Hlavní obsah

Chytrý telefon Nokia 7.1 v testu: Důstojný návrat

Novinky, mif

Značka Nokia se v posledních měsících opět zapisuje do podvědomí uživatelů. Podnik, který svého času udával trendy v mobilních technologiích, uvádí na pulty obchodů jeden nový model za druhým. Před letošními Vánocemi se výrobce snaží zaujmout chytrým telefonem Nokia 7.1.

Foto: mif, Novinky

Nokia 7.1

Článek

Ještě před pár lety se mohlo zdát, že značka Nokia nadobro zmizí z mobilního světa. Loni však společnost HMD Global, která přístroje této značky vyrábí, jasně ukázala, že má světu ještě co nabídnout. A nyní se s novými přístroji snaží vrátit opět na vrchol.

Nokia 7.1 je typickým zástupcem střední třídy. Tomu odpovídá nabízená výbava i cenovka telefonu. Nicméně novinka má několik prvků, které jsou přece jen typičtější až pro dražší přístroje.

Patrné je to už při prvním pohledu na telefon, nebo tedy ještě přesněji jeho konstrukci. Ta je totiž kombinací kovu a skla. Skleněná plocha se táhne napříč celou přední i zadní stranou, pouze rámeček kolem dokola je kovový.

Foto: mif, Novinky

Bočnice telefonu.

Foto: mif, Novinky

Detailní pohled na ovládací tlačítka.

Velký HDR displej

Design rozhodně patří k přednostem tohoto kousku. Výrobce totiž vsadil na útlý pas a zaoblené rohy a mírně také bočnice. Sedm-jednička se nabízí v tmavě modré barvě.

Dotyková obrazovka zabírá podstatnou část čelní strany, pouze ve spodní části je o něco větší černý pruh a v horní pak pro moderní telefony typický ostrůvek. V něm se ukrývá čelní fotoaparát, reproduktor a další senzory.

Výrobce se chlubí u 5,84palcové plochy s rozlišením 2280 x 1080 bodů a poměrem stran 19 : 9 především technologií PureDisplay. Díky ní by se mělo samotné zobrazení přizpůsobit prostředí, ve kterém se zrovna nacházíte – ať už jste uvnitř, nebo venku.

Technologie HDR pak zajišťuje vyšší kontrast, věrohodnější barvy a ostřejší detaily, což přijde vhod především při sledování filmů.

Foto: mif, Novinky

Displej smartphonu v akci.

Fotoaparáty ostudu neudělají

Velká pozornost byla věnována také fotoaparátům. Přední osmimegapixelový fotoaparát totiž doplňují hned dva objektivy na zadní straně přístroje. Hlavní snímač má rozlišení 12 Mpx a je napojen na černobílý pětimegapixelový senzor, který se stará o věrnější zachycení detailů. K dispozici je také duální blesk.

Vyzdvihnout si zaslouží také technologie založená na umělé inteligenci, která dodá pomocí 3D obličejů, masek a filtrů výsledným momentkám umělecký nádech. Samozřejmostí je také režim Pro, který obsahuje ruční nastavení ISO, vyvážení bílé barvy, clony (softwarově) a rychlosti závěrky.

Kvalitu snímků můžete posoudit sami díky ukázkovým momentkám, které jsme s přístrojem pořídili. Další jsou v úvodu článku v galerii.

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek z testovaného telefonu.

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek z testovaného telefonu.

Foto: mif, Novinky

Ukázkový snímek z testovaného telefonu.

Optimálně byl nataven také výkon testovaného kousku. Srdcem telefonu je procesor Snapdragon 636, kterému sekunduje grafický čip Adreno 509. Jde o osmijádrový čip, u kterého tepe polovina jader na frekvenci 1,8 GHz a druhá polovina na 1,6 GHz. Jádra jsou tedy tradičně rozdělena na dvě skupiny po čtyřech.

Do vínku dostal stroj také 4 GB operační paměti a 64GB úložiště, samozřejmostí je také slot na paměťové karty. V prodeji je nicméně také levnější varianta, která má však pouze 3 GB operační paměti a 32GB úložiště. Vzhledem k tomu, že rozdíl v ceně je pouze 500 Kč, rozhodně se vyplatí sáhnout po vyšším modelu se 4 GB operační paměti.

Foto: mif, Novinky

Vrchní strana smartphonu.

Foto: mif, Novinky

Napájecí konektor a reproduktor na spodní straně.

Svižný systém, rychlé aktualizace

Odezva systému je bleskurychlá, což je zásluha především čistého Androidu One. Operační systém zkrátka nebyl dovybaven zbytečnými grafickými nadstavbami, které by jej zdržovaly. Pracovní tempo je tak v praxi o něco svižnější, než bývá u střední třídy zvykem.

Poznat je to především při spuštění více aplikací najednou, kdy platforma Android reaguje na uživatelské příkazy daleko ochotněji. Benchmarková utilita AnTuTu udělila Nokii 7.1 skóre 115 216 bodů.

V otázce operačního systému si výrobce zaslouží pochvalu také díky systému aktualizací. Jak jsme si mohli v praxi vyzkoušet už u několika dalších modelových řad, updaty jsou uživateli nabízeny prakticky okamžitě po oficiálním vydání Googlu. Díky pravidelným aktualizacím se tak zvyšuje bezpečnost samotného zařízení.

Foto: mif, Novinky

Nokia 7.1

Foto: mif, Novinky

Hlavní duální fotoaparát.

Hlasitý reproduktor je umístěn na spodní straně telefonu. Kvalita reprodukce se nicméně drží na poměrně slušné úrovni, obzvláště s přihlédnutím k ceně. Příjemným překvapením je i více než dostatečná intenzita maximální hlasitosti.

Zapomenout nesmíme ani na výdrž baterie. V praxi jsme při běžném používání museli vyhledat nabíječku až druhý den v poledne. Jeden celý pracovní den tak přístroj zvládne bez elektrické zásuvky zcela určitě, a ještě mu pár procent akumulátoru zbyde k dobru. Pokud ale začnete ždímat výkon telefonu na maximum, není problém přístroj vybít už po několika hodinách.

Závěrečné hodnocení

Nokia 7.1 je důstojným zástupcem střední třídy. Jde tedy o rozumný kompromis mezi cenou a nabízenou výbavou. Cena byla stanovena na 8490 Kč. V dané kategorii je však již pořádně přeplněno, a i celá řada konkurentů nabízí zajímavé alternativy. Navzdory veškerým přednostem to tak nebude mít tato novinka na pultech obchodů vůbec jednoduché.

Foto: archív výrobce

Nokia 7.1

Foto: archív výrobce

Nokia 7.1

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Parametry chytrého telefonu Nokia 7.1

Displej: 5.84" IPS displej, rozlišení 2280 x 1080 bodů, poměr stran 19:9

Procesor: 8jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 636

Operační paměť: 4 GB

Úložiště: 64 GB, slot na paměťové karty

Fotoaparáty: zadní duální fotoaparát 12 Mpx (ZEISS f/1.8) + 5 Mpx a přední 8 MPx (f/2.0)

Konektivita: USB Type-C, Bluetooth, NFC, WiFi ac, GPS/Glonass

Baterie: 3060 mAh

Operační systém: Android One

Rozměry: 149,7 x 71,18 x 7,99 mm

Hmotnost: 160 g

Cena: 8490 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám