla.

Obě provedení tak mají systém Android a disponují 12megapixelovým a 5megapixelovým fotoaparátem, čtečkou otisků prstů a podporují rychlý mobilní internet LTE.

  • Klady: velký displej je dobře čitelný
  • Zápory: kvůli velkému displeji je zařízení poměrně velké
  • Cena: 6500 Kč (základní verze); 10 000 Kč (vrcholný model)

Zopo ZP330: láká nízkou cenou

Na tuzemském trhu se snaží několik posledních měsíců uspět také společnost Zopo, která nabízí aktuálně v obchodech více než deset různých modelů. Tím nejlevnějším je chytrý ZP330, který je možné pořídit už za méně než dva tisíce korun.

Foto: archív výrobce

Zopo ZP330

Kromě atraktivní cenovky může tento konkrétní přístroj zaujmout ještě kompaktními rozměry – 133 x 65,7 x 8,5 mm. Ty jsou dány použitím 4,5palcového displeje. Dotykový panel mimochodem staví na technologii IPS, díky čemuž nabízí věrnější barevné podání. Hardwarová výbava modelu Zopo ZP330 je nicméně slabší, přístroj jednoznačně cílí na méně náročné uživatele.

Jeho srdcem je čtyřjádrový procesor Cortex-A53, který má k dispozici grafické jádro ARM Mali-T720 a 1 GB operační paměti. Například na hraní moderních her se tedy tento přístroj nehodí. Podobně jako prakticky u všech čínských smartphonů pracuje i model Zopo ZP330 pod operačním systémem Android.

  • Klady: atraktivní cena
  • Zápory: nízký výkon novinky
  • Cena: 1900 Kč

Huawei P9 Lite: osekaná vlajková loď

Společnost Huawei láká posledních pár týdnů na svou vlajkovou loď – chytrý telefon s označením P9. První prodejci začali za cenu v tuzemských obchodech tuto novinku nabízet také v osekané verzi. Model Huawei P9 Lite má sice horší výbavu, ale nabízí se zase za cenu o polovinu nižší. To se promítlo také do výbavy.

Foto: archív výrobce

Huawei P9 Lite

Místo špičkového čipsetu Kirin 955 je zde pomalejší procesor Kirin 650. I jeho výkon by měl ale většině uživatelů dostačovat. Jde o osmijádrový čip, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,7 GHz a další čtyři na 2,0 GHz. U chytrého telefonu P9 Lite se také šetřilo na kapacitě operační paměti. Místo 3 GB nebo 4 GB tak v odlehčené verzi nalezneme pouze 2 GB.

Úložný prostor má kapacitu 16 GB a je možné jej dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej zůstal stejný jako u vlajkové lodi. Jde o 5,2palcový dotykový panel, který nabízí rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: nemá duální fotoaparát, na rozdíl od vrcholné verze
  • Cena: 7500 Kč

Coolpad Porto: líbivý vzhled

Společnost Coolpad není na tuzemském trhu příliš známá, působí tu teprve od loňského roku. Tento čínský výrobce si ale vydobyl jisté renomé v domovské Číně, kde patří mezi deset nejúspěšnějších firem.

Foto: archív výrobce

Coolpad Porto

Model Porto láká především na líbivý vzhled. Kombinace bílé a stříbrné testovanému kousku jednoznačně sluší. Všechny komponenty se navíc podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou 7,9 mm, novinka je tak velmi tenká. Pochválit si novinka zaslouží také za svůj 4,7palcový displej. Ten totiž dokáže zobrazit barvy velmi věrně a obraz se nijak nedeformuje ani při pohledu z jakékoliv strany.

Dále je Coolpad Porto vybaven čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410 a 1 GB operační paměti. Výkon tedy není nijak oslnivý, ale s ohledem na pořizovací cenu je víceméně odpovídající. V prodeji je nicméně už novější verze nazývaná Porto S. Ta nabízí displej s vyšším rozlišením a hlavně podporu pásem vysokorychlostního LTE internetu, která jsou používána v Česku.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: průměrný výkon
  • Cena: 3000 Kč

Lenovo P70: dlouhá výdrž především

Společnost Lenovo vrhá na trh jeden telefon za druhým. Model P70 je sice na trhu již nějaký ten pátek, ale stejně si zaslouží pozornost. Nabízí totiž až snovou výdrž baterie.

Foto: archív výrobce

Lenovo P70

Zatímco většina konkurentů se bez elektrické zásuvky obejde maximálně tak dva dny, přístroj od Lenova při stejném zatížení klidně i čtyři. Pokud jej používáte střídměji, není problém výdrž prodloužit klidně na celý týden. A to je něco, o čem si chytré telefony konkurenčních výrobců s velkými dotykovými displeji mohou nechat tak maximálně zdát.

Pracovní tempo u modelu P70 udává osmijádrový procesor Mediatek 6752 při frekvenci 1,7 GHz. Tento čip má k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor, jenž je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Rozměry zařízení jsou víceméně dány použitým dotykovým displejem, který má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie
  • Zápory: kvůli velké baterii se telefon nabíjí do plného stavu pomaleji
  • Cena: 4600 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám