Hlavní obsah

Chytré vychytávky pro dům i zahradu

V dnešní době už nejsou chytré pouze telefony. Tímto přídavným jménem bývají označovány také žárovky, termostaty a řada dalších zařízení. Poradíme, jak takovou chytrou domácnost snadno postavit a na co si dát pozor.

Foto: archív výrobce

Sonos Beam 2

Článek

Kamery, dětské chůvičky, senzory kouře, termostaty nebo klidně i žárovky. Všechna tato zařízení najdou uplatnění v chytré domácnosti. Jak je z řádků výše patrné, jde zpravidla o přístroje, které umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku.

Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu přes internet. A to klidně i z druhého konce planety. Při spěchu do práce se tak už například nemusíte obávat, zda jste nezapomněli vytáhnout žehličku ze zásuvky, s chytrou zásuvkou to jednoduše uděláte prostřednictvím dotykového displeje svého chytrého telefonu.

Důraz na bezpečnost

Podle loňského průzkumu společností Seznam.cz a Eset je pro Čechy při výběru nejdůležitější atraktivita funkcí (55 %), vybírají ale také podle ceny (53 %) a pověsti výrobce (47 %). „Bezpečnost zařízení a dostupnost aktualizací předem zvažuje jen pětina zákazníků. Třetina považuje používání chytrých zařízení za pohodlnější a necelá pětina si je koupila, aby šetřila náklady,“ prohlásil Darek Pikálek, analytik společnosti Seznam.

Průzkum ukázal, že tři čtvrtiny uživatelů považují své chytré zařízení za bezpečné. Přitom 60 % lidí neví jistě, jaká data konkrétní zařízení shromažďuje, a dokonce 75 % neví, jak se s jejich daty nakládá.

Nezabezpečená domácí zařízení jsou snadno zneužitelná, varoval odborník

Hardware

Jen čtvrtina uživatelů se domnívá, že zařízení nelze nijak zneužít. „Většina uživatelů si je vědoma, že zařízení lze nějak napadnout. Například polovina si myslí, že data z těchto spotřebičů lze prodat. Jako další možné incidenty uváděli respondenti sledování domácnosti, zapojení do botnetu nebo rozesílání spamu,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

„Se všemi případy už jsme se v minulosti setkali. Ačkoli to mnoha uživatelům zní jako sci-fi – vaše lednice opravdu může těžit bitcoiny nebo rozesílat spam. Není pravda, že by jakékoli údaje o vaší domácnosti byly bezcenné. Proto vždy apeluji na uživatele, aby bezpečnostní aspekt při nákupu zařízení nepodcenili,“ doplnil Dvořák.

Při výběru tedy není vhodné koukat pouze na co nejnižší cenu, ale je třeba zabývat se také tím, jak jednotliví výrobci přistupují k bezpečnosti.

Instalace není složitá

S instalací většiny podobných zařízení si navíc poradí i méně zkušení uživatelé. Výrobci totiž k jednotlivým přístrojům dodávají detailní návody, a v některých případech dokonce i všechno potřebné nářadí.

Stejně intuitivní je i nastavení konkrétních úkonů. Vše totiž probíhá v aplikacích, které mají podobné grafické rozhraní jako moderní operační systémy. Nastavení je tak zpravidla otázkou několika kliků.

Některé prvky chytré domácnosti jsou samozřejmě na instalaci složitější, například automatické otevírání vrat. U nich je vhodné přenechat montáž odborníkům.

Vyměnit termostat nebo detektor kouře a zaplavení zvládne i amatér.

Sonos Beam 2: poslechne na slovo

Doby, kdy si lidé domů pořizovali hned několik reproduktorů, aby si navodili podobnou atmosféru jako v kině, jsou patrně již dávno pryč. Chytré soundbary totiž dokážou zprostředkovat prostorový vjem také. Zvládne to i Sonos Beam, který je k mání již ve druhé generaci.

Jeden středový-výškový reproduktor u něj vytváří jasnou vysokofrekvenční odezvu, čtyři eliptické středobasové reproduktory pak zajišťují věrnou reprodukci středních frekvencí a maximalizují výstup nízkých frekvencí. Nízké frekvence vylepšují i tři pasivní zářiče. 3D efekt, který dovede dvojka vytvořit, působí velmi věrným dojmem.

Foto: archív výrobce

Sonos Beam 2

Však se také výrobce netají tím, že na ladění soundbaru se podíleli také oscaroví zvukaři. Naladění na filmy je ale při sledování jednotlivých snímků patrné, dialogy herců jsou totiž bezchybně srozumitelné. A je úplně jedno, jestli protagonisti šeptají, nebo křičí – stará se o to funkce Speech Enhancement.

Beam 2 není společníkem pouze pro televizory. Přes bezdrátové připojení můžete také z vašeho telefonu streamovat hudbu, rádio, podcasty či audioknihy. Beam 2 nabízí možnost připojení přes wi-fi, HDMI a ethernet.

Praktické je, že soundbar můžete ovládat nejen pomocí dálkového ovládání, ale také prostřednictvím obslužné aplikace v chytrém telefonu. Nechybí ani podpora pro Apple AirPlay či pro hlasové asistenty Amazon Alexa nebo Google Assistant. Ovládat Beam 2 tak můžete i doslova bez použití rukou.

  • Klady: nahradí i domácí kino
  • Zápory: Surround set nabídne ještě věrnější prostorový vjem, je ale citelně dražší
  • Cena: 12 390 Kč

Fitbit Aria Air: na hubnutí chytře

Chytrá může být v dnešní době už i osobní váha, jak dokládá model Fitbit Aria Air. Ta se na rozdíl od těch obyčejných dá připojit k chytrému telefonu. Podporovány jsou platformy iOS i Android.

Chytrá váha Fitbit Aria Air nemá ambice nahradit funkce fitness náramků nebo chytrých hodinek – naopak, spolupracuje s nimi. Díky tomu, že uživatel bude používat obě zařízení, získá daleko lepší přehled o svých výkonech a dosažených cílech.

Foto: archív výrobce

Fitbit Aria Air

Přístroj ukáže nejen váhu, ale i index tělesné hmotnosti (BMI), tělesný tuk a svalovou hmotu uživatele. Všechny tyto informace se hodí při udržování váhy nebo při shazování přebytečných kil se zachováním současné svalové hmoty. Chytrý náramek je zase s uživatelem 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a monitoruje jeho běžné denní aktivity.

Všechna získaná data se z obou zařízení následně nahrávají do chytrého telefonu, konkrétně do aplikace Fitbit. Aplikace vytváří přehled dosažených cílů a zároveň se snaží uživatele motivovat k lepším výsledkům. Všechna data je samozřejmě možné snadno sdílet na sociálních sítích.

Fitbit Aria 2 rozpozná až osm uživatelů a zároveň udržuje jejich statistiky soukromé. Co to znamená? Vaše osobní váha bude zobrazena jen pro vás, nikdo jiný ji neuvidí.

  • Klady: přesný přehled o řadě důležitých údajů
  • Zápory: pro plnou kontrolu je vhodné pořídit také chytrý náramek
  • Cena: 1900 Kč

EVE Aqua: postará se o rostliny

Nejrůznější technické vychytávky nemusí usnadňovat život lidem pouze uvnitř, dobře poslouží také na zahradách. To je i případ inteligentního regulátoru vody Eve Aqua.

Hlavní ambicí této novinky je ušetřit svým majitelům čas, námahu a finance. Navzdory kompaktním rozměrům toho umí Eve Aqua poměrně hodně. Dokáže automaticky uzavřít nebo otevřít kohoutek v předem nastaveném čase a tím automaticky zajistit zalévání zahrady, i když jste na dovolené.

Foto: archív výrobce

EVE Aqua

Nikdy se už navíc nestane, že zapomenete a necháte vodu puštěnou příliš dlouho, a zbytečně se tak připravíte o peníze. Obslužná aplikace v chytrém telefonu navíc poskytuje přesné informace o tom, kolik vody jste na zalévání spotřebovali, své finance tedy máte pod kontrolou.

Díky inteligentnímu regulátoru vody navíc nehrozí nenadálé investice, které zpravidla lidé musí řešit v souvislosti s rezavým trávníkem a uschlými květinami, když zapomenou zalévat. Eve Aqua se o vše postará automaticky.

Pravděpodobně tou největší předností je u novinky ale snadná instalace. Proměnit obyčejný kohoutek na chytrý totiž zvládnou bez nadsázky i naprostí techničtí analfabeti. Malou krabičku totiž stačí pouze našroubovat na stávající kohoutek a připojit hadici.

  • Klady: určeno pro venkovní použití
  • Zápory: určeno výhradně pro zařízení od Applu
  • Cena: 2700 Kč

Danalock V3: sám odemkne i zamkne

Klíče slouží lidem od nepaměti, v dnešní době se ale dají už poměrně snadno nahradit chytrým telefonem. Přesně s ním totiž komunikuje chytrý zámek Danalock V3, který se chlubí nejvyšším stupněm zabezpečení AES 256 a je kompatibilní s platformou Bluetooth Smart. Připojit jej lze tedy k chytrým telefonům a dalším mobilním zařízením, která tuto technologii podporují.

Zařízení je tak chytré, že dokáže domov automaticky odemknout, když přicházíte – detekuje mobilní zařízení v dosahu. A opět zase zamkne, když se od dveří vzdálíte. Kromě zmiňovaného automatického režimu je možné odemykat zámek pouze pomocí mobilní aplikace, stačí stisknout příslušné tlačítko. Obávat se nemusíte ani toho, když najednou dojdou baterie. Vložku totiž z vnitřní strany snadno odemknete pomocí otočného knoflíku, z vnější pak s využitím klíče.

Foto: archív výrobce

Danalock V3

Praktické je toto řešení i ve chvíli, kdy například čekáte návštěvu, ale máte zpoždění. Nemusíte ji nechat totiž stát přede dveřmi. Dočasný nebo trvalý přístupový klíč totiž můžete snadno odeslat prostřednictvím SMS zprávy či e-mailu. Vybraným osobám je pak ihned umožněn přístup do vašeho domova.

K chytrému zámku je nicméně nutné dokoupit ještě speciální vložku do dveří. A ta vyjde na zhruba 1700 Kč. Dohromady tedy celý set stojí 5600 Kč, což rozhodně není málo.

  • Klady: uživatel může chodit jen s mobilem, bez klíčů
  • Zápory: varianta pro iPhony je ještě o 1000 Kč dražší
  • Cena: 3900 Kč (samotný bluetooth zámek); 1700 Kč (kompatibilní vložka do dveří)

TP-Link Tapo L530E: všechny barvy světa

Chytrá žárovka TP-Link Tapo L530E vypadá na první pohled jako nějaký obyčejný model. Ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikované zařízení, které se dokáže připojit k domácí wi-fi síti. Poté je možné žárovku ovládat pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety. Přívodního elektrického kabelu se tak nemusíte ani dotknout, vše obsloužíte bezdrátově.

Žárovka má světelný tok 806 lumenů a je možné jej upravovat. Dokáže se tedy přizpůsobit aktuálním potřebám uživatele – zda v danou chvíli ocení vyšší, nebo nižší hladinu osvětlení. Kromě jasu je možné upravovat i barevnou teplotu bílého světla – od měkké bílé (2500 K) po denní světlo (9000 K). A dokonce také měnit i zbarvení světla.

Foto: archív výrobce

TP-Link Tapo L530E

Přímo z mobilní aplikace je přitom možné nastavovat řadu dalších parametrů. Vytvořit si je možné klidně i rozvrh, kdy se žárovka rozsvítí nebo zhasne. Můžete si nastavit ranní buzení světlem nebo rozsvícení žárovek při soumraku. Nastavené osvětlení poté snadno uložíte a posléze vyvoláte.

Pozitivem je jistě také nízká spotřeba. V závislosti na konkrétním nastavení je až o 80 % nižší ve srovnání s normálními žárovkami o výkonu 60 W. Navíc máte možnost sledovat spotřebu energie v reálném čase.

  • Klady: vypadá jako obyčejná žárovka, dovoluje měnit barvy
  • Zápory: cena ve srovnání s obyčejnými LED žárovkami
  • Cena: 400 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pohodlí a bezpečí v chytré domácnosti

Zajímavým dárkem může být letos pod stromkem nějaký přístroj z kategorie chytré domácnosti. Tyto technické vychytávky jsou totiž stále dostupnější a jejich...

Tesla se zaměří na internet věcí

Pod značkou Tesla bylo možné v Česku zakoupit doposud hrnce, žárovky, set-top boxy a další elektroniku. V letošním roce se ale tento známý český výrobce díky...

Výběr článků

Načítám